Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι μονόδρομος για να κερδηθεί το στοίχημα της οικονομικής ανάπτυξης τα αμέσως επόμενα χρόνια και μάλιστα δεν επιτρέπεται να καθυστερήσουμε, διαμηνύει ο Βασίλης Χατζίκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Ελλάδας, μιλώντας στην «Η» στο περιθώριο του 2ου Growthfund Summit, που διοργάνωσε το Υπερταμείο στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε την επιλογή να μην εντάξουμε την τεχνολογία στην καθημερινότητά μας, στο πως παράγουμε, πώς λειτουργούμε τα κτίριά μας, τις υποδομές και τα δίκτυα μας».
Ανταγωνιστικότητα
Και αυτό θα κάνει την θεμελιώδη διαφορά στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, λέει ο κ. Χατζίκος. Συμπληρώνοντας πως «το κρίσιμο είναι πως δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε. Γιατί πολύ απλά, όταν ένας βασικός ανταγωνιστής μας, χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνολογίες γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός και βελτιώσει το ενεργειακό το αποτύπωμα, βελτιώσει τον τρόπο που παράγει προϊόντα κι εμείς μένουμε πίσω, μετά θα είναι πολύ δύσκολο να γεφυρώσουμε αυτή την απόσταση».
Σε κάποια τμήματα της αγοράς πάμε καλά και σε άλλα όχι, πάμε αργά, παρατηρεί ο ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος, κυρίως σε τομείς που είναι και οι πιο παραγωγικοί, είτε έχει να κάνει με πώς παράγουμε προϊόντα, είτε με το πώς λειτουργούμε κτίρια και υποδομές.
Δεν έχουμε την επιλογή να μην εντάξουμε την τεχνολογία στην καθημερινότητά μας, στο πως παράγουμε, πώς λειτουργούμε τα κτίριά μας, τις υποδομές και τα δίκτυα μας
«Όσο και αν ακούγονται σαν ένα δύσκολο σταυρόλεξο, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά δίδυμα, είναι μια πραγματικότητα. Σε όλο τον κόσμο».
Για παράδειγμα, μια βιομηχανία που σχεδιάζει ένα καινούργιο εργοστάσιο, καταφεύγει πλέον στα ψηφιακά δίδυμα, το simulation και την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να ξέρει από πριν τι και πώς θα παράξει, πριν κατασκευάσει την παραμικρή βίδα. Κάνει έναν σωστό σχεδιασμό για να ξέρει πού πάει στο μέλλον.
Στα κτίρια
«Αντίστοιχα και ειδικά στην Ελλάδα, που έχουμε έναν τρομερά γερασμένο στόλο κτιρίων, το ΑΙ έρχεται να δώσει λύσεις», παρατηρεί ο κ. Χατζίκος, εξηγώντας πως μέσω της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και η ανθεκτικότητα. Άλλωστε «το 40% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως παράγεται από τα κτίρια».
Ειδικά στην Ελλάδα, που έχουμε έναν τρομερά γερασμένο στόλο κτιρίων, το ΑΙ έρχεται να δώσει λύσεις
«Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να υπηρετήσει το real time optimization των κτιρίων ώστε να είναι πιο πράσινα ενεργειακά και να παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», αναφέρει ο κ. Χατζίκος και αναφέρει ένα χειροπιαστό παράδειγμα: «εδώ στην Ελλάδα, συνδέσαμε ένα gold leed certified κτίριο στην εφαρμογή μας «Building X», που χρησιμοποιεί ΑΙ για να αναλύσει αυτά τα δεδομένα και μέσα σε δύο μήνες καταφέραμε 8% εξοικονόμηση ενέργειας».
Συνεπώς «η τεχνολογία είναι μονόδρομος και θα πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας σε όλο το επιχειρείν μέσα από τις τεχνολογίες. Και εμείς ως Siemens έχουμε μια ευρεία παλέτα τεχνολογικών λύσεων για την ελληνική αγορά».
Η τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει γρήγορα και θα επηρεάσει τα πάντα
Τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καθόλου hype, θα αλλάξει τη ζωή μας δραστικά, καθώς οι καινούργιες γενιές θα την χρησιμοποιήσουν όλο και περισσότερο, λέει ο κ. Χατζίκος.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει γρήγορα και θα επηρεάσει τα πάντα». Άρα είναι πολύ σημαντικό να τρέξουμε και να πάμε πιο γρήγορα, καταλήγει.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!