«Πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα. Η Ευρώπη πρέπει να φέρει αποτελέσματα. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική συνθήκη των πολιτών της και να διαβεβαιώσει ότι η υπόσχεση για οικονομική και κοινωνική σύγκλιση προς τα πάνω θα γίνει πραγματικότητα, τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και Κοινωνικής Επιτροπής, Oliver Röpke, με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Η», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.
Η Δημοκρατία και η Ευρώπη θέλουν αποτελέσματα. Δεν αρκεί να έχεις σωστή στρατηγική και μελέτες. Δεν αρκεί η επίκληση των ευρωπαϊκών αξιών. Πρέπει να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων και ελπίζω πως αυτό θα γίνει πράξη τα επόμενα χρόνια
Σχολιάζοντας τον εκλογικό σεισμό στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αυστρία, όπου το ακροδεξιό κόμμα FPO κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, ξεκαθαρίζει πως τώρα είναι η ώρα της δράσης, καθώς «διακυβεύεται το μέλλον της Δημοκρατίας μας. Βήμα βήμα, η άκρα δεξιά γίνεται η νέα νόρμα και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», σημειώνει, προσθέτοντας πως, «πρέπει να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να είμαστε αφελείς.
Δημοκρατία δεν είναι μόνο διαδικασίες και αξίες αλλά και αποτελέσματα. Για τον μέσο πολίτη το αποτέλεσμα μετράει. Η Δημοκρατία και η Ευρώπη θέλουν αποτελέσματα. Δεν αρκεί να έχεις σωστή στρατηγική και μελέτες. Δεν αρκεί η επίκληση των ευρωπαϊκών αξιών. Πρέπει να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων και ελπίζω πως αυτό θα γίνει πράξη τα επόμενα χρόνια».
Τώρα είναι η ώρα της δράσης, καθώς «διακυβεύεται το μέλλον της Δημοκρατίας μας. Βήμα βήμα, η άκρα δεξιά γίνεται η νέα νόρμα και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε
Η πόλωση εντείνεται στην Ευρώπη και κλονίζεται η Διεθνής Τάξη Πραγμάτων στο πλαίσιο των κανόνων που έθεσε η Δύση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. «Νομίζω πως ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε και να ενδυναμώσουμε αυτούς τους κανόνες», λέει ο κ. Röpke, διαφορετικά οι πολίτες θα πληρώνουν πάντα το τίμημα.
Οι πολίτες έχουν συχνά την αίσθηση – παρατηρεί – ότι η Ενιαία Αγορά στην Ευρώπη δεν κάνει πράξη την μεγάλη υπόσχεση για ασφάλεια και ανάπτυξη για όλους. «Βλέπουμε τις ανισότητες να διογκώνονται και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».
Οι αυξήσεις μισθών
Το μονοπάτι που έχει πάρει η Ευρώπη, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης είναι το σωστό, λέει, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. «Οι πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους πρέπει να έχουν μια εναλλακτική και γι αυτό χρειαζόμαστε ένα δίκαιο πλαίσιο μετάβασης».
Οι αυξήσεις των μισθών τα τελευταία χρόνια δεν αρκούν για να αναπληρώσουν την απώλεια εισοδήματος από τις αυξήσεις τιμών. «Δεν έχουμε λάβει αρκετά μετρά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση κόστους διαβίωσης», τονίζει, εκτιμώντας πως αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους εργαζόμενους.
«Οι μισθοί πρέπει να αναπληρώνουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό και γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τους κατώτατους μισθούς, που καλεί σε περισσότερες συλλογικές συμβάσεις και ενδυνάμωση των κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Δεν έχουμε λάβει αρκετά μετρά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση κόστους διαβίωσης
Ο στόχος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Ο κοινοτικός στόχος είναι η κάλυψη από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να φτάσει στο 80% των εργαζομένων, αλλά «είμαστε πολύ μακριά από αυτό». Η κάλυψη κυμαίνεται από 10% έως και 98% σε χώρες όπως η Αυστρία. Ο μέσος όρος είναι περίπου στο 50%, λέει ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ εκφράζοντας την ελπίδα «να δούμε την αύξηση της κάλυψης εργαζομένων από συλλογικές ρυθμίσεις και στην Ελλάδα, που έχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη». Παραδέχεται πάντως πως τα μνημονιακά μέτρα οδήγησαν στην αποσύνθεση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στηρίζει τις ελπίδες του στη νέα Κομισιόν που αποφάσισε πως πρέπει να ενδυναμωθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Για την πράσινη μετάβαση ξεκαθαρίζει πως δεν μπορείο να είναι φτήνη, αλλά είναι μια απαραίτητη επένδυση στο μέλλον.
Ελπίζω να δούμε την αύξηση της κάλυψης εργαζομένων από συλλογικές ρυθμίσεις και στην Ελλάδα, που έχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη
Καρφιά στη Γερμανία
«Το Green Deal θα είναι επιτυχημένο μόνο αν είναι και μια Κοινωνική Συμφωνία για οικογένειες, για εργαζόμενους αλλά και για τη βιομηχανία. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία αλλά πρέπει ταυτόχρονα να προσαρμόσουμε το πλαίσιο της μετάβασης. Οι προσιτές τιμές ενέργειας είναι το κλειδί».
Στο σημείο αυτό ρίχνει και ένα... καρφί προς την πλευρά της Γερμανίας, παρατηρώντας πως «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από την αρχή κάποιες αρχές που έχουν κράτη – μέλη», ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι επενδύσεις – μαμούθ που ζητά στην περιώνυμη έκθεσή του ο Μάριο Ντράγκι, ώστε να επιβιώσει οικονομικά η Ευρώπη στον σύγχρονο κόσμο.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τέτοιου μεγέθους επενδύσεις αν μείνουμε προσηλωμένοι σε εθνικά «φρένα χρέους» (σ.σ. όπως συμβαίνει στην Γερμανία για παράδειγμα). Νομίζω πως στην δεδομένη στιγμή τα «φρένα χρέους» είναι περισσότερο «φρένα ανάπτυξης», τα οποία πρέπει να απελευθερώσουμε», σημειώνει με νόημα.
«Πιστεύω πως η έκκληση του Μάριο Ντράγκι για τόσο τολμηρά μέτρα, ευρωομόλογα, σχέδιο Μάρσαλ, αντανακλά την σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή διαδικασία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί όπως κάναμε και στο παρελθόν με το ΤΑΑ»...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!