Σε sovereign wealth fund μετασχηματίζεται μετά από 7 χρόνια λειτουργίας το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και περνά σε μια νέα εποχή, με την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. «Στόχος μας είναι το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της χώρας, συμπληρωματικά με το RRF και το ΕΣΠΑ, προσελκύοντας ξένους επενδυτές», εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας στην «Η» στο περιθώριο του 1ου Growthfund Summit.
Προσεγγίζοντας το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου, που ανακοινώθηκε μόλις προχθές, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του πρώτου Συνεδρίου του Υπερταμείου, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει πως υπολογίζεται ότι στο πρώτο 3μηνο του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι λεπτομέρειες, ώστε μέχρι τα μέσα του 2024 να προχωρήσει η ίδρυση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία του.
Επιχείρηση... γοητείας
Το νέο κρατικό επενδυτικό fund θα λειτουργεί ως θυγατρική του Υπερταμείου και θα έχει ως αποστολή να... γοητεύσει τους ξένους μακροπρόθεσμους επενδυτές, που έρχονται συνήθως μόνο σε χώρες που έχουν την επενδυτική βαθμίδα.
Το Υπερταμείο θα ελέγχει το νέο fund - ως μια θυγατρική του - και το fund θα μπορεί να προχωρεί σε επενδύσεις με τη βοήθεια συμβούλων με διεθνές κύρος, όπως η Blackrock, η οποία ενεπλάκη και στις διαπραγματεύσεις με τον ESM.
Στόχος είναι το νέο Ταμείο να καταστεί - όπως λέει ο κ. Δημητριάδης - enabler επενδύσεων:
«Για παράδειγμα ένα ξένο fund θέλει να επενδύσει στην ελληνική οικονομία και θέλει ένα τοπικό συνεργάτη, έναν local partner. Αυτός θα μπορεί να είναι το Υπερταμείο, στο οποίο οι ξένοι επενδυτές θα βλέπουν έναν μηχανισμό που υπάρχει και σε άλλες χώρες και έχει αποδώσει. Έναν μηχανισμό ανεξάρτητο από τους πολιτικούς κύκλους. Και αυτό είναι σημαντικό για τους επενδυτές και βοηθά στην στρατηγική της ελληνικής οικονομίας: να έχουν οι ξένοι επενδυτές συνομιλητές με τους οποίους να μιλάνε την ίδια γλώσσα», εξηγεί ο κ. Δημητριάδης.
Η συμφωνία με ESM και Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως ένα ακόμη εχέγγυο πως η εταιρική διακυβέρνηση θα είναι σωστή. «Υπάρχουν stakeholders που λειτουργούν ως δικλείδες ασφαλείας».
Το Υπερταμείο αλλάζει
Μετά από 7 χρόνια λειτουργίας το Υπερταμείο αλλάζει προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας, τονίζει ο κ. Δημητριάδης. «Από τη μια ιδρύεται αυτό το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα είναι θυγατρική του Υπερταμείου και θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε ως sovereign wealth fund, δηλαδή σαν ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη, τη Νορβηγία, την Ισπανία κ.ο.κ».
Το νέο κρατικό επενδυτικό fund θα καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις. Προσελκύοντας επί της ουσίας «τα ξένα sovereign fund που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως για παράδειγμα το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που είναι μέτοχος στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μιλάμε για partners που είναι πολλά χρόνια στη χώρα και βοηθούν να έρθουν και άλλες επενδύσεις».
Παράλληλα θα υπάρξουν «νέες ευελιξίες και μεταρρυθμίσεις» στο πλαίσιο του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, «ώστε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε ήδη, δηλαδή την ορθότερη λειτουργία των υπόλοιπων εταιρειών μας. Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα είναι στην ευθύνη μας, αλλά επίσης ευθύνη μας είναι να προχωρήσουν καλά και οι άλλες εταιρείες. Τα πρώτα 7 χρόνια υπήρξε βελτίωση στα net asset value κατά 23,6%. Θέλουμε αυτό να συνεχιστεί».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!