Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πάνος Τσακλόγλου στην «Η»: Κοντά στο 3,4% η αύξηση των συντάξεων το 2024 και εφάπαξ βοηθήματα για όσους έχουν προσωπική διαφορά

Ο πρ. υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου

Ανοιχτό παράθυρο για «λίφτινγκ» στην αρχιτεκτονική της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και «ροκάνισε» για πολλούς την αύξηση του 2023 αφήνει με συνέντευξή του στην «Η» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο πρ. υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Πάνος Τσακλόγλου

«Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επιτελεί ένα κοινωνικά χρήσιμο ρόλο. Ως προς την αρχιτεκτονική, όμως, της ΕΑΣ υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Προσδιορίζει την αύξηση των συντάξεων του 2024 κοντά στο 3,4%, αν και είναι «ακόμα πολύ νωρίς για να γίνει ασφαλής πρόβλεψη». Σε αυτή θα προστεθούν τα «υπόλοιπα που έχουμε από το 2023», ενώ τα επόμενα χρόνια θα δοθούν εφάπαξ βοηθήματα με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους με «προσωπική διαφορά», κατά το πρότυπο των βοηθημάτων που χορηγήθηκαν φέτος.

ΤΕΚΑ: Μενούν να γίνουν πολλά ακόμη  

Για το ΤΕΚΑ, το νέο κεφαλαιοποιητικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, λέει πως έχει ήδη 200.000 ασφαλισμένους και 90.000 εργοδότες στους οποίους προσφέρει μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το πόσοι 35ρηδες έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής εθελοντικά. Λέει πάντως πως «κατά το δεύτερο εξάμηνο θα τρέξει κατάλληλα σχεδιασμένη καμπάνια δημοσιότητας ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να λάβουν τις αποφάσεις τους».

Πάντως κατα τον ίδιο πρόκειται για μια μεταρρύθμιση «εκκωφαντική» ως προς τη σημασία της προοπτικά στο χρόνο, αλλά ακόμα «βουβή» ως προς την απήχησή της στην κοινωνία. «Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το ΤΕΚΑ συστάθηκε εκ του μηδενός και κατέστη λειτουργικό. Έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα», επισημαίνει ο ίδιος. 

Νέα φόρμουλα «πέναλτι» για εργαζόμενους συνταξιούχους 

Για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου που αφορά στο «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων, εξηγεί πως η απλή λύση της περικοπής της σύνταξης ανάλογα με τον αριθμό των ημερών ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης των συνταξιούχων, ακούγεται μεν λογική, αλλά «σκοντάφτει στο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζόμενων συνταξιούχων είναι αυτοαπασχολούμενοι». Γι αυτό και καταθέτει μια εναλλακτική προσέγγιση, η οποία «θα μπορούσε να αποβλέπει στην επιπρόσθετη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν με την απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι», χωρίς πέναλτι στη σύνταξη. 

Όσον αφορά τέλος στο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου λέει πως είναι ξεκάθαρο: «Θα συνεχίσουμε στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας, με ταχύτερη ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, υψηλότερους μισθούς και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος ή θα επιστρέψουμε στην περίοδο της αστάθειας και των πειραματισμών που λίγο έλειψε να μας στοιχίσουν ακόμα και τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»;

Πάνος Τσακλόγλου

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πάνου Τσακλόγλου:

Το ΤΕΚΑ κλείνει ενάμιση χρόνο ζωής. Τι έχει δείξει η μέχρι σήμερα πορεία του; Πώς κυλάει η εθελοντική ένταξη των νέων ασφαλισμένων έως 35 ετών;

Η δημιουργία του ΤΕΚΑ είναι μια μεταρρύθμιση «εκκωφαντική» ως προς τη σημασία της προοπτικά στο χρόνο, αλλά ακόμα «βουβή» ως προς την απήχησή της στην κοινωνία. Ενώ πρόκειται για μια εμβληματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που στοχεύει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της δημογραφικής γήρανσης στο ασφαλιστικό σύστημα και στην μετατροπή του ασφαλιστικού σε αναπτυξιακό μοχλό, το αποτύπωμά της στην κοινωνία είναι ακόμη αχνό. Και αυτό δεν είναι απροσδόκητο.  

Διότι αυτό που ουσιαστικά κάνει το ΤΕΚΑ είναι ότι εξασφαλίζει καλύτερες συντάξεις και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο κατά το συνταξιοδοτικό βίο στους σημερινούς 25ρηδες.  Όμως ο μέσος 25ρης – όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού - είναι απολύτως αδιάφορος για το μεγάλο κεφάλαιο της ζωής που λέγεται «συνταξιοδοτικός βίος».

Η δημιουργία του ΤΕΚΑ είναι μια μεταρρύθμιση «εκκωφαντική» ως προς τη σημασία της προοπτικά στο χρόνο, αλλά ακόμα «βουβή» ως προς την απήχησή της στην κοινωνία 

Πολλές μελέτες διεθνώς δείχνουν ότι ο μέσος εργαζόμενος αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά τη σύνταξή του μόλις κατά την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Η ιδιαιτερότητα αυτής της μεταρρύθμισης είναι ότι δεν έρχεται να θεραπεύσει πιεστικά δημοσιονομικά ή ασφαλιστικά αδιέξοδα. Δεν αλλάζει τι εισφέρουν σήμερα οι εργαζόμενοι ή τι εισπράττουν σήμερα οι συνταξιούχοι αλλά τι θα εισπράξουν σε 40 χρόνια ως σύνταξη οι σημερινοί νέοι. 

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το ΤΕΚΑ συστάθηκε εκ του μηδενός και κατέστη λειτουργικό. Έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα.  

Τα όργανα Διοίκησης του νέου Ταμείου - έχει ανεξάρτητο, αξιοκρατικά επιλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και νέο, καταξιωμένο, Διευθύνοντα Σύμβουλο - η εφαρμογή πρακτικών καλής διακυβέρνησης, η ποιότητα του προσωπικού και η εταιρική του κουλτούρα αποτελούν εχέγγυο πως το ΤΕΚΑ θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια με επιτυχία τις πολλές προκλήσεις που έχει μπροστά του προς όφελος των ασφαλισμένων του.  

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το ΤΕΚΑ συστάθηκε εκ του μηδενός και κατέστη λειτουργικό. Έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα.  

Το ΤΕΚΑ έχει ήδη 200 χιλιάδες ασφαλισμένους και 90 χιλιάδες εργοδότες στους οποίους προσφέρει μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες με άψογη εξυπηρέτηση και υποστήριξη. 

Εκτός αυτών που ασφαλίζονται για πρώτη φορά, εντός του τρέχοντος έτους έχουν δυνατότητα ένταξης στο ΤΕΚΑ και ασφαλισμένοι έως 35 ετών με ή χωρίς υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και κάποιοι το έχουν κάνει ήδη. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα «τρέξει» κατάλληλα σχεδιασμένη καμπάνια δημοσιότητας ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να στηρίζει τους συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά και χάνουν δι’ αυτού του λόγου τις ετήσιες αυξήσεις. Αυτό σημαίνει επανάληψη του εφάπαξ επιδόματος 200 – 300 ευρώ;

Κύριε Φώσκολε, όπως γνωρίζετε, η «προσωπική διαφορά» προέκυψε για μερίδα των προ του νόμου Κατρούγκαλου συνταξιούχων, μετά την εφαρμογή του νόμου και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Η «προσωπική διαφορά» εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου Βρούτση για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών. 

Πράγματι, όπως δήλωσε ο κος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, τα επόμενα χρόνια θα δοθούν εφάπαξ βοηθήματα με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους με «προσωπική διαφορά», κατά το πρότυπο των βοηθημάτων που χορηγήθηκαν φέτος

Ήδη η «προσωπική διαφορά» έχει μηδενιστεί για περισσότερους από το ένα τέταρτο αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων. Πράγματι, όπως δήλωσε ο κος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, τα επόμενα χρόνια θα δοθούν εφάπαξ βοηθήματα με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους με «προσωπική διαφορά», κατά το πρότυπο των βοηθημάτων που χορηγήθηκαν φέτος.

Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για πρωτοβουλίες που θα κάνουν πιο ελκυστική τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας. Σε ποια κατεύθυνση μπορεί να κινούνται;

Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση των κυρίων συντάξεων γίνεται περίπου κατά το ήμισυ από τον προϋπολογισμό και κατά το ήμισυ από τις εισφορές των εργαζομένων. Αυτός είναι ο λόγος που η νομοθεσία μας προβλέπει παρακράτηση του 30% της σύνταξης όταν ένας συνταξιούχος απασχολείται. 

Όμως, αυτή η περικοπή ισχύει είτε ένας συνταξιούχος απασχολείται για μία ημέρα το μήνα είτε αν έχει πλήρη απασχόληση, κάτι που από την άποψη της λογικής είναι προβληματικό. Στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης της απασχόλησης συνταξιούχων – κάτι που θα βελτιώσει τόσο το τρέχον βιοτικό τους επίπεδο, όσο και το μελλοντικό, μέσω των αυξήσεων στη σύνταξή τους – έχουμε μελετήσει εναλλακτικά δημοσιονομικά ουδέτερα σενάρια, ώστε να μη μειωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ. 

Μία εναλλακτική προσέγγιση θα μπορούσε να αποβλέπει στην επιπρόσθετη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν με την απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, χωρίς «πέναλτι» στο ποσό της σύνταξης.

Η απλή λύση της περικοπής της σύνταξης ανάλογα με τον αριθμό των ημερών ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης των συνταξιούχων, ακούγεται μεν λογική, αλλά σκοντάφτει στο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζόμενων συνταξιούχων είναι αυτοαπασχολούμενοι. Μία εναλλακτική προσέγγιση θα μπορούσε να αποβλέπει στην επιπρόσθετη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν με την απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, χωρίς «πέναλτι» στο ποσό της σύνταξης. Πάντως, αυτό είναι ένα ζήτημα που πιθανότατα θα αντιμετωπισθεί τους πρώτους μήνες της θητείας της νέας κυβέρνησης.

Καταργήσατε ήδη την εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς και συνταξιούχους, παραμένει όμως η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και "ροκάνισε" για πολλούς την αύξηση του 2023. Εξετάζετε κάποιο λίφτινγκ στην ΕΑΣ για την επόμενη 4ετία;

Όπως γνωρίζετε, λόγω της ταχύτατης δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, οι πιέσεις στο ασφαλιστικό μας σύστημα αναμένεται να είναι μεγάλες τις επόμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό το λόγο στα τέλη της δεκαετίας του 2000 θεσμοθετήθηκε το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). 

Ως προς την αρχιτεκτονική, όμως, της ΕΑΣ υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Εδώ και μερικά χρόνια, οι πόροι που συλλέγονται από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων κατευθύνονται στο ΑΚΑΓΕ. Πρόκειται, δηλαδή για μία εκδήλωση διαγενεακής αλληλεγγύης από τους σημερινούς συνταξιούχους που βρίσκονται στο πάνω μέρος της κατανομής των συντάξεων προς τις μελλοντικές γενεές. Οπότε, από αυτή την άποψη, η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επιτελεί ένα κοινωνικά χρήσιμο ρόλο. Ως προς την αρχιτεκτονική, όμως, της ΕΑΣ υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Το 2024 έρχεται νέα αύξηση συντάξεων, όπως προβλέπει ο νόμος. Πού αναμένεται να κυμαίνεται και τι υπόλοιπα έχουμε από το 2023;

Σύμφωνα με το νόμο, το ετήσιο ποσοστό αύξησης των κυρίων συντάξεων ισούται με το ήμισυ του αθροίσματος του ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της προηγούμενης χρονιάς.

Λόγω του ότι οι οριστικές εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ ενός έτους δημοσιεύονται τον Οκτώβριο του επομένου έτους, αποφασίστηκε η αύξηση των συντάξεων να καθορίζεται με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και τυχόν προσαρμογές να γίνονται στα τέλη του έτους, μετά τη δημοσίευση των οριστικών στοιχείων.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, την επόμενη χρονιά αναμένεται ότι η αύξηση των κυρίων συντάξεων θα κυμανθεί γύρω στο 3,4% όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνει ασφαλής πρόβλεψη

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, η αύξηση αυτή – τα «υπόλοιπα που έχουμε από το 2023», όπως με ρωτάτε - θα είναι θετική αλλά μικρή. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, την επόμενη χρονιά αναμένεται ότι η αύξηση των κυρίων συντάξεων θα κυμανθεί γύρω στο 3,4% όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνει ασφαλής πρόβλεψη.

Μετά τις κύριες συντάξεις σε διαδικασίες fast track μπήκαν και οι επικουρικές, ενώ 37.500 έλαβαν προκαταβολή επικουρικής σύνταξης τον περασμένο Μάρτιο. Πώς εξελίσσεται η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων στις επικουρικές;

Εκτός από τις επικουρικές συντάξεις για τις οποίες δόθηκε προκαταβολή, σε διάστημα μόλις δύο μηνών εκκαθαρίστηκε περίπου το 50% των εκκρεμοτήτων της επικουρικής ασφάλισης. 

Επετεύχθη ένα ακόμη δύσκολο εγχείρημα αποκλιμάκωσης των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων, βελτιώνοντας τόσο την ταχύτητα όσο και την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών

Τώρα ο ΕΦΚΑ συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων που είναι περίπου 40.000. Αυτές αφορούν κυρίως είτε σε δύσκολες περιπτώσεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης είτε σε αναγνωρίσεις πλασματικών ετών για τις οποίες απαιτείται πρώτα η επικοινωνία με τον ασφαλισμένο. 

Γενικά, όμως, και σε αυτή την περίπτωση επετεύχθη ένα ακόμη δύσκολο εγχείρημα αποκλιμάκωσης των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων, βελτιώνοντας τόσο την ταχύτητα όσο και την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Η ΝΔ στο πρόγραμμά της για την επόμενη 4ετία έχει περιλάβει την σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Από που μπορεί να προέλθει αυτή η μείωση;

Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν ήδη κατά 4,4 μονάδες κατά το διάστημα 2019-2023. Η μείωση αυτή συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες και στην αύξηση της απασχόλησης κατά σχεδόν 300 χιλιάδες άτομα κατά την ίδια χρονική περίοδο. 

Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση εισφορών κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα κατά την επόμενη τετραετία. 

Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση εισφορών κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα κατά την επόμενη τετραετία.  Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για την πηγή αυτής της μείωσης. Σίγουρα, όμως, όχι από τομείς που είναι ελλειμματικοί και απαιτούν τη συνδρομή του προϋπολογισμού, όπως οι κύριες συντάξεις.

Η ΝΔ πέτυχε μια σημαντική νίκη στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών που έρχονται;

Πράγματι, η ΝΔ πέτυχε μία συντριπτική νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου και έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι ο θρίαμβος αυτός θα επαναληφθεί κατά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μην ξεχνάτε ότι, πέρα από την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση που κυβερνών κόμμα αυξάνει το ποσοστό του στις εκλογές.

Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός επιβράβευσε την πολιτική της ΝΔ τόσο για την προσήλωσή της στην υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος μας

Νομίζω ότι με την ψήφο του ο ελληνικός λαός επιβράβευσε την πολιτική της ΝΔ τόσο για την προσήλωσή της στην υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος μας όσο και για την επάρκειά της στη διαχείριση σημαντικότατων εξωγενών κρίσεων που έπληξαν τη χώρα μας αυτή την περίοδο (ελληνοτουρκικά, πανδημία, ενεργειακή κρίση).

Υπ’ αυτή την οπτική, το διακύβευμα των εκλογών της 25η Ιουνίου είναι σαφέστατο. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας, με ταχύτερη ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, υψηλότερους μισθούς και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος ή θα επιστρέψουμε στην περίοδο της αστάθειας και των πειραματισμών που λίγο έλειψε να μας στοιχίσουν ακόμα και τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS