«Δεν έχουμε περιθώρια να χρονοτριβούμε, ειδικά στην περίπτωση των θαλάσσιων οικοπέδων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης», τονίζει στην «Ημερησία» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Αριστοφάνης Στεφάτος, ένα 24ωρο μετά την επίσημη έναρξη των ερευνών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο, τα δύο μπλοκ θεωρούνται από τα πλέον υποσχόμενα για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο οποίος τονίζει ότι «οι περισσότερες γεωτρήσεις στην περιοχή, σε αντίστοιχες γεωλογικές λεκάνες σαν τη δική μας, έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα».
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ εξηγεί, γιατί άλλαξε το χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή αερίου από τα θαλάσσια οικόπεδα εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενθαρρυντικά, ενώ αναλύει τι προβλέπει το καθεστώς των συμβάσεων για το ελληνικό δημόσιο σε περίπτωση που εξακριβωθεί η ύπαρξη κοιτάσματος με αξιοποιήσιμο απόθεμα αερίου στην περιοχή.
Διαβάστε παρακάτω, ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Στεφάτου στην «Η».
Ποιες είναι οι προοπτικές για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα όπου ξεκίνησε έρευνα η κοινοπραξία ExxonMobil – Heleniq Energy;
Στα μπλοκ της Κρήτης θεωρούμε ότι έχουμε στόχους με διαστάσεις αντίστοιχες με κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, διαστάσεις που είναι κοντά σε αυτές με το Ζορ στην Αίγυπτο. Είναι αρκετά μεγάλοι στόχοι ώστε να κινούν το ενδιαφέρον και προφανώς αυτό παρακινεί τις εταιρείες οι οποίες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν τόσα χρήματα χωρίς να ξέρουν το τελικό αποτέλεσμα. Αρα υπάρχει και ένας κίνδυνος σε αυτές τις επενδύσεις. Το σημαντικό όμως είναι ότι είναι βιώσιμες αυτές οι επενδύσεις, αν αποδειχτούν αυτά τα στοιχεία.
Με βλέπετε επιφυλακτικό γιατί όλες οι εκτιμήσεις μας βασίζονται στην πυκνότητα των δεδομένων των μετρήσεων που είχαμε το 2012. Επιστρέφουμε στην περιοχή μετά από δέκα χρόνια για να κάνουμε πολύ πιο συστηματικές μετρήσεις και να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα του υπεδάφους η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε αυτή τη ζητούμενη ακρίβεια, για να μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες επενδυτικές αποφάσεις.
Το γεγονός ότι έχουμε εταιρείες όπως η ExxonMobil μας γεμίζει αισιοδοξία. Όπως μας γεμίζουν αισιοδοξία και τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας που έχει η Ανατολική Μεσόγειος. Οι περισσότερες γεωτρήσεις στην περιοχή, σε αντίστοιχες γεωλογικές λεκάνες σαν τη δική μας, έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. Βάζοντας στην εξίσωση και κάποιες λεπτομέρειες γεωλογικού χαρακτήρα, είμαστε αισιόδοξοι.
Αναθεωρήσατε τον στόχο για παραγωγή στα δύο οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης για το 2027 με 2028, από το 2029 που είχατε θέσει εξαρχής ως στόχο. Γιατί συνέβη αυτό;
Και τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν επισκέφτηκε την ΕΔΕΥ, είπε ότι θα επισπεύσουμε τις έρευνες. Δεν έχουμε περιθώρια να χρονοτριβούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας σε συνεργασία με τους επενδυτές μας, για να κερδίσουμε χρόνο, όπου μπορούμε να κερδίσουμε.
Έχουμε θέσει πολύ φιλόδοξα προγράμματα και τον Απρίλιο χαρακτηρίστηκε φιλόδοξο, αλλά βλέπετε ότι το υλοποιούμε. Πράγματα που δεν είχαμε συνηθίσει να γίνονται, γίνονται. Σε αυτή τη λογική ευελπιστούμε ότι θα επισπεύσουμε σε περίπτωση που υπάρχουν θετικά αποτελέσματα με τις γεωτρήσεις και θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Νομίζω είναι αισιόδοξο, αλλά στην εποχή που ζούμε είναι καλό να βάζουμε φιλόδοξους στόχους και να τους επιτυγχάνουμε.
Σε κάποιο βαθμό έχουμε απαλείψει κάποιες καθυστερήσεις στη διαδικασία των αδειών. Μέσα στο 2022 στην Ελλάδα θα έχουμε υλοποιήσει συνολικά σεισμικές έρευνες σε πέντε περιοχές. Κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα και πλέον πρέπει να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Με αυτή τη λογική ως πυξίδα και αναθεωρώντας όλες τις προηγούμενες εκτιμήσεις τολμούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε και άλλο χρόνο.
Τι προβλέπει το καθεστώς των συμβάσεων; Ποια τα πιθανά κέρδη για τη χώρα αν βρεθεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα;
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει γνωστό πως ό,τι γίνεται, γίνεται με ιδιωτικά κεφάλαια. Οι επενδυτές αναλαμβάνουν όλο το οικονομικό ρίσκο. Από τη στιγμή που έχουμε μια επιτυχία και προχωρήσει η ανάπτυξη κάποιου κοιτάσματος, φτάνοντας στην παραγωγή ξεκινάει μια προοδευτική απομείωση του κόστους της επένδυσης και από τη στιγμή που περάσουμε στην κερδοφορία επιβάλλονται οι φόροι που προβλέπονται στη σύμβαση. Παράλληλα, οι επενδυτές πληρώνουν δικαιώματα (royalties) επί των εσόδων τους, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με την παραγωγή. Κάθε σύμβαση έχει την ισχύ νόμου του κράτους και έχει διαπραγματευτεί ξεχωριστά, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ το 40-50% των κερδών θα έλθουν στο ελληνικό δημόσιο.
Ποια είναι η αξία των πιθανών κοιτασμάτων στις περιοχές που γίνονται έρευνες; Πως λειτουργεί το μοντέλο που τρέξατε;
Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση που έχουμε κάνει, σε περίπτωση επιτυχίας, ένας συνολικός κύκλος εργασιών σε όλες τις περιοχές όπου γίνονται έρευνες θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δις. ευρώ. Με τις εκτιμήσεις τα καθαρά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο θα είναι σε βάθος 20-25ετίας περίπου 50 δις. Στο μοντέλο που τρέξαμε εκτιμήσαμε ότι θα είχαμε πέντε κοιτάσματα που θα αναπτύσσαμε ως οικονομικά βιώσιμα κατανεμημένα σε διάφορα μπλοκ. Πρόκειται για μια σχετικά συντηρητική εκτίμηση κατανεμημένη σε όλες τις περιοχές που εργαζόμαστε.
Πως λειτουργεί τώρα. Πήραμε ένα πιθανό κοίτασμα και το βάλαμε στο μοντέλο μας, συμπεριλαμβάνοντας και τους οικονομικούς όρους των συμβάσεων και κινηθήκαμε μα βάση τη διεθνή εμπειρία κάνοντας κάποιες προβολές. Ως τεχνικές εκτιμήσεις το πιο πιθανό είναι να πέσουμε έξω είτε θετικά είτε αρνητικά. Κάνουμε αυτό το μοντέλο για να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι το τελικό έπαθλο σε μια περίπτωση επιτυχίας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία και αξίζει την προσπάθεια.
Πολλές από τις εκτιμήσεις που κάναμε παλαιότερα, ήταν βασισμένες στην προηγούμενη πρακτική. Η προηγούμενη πρακτική της βιομηχανίας είχε την πολυτέλεια του χρόνου. Τώρα που δεν την έχουμε, πρωταρχικός στόχος είναι η επίσπευση των διαδικασιών. Και ο λόγος που δεν έχουμε χρόνο είναι ότι συνεχίζουμε την ενεργειακή μετάβαση. Αρα ότι είναι να γίνει με το καύσιμο-«γέφυρα» πρέπει να γίνει τώρα. Με αυτά τα δεδομένα είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα κάνουμε πιο γρήγορα.
Πώς αποτιμάτε το σύνολο των ερευνών που διεξάγονται αυτή τη στιγμή;
Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ειδικά πλοία που εκτελούν γεωφυσικές έρευνες, σεισμικές διασκοπίσεις, στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας μας. Εκτός από την Κρήτη έχουμε και τις άλλες περιοχές που οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πιο μπροστά από ότι στα οικόπεδα της ExxonMobil. Για παράδειγμα, το μπλοκ 2 που είναι οριοθετημένο κατά μήκος της ΑΟΖ με την Ιταλία. Οι έρευνες που εκτελούνται τώρα εκεί είναι τρισδιάστατες. Εκεί είχαμε από το παρελθόν δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα και με την ανάληψη της διαχείρισης του μπλοκ από την Energean, είχαμε τη χαρά να αναβαθμίσουμε το πρόγραμμα ερευνών σε τρισδιάστατες. Επισπεύσθηκε δηλαδή και σε αυτή την περιοχή τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι επενδυτές και να αποφασίσουν αν θα κάνουν διερευνητική γεώτρηση. Οι τελευταίες εξελίξεις λοιπόν, σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αξιολόγησης και της προσπάθειας να απαντήσουμε εάν έχουμε και τι πιθανότητες, να βρούμε κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!