«Πύλη εισόδου» της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη χαρακτήρισε, μιλώντας στην «Η», την Ελλάδα ο Khalid Al Falih, υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Khalid Al Falih, ο οποίος είναι επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ελληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «βλέπουμε τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα σαν δυο χώρες που ευθυγραμμίζονται και συμπληρώνει η μία την άλλη. Η Σαουδική Αραβία είναι ο διασυνδετήριος κρίκος τριών ηπείρων και αυτό είναι μέρος του οράματός μας για το 2030: να τις συνδέσουμε όχι μόνο με γεωγραφικό τρόπο αλλά και ψηφιακά και ενεργειακά».
Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος συναντήθηκε χτες το πρωί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράμμισε ότι «οι εταιρείες μας θα υπογράψουν συμφωνία για την υλοποίηση οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων (σ.σ. από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα) και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν μελέτες σκοπιμότητας και για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών».
Η μεγάλη συμφωνία, ύψους περίπου 1 δισ ευρώ, για την κατασκευή broadband καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων από την Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα επικυρώνεται σήμερα στο πλαίσιο της 5η Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και του Σαουδάραβα Υπουργού Επενδύσεων Khalid Al Faleh.
Η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τους δύο Υπουργούς καθώς και Συμφωνίας που άπτεται της υλοποίησης οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων EMC. Το σύστημα καλωδίων για την μεταφορά data ξεκινά επί της ουσίας από την Σιγκαπούρη και καταλήγει στην Ιταλία, συνδέοντας ψηφιακά την Ασία με την Ευρώπη μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας επένδυσης αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα 2 data center.
Ριάντ και Αθήνα χτίζουν γέφυγες συνεργασίας και στην ενέργεια, κυρίως στο μέτωπο των ΑΠΕ και του πράσινου υδρογόνου, ενώ το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση της διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος των δυο χωρών, πιθανότατα μέσω και του υποθαλάσσιου καλωδίου που προωθεί ήδη η Ελλάδα με την Αίγυπτο. Με τον τρόπο αυτό η Σαουδική Αραβία "κοιτά" προς την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, που επιζητά την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία.
Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι «έχουμε υπάρξει πολύ ενεργοί στον τομέα της ενέργειας, σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για πάνω από 80 χρόνια. Η επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης εμπλέκει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ηλεκτρισμό και υδρογόνο. Η Σαουδική Αραβία θα είναι τόσο ενεργή στην νέα φάση της ενεργειακής μετάβασης όσο ήταν στο μέτωπο του πετρελαίου και του αερίου στο παρελθόν».
Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι «η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου μας στην Ευρώπη. Αύριο (σ.σ. σήμερα) οι εταιρείες που εμπλέκονται θα εγκαινιάσουν την ψηφιακή διασύνδεση (σ.σ. των δύο χωρών) μέσω καλωδίου οπτικών ινών για μεταφορά δεδομένων και πιστεύω πως θα ακολουθήσουν μελέτες σκοπιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση. Κοιτάμε τη συνεργασία στο μέτωπο του πράσινου υδρογόνου, επίσης, τη συνεργασία στο μέτωπο της αγροτικής παραγωγής για εκτάσεις που θα αρδεύονται με αλμυρό νερό -πιθανότατα θαλασσινό-, διαχείριση του νερού και τις κλιματικής κρίσης», προσθέτοντας ότι «οι δυνατότητες Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας μπορούν να συνδυαστούν για να λυθεί».
«Βλέπουμε την Ελλάδα στην πραγματικότητα σαν μια περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες» υπογράμμισε ο Khalid Al Falih και σημείωσε: «Εχετε τη θάλασσα, τον ήλιο, τη γη και είστε μέρος της ΕΕ. Είναι πιθανόν κορυφαίες σαουδαραβικές εταιρείες που έχουν μια επιτυχημένη πορεία στην παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο, σε χαμηλό κόστος, να αναπαράγουν την επιτυχία τους εδώ στην Ελλάδα, όπως επίσης να διασυνδέσουμε τα δίκτυά μας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και κυρίως να χρησιμοποιήσουμε τη σύνδεση με την Ελλάδα, ώστε να απευθυνθούμε στην μεγάλη αγορά της ΕΕ και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει».
Και ο ο Khalid Al Falih κατάληξε: «Ξέρουμε ότι με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε κεφάλαια με χαμηλότερα επιτόκια για επενδύσεις στην ΕΕ, ξεκινώντας από την Ελλάδα».
Επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη
Αξίζει, να σημειωθεί ότι σήμερα Σαουδάραβες επιχειρηματίες μεταβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη, στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί η νέα πλωτή μονάδα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU καθώς φαίνεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την Σαουδική Αραβία για το φιλόδοξο πρότζεκτ.
Σαουδάραβες επιχειρηματίες θα επισκεφθούν σήμερα και το Ελληνικό για πιθανές business στο real estate αλλά και το Θριάσιο καθώς τα logistics είναι επίσης στο ραντάρ του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Ριάντ.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής ότι οι αραβικές επενδύσεις επεκτείνονται και στον τουρισμό με απευθείας πτήσεις τσάρτερ και συμφωνίες στον κλάδο των ξενοδοχείων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!