Οποιοδήποτε νέο επεισόδιο αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου θα ήταν επώδυνο για την Ευρώπη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη βιομηχανία, την ώρα μάλιστα που η γηραιά ήπειρος πιέζεται από τιμές στο φυσικό αέριο 5πλάσιες συγκριτικά με τις ΗΠΑ και - όπως επισημαίνει και η έκθεση Ντράγκι - 2πλάσιες ή 3πλάσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, διαμηνύει η επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Beata Javorcik μιλώντας στην «Η» στο περιθώριο του Athens Democracy Forum 2024, που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.
«Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία. Μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου, γεγονός που μπορεί να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό σε μια στιγμή που βγαίνουμε από το τελευταίο επεισόδιο του πληθωριστικού κύκλου», εξηγεί η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, ξεκαθαρίζοντας πως ενώ πληρώνουμε ακριβά το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, μια νέα αύξηση στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων (σ.σ. καυσίμων κλπ) μέσω νέων spikes στις διεθνεις τιμές του μαύρου χρυσού, θα ήταν πολύ επώδυνη για την Ευρώπη, για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Η ελληνική οικονομία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα
Φωτεινό παράδειγμα η ελληνική οικονομία
Το στέλεχος της EBRD, της ευρωπαϊκής τράπεζας που δραστηριοποιείται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της αν. Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, μιλά για την ελληνική οικονομία με τα θερμότερα λόγια. «Η ελληνική οικονομία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα», λέει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ενώ στην πρόσφατη έκθεση του Σεπτεμβρίου η Τράπεζα ψαλίδισε τις προοπτικές ανάπτυξης πολλών χωρών, ανέβασε τον πήχη για την Ελλάδα στο 2,4% για φέτος και 2,6% για το 2025.
Η Ελλάδα έχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας να μπει σε τροχιά ταχύτερης ανάπτυξης
«Η ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά νιώθουν ακόμη την κληρονομιά της κρίσης χρέους. Αν αθροίσει κανείς και την κρίση πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει διαβρωθεί και νιώθουν πως το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί», λέει για να συμπληρώσει κάτι που έχει πει και στο παρελθόν:
«Η μεγάλη εικόνα όμως είναι πως η Ελλάδα έχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας. Από την μια έχει μια σταθερή κυβέρνηση με λαϊκή εντολή να μεταρρυθμίσει την οικονομία, μια κυβέρνηση που έχει δείξει προθέσεις να επιμείνει στην μεταρρυθμιστική ατζέντα στο μέτωπο της Δικαιοσύνης, της γραφειοκρατίας ή της βελτίωσης του κλίματος προσέλκυσης επενδύσεων.
Και από την άλλη, η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε πολύ γενναιόδωρη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας. Πρόσβαση σε κονδύλια που δεν προορίζονται για να ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα την κατανάλωση, αλλά για επενδύσεις που βάζουν τα θεμέλια της μελλοντικής ανάπτυξης.
Αυτοί οι δυο παράγοντες συνιστούν μια ευκαιρία για την Ελλάδα, να μπει σε τροχιά ταχύτερης ανάπτυξης», εκτιμά η κ. Javorcik, η οποία μάλιστα λέει πως η Ελλάδα, μέχρι στιγμής, ανήκει στην ομάδα των πιο επιτυχημένων κρατών - μελών στο στοίχημα της απορρόφησης κονδυλίων του RRF.
Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι ήταν αφυπνιστική, καθώς έδειξε διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και συντάραξε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Αφυπνιστική η έκθεση Ντράγκι
Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι ήταν «αφυπνιστική», παρατηρεί η Πολωνή οικονομολόγος, καθώς έδειξε διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και συντάραξε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Η έκθεση Ντράγκι δημιούργησε την αίσθηση πως είναι ή τώρα ή ποτέ, πως πρέπει να κάνουμε κάτι», λέει η αξιωματούχος της EBRD, εκτιμώντας πως λόγω του ισχυρού status του Ντράγκι στην Ευρώπη, το μήνυμα του «έχει ληφθεί σοβαρά υπόψην», αν και υπάρχουν διαφωνίες αν τα μέτρα πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ευρωπαϊκό ή κρατών - μελών....
Ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να επιβραδύνει την πράσινη μετάβαση
Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξηγήσουν καλύτερα την πράσινη μετάβαση
Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και σε άλλες εστίες συγκρούσεων στον κόσμο εντείνει και τον κίνδυνο κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, με την δημιουργία δυο αντίπαλων στρατοπέδων, προειδοποιεί η Beata Javorcik. Και το κόστος του κατακερματισμού δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά «μπορεί να επιβραδύνει την πράσινη μετάβαση». Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν η Κίνα που ελέγχει σημαντικό όγκο παραγωγής των κρίσιμων πρώτων υλών, βάλει περιορισμούς στις εξαγωγές της λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη «μπορεί να βρεθεί αποκομμένη από τα μέταλλα και τα ορυκτά που χρειάζεται για την πράσινη μετάβαση»...
Πάντως δεν υπάρχει εναλλακτική, διαμηνύει. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ο κόσμος θα είναι πλέον διαφορετικός και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη λογική business as usual». Ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις, λέγοντας πως δεν έχουν ενημερώσει επαρκώς τους πολίτες (σ.σ. λόγω του πολιτικού κόστους) για το κόστος της πράσινης μετάβασης και τις ανάγκες προσαρμογής.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ο κόσμος θα είναι πλέον διαφορετικός και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη λογική business as usual
«Θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομία, κάποιοι πολίτες θα χρειαστεί να αλλάξουν δουλειά». Κι ενώ η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης, μόνο το 1/3 δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν το κόστος.
Οι υπόλοιποι ανήκουν είναι στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αυτούς τους πολίτες πρέπει να φροντίσουν οι κυβερνήσεις, να τους στηρίξουν την ενδιάμεση περίοδο της μετάβασης».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!