Νέα
  • ΓΔ: 1436.79 +0.53%
  • Τζίρος: 138,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βύρων Νικολαΐδης στην «Η»: Η επιθυμία μου είναι η PeopleCert να παραμείνει με ελληνικό DNA

Ο Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert

Ο Βύρων Νικολαΐδης ξεκίνησε το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, μεγαλώνοντας σε μια φτωχή οικογένεια όπου το άγχος για τα καθημερινά έξοδα ήταν μια σταθερή σκιά πάνω από το σπίτι. Με γονείς εκπαιδευτικούς που πάλευαν με μικρούς μισθούς, η συζήτηση γύρω από το πώς θα «βγει ο μήνας» ήταν μια σκληρή πραγματικότητα. Ωστόσο, μέσα από αυτές τις δυσκολίες γεννήθηκε το όραμα ενός παιδιού που αποφάσισε να αλλάξει τη μοίρα του. Αντί να συμβιβαστεί με λιγότερα, ο κ.Νικολαΐδης ονειρεύτηκε περισσότερα: «Σκεφτόμουν να βρω τρόπο: όχι πώς θα ξοδεύω λιγότερα, αλλά πως θα βγάζω περισσότερα, για να μην έχω αυτό το άγχος», εξομολογείται στην «Η».

Έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να αποφασίσουμε ό,τι θέλουμε. Δεν έχουμε καμία πίεση. Τα οικονομικά μας είναι εξαιρετικά καλά. Ο δανεισμός μας είναι σε επίπεδο που βαίνει συνεχώς μειούμενος

Με το έναυσμα αυτό έγινε από τους σπουδαιότερους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες. Η ίδρυση της PeopleCert το 2000 αποτέλεσε την αρχή μιας δυναμικής πορείας που έμελλε να τον οδηγήσει στην κορυφή. Με πείσμα και διορατικότητα, ο Βύρων Νικολαΐδης κατάφερε να την μετατρέψει σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα  πιστοποίησης επαγγελματικών δεξιοτήτων και γλωσσομάθειας με παρουσία σε 225 χώρες. Σήμερα, η PeopleCert αποτελεί τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο» (Unicorn), η αξία της δηλαδή είναι πολλαπλάσια του 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί το ελάχιστο όριο για να «κερδίσει» μια εταιρεία αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Αναγνωρίζοντας την  επαγγελματική του επιτυχία, η Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), τον βραβεύει αύριο Πέμπτη 4/12 στο Εκάλη Κλαμπ, ως ένα επιχειρηματία που κατάφερε να διαπρέψει διεθνώς σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα, αυτόν των υπηρεσιών, στον οποίο η Ελλάδα δεν έχει παράδοση.

Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», ο Βύρων Νικολαΐδης, αποκαλύπτει ότι είναι σε συζητήσεις με ελληνικά πανεπιστήμια για την ανάπτυξη πιστοποιήσεων που ενισχύουν την αξία των σπουδών τους. Παράλληλα, εξηγεί γιατί «δεν πατάει το κουμπί» παρότι η PeopleCert είναι έτοιμη για είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Δεν αποκλείει βέβαια το dual listing σε Αθήνα και ΗΠΑ, αν και επισημαίνει πως η αμερικανική αγορά είναι η βασική για την εταιρεία του που δραστηριοποιείται σε 225 χώρες. «Το βάθος κεφαλαίων και οι δυνατότητες που σου δίνει η αμερικανική αγορά δεν υπάρχει στην Ευρώπη, ούτε καν στο Λονδίνο», παρατηρεί, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως δεν χρειάζεται ρευστότητα ούτε και θέλει να πουλήσει. 

Η επιθυμία μου είναι η εταιρεία αυτή να παραμείνει όπως έχει, όπως είναι αυτή τη στιγμή, με το καλό της ελληνικό DNΑ

Γι αυτό είναι «έτοιμος» να μπει στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ αλλά δεν μπαίνει. «Έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να αποφασίσουμε ό,τι θέλουμε. Δεν έχουμε καμία πίεση. Τα οικονομικά μας είναι εξαιρετικά καλά. Ο δανεισμός μας είναι σε επίπεδο που βαίνει συνεχώς μειούμενος», εξηγεί ο κ. Νικολαίδης και ξεκαθαρίζει πως η επιθυμία του είναι «η εταιρεία αυτή να παραμείνει όπως έχει, όπως είναι αυτή τη στιγμή, με το καλό της ελληνικό DNΑ».

O Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert με την αρχισυντάκτρια της Ημερησίας, Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Καταφέρατε και στήσατε μια γιγάντια εταιρεία. Ποια είναι η επόμενη κορυφή που θέλετε να κατακτήσετε; 

Δύο πράγματα. Καταρχάς η λέξη όνειρο είναι και μέσα στο μότο το δικό μας. Δεν ξέρω αν είναι τυχαία η ερώτηση, αλλά το μότο μας είναι «dream it, do it - Ονειρέψου το και κάντο». Η αξία της δουλειάς που κάνουμε εμείς, δεν είναι το πιστοποιητικό που δίνουμε σε κάποιον. Είναι ότι μέσω των δυνατοτήτων, μέσω της πιστοποίησης ανοίγουν νέοι ορίζοντες. Κάποιος βρίσκει καλύτερη δουλειά, καλύτερα λεφτά. Άρα βοηθάμε εμείς στην πραγματοποίηση των ονείρων των ανθρώπων και λέμε μην περιορίζεσαι, ονειρέψου και κάντο. 

Το όραμά μας είναι να δίνουμε και στους οργανισμούς αλλά και στα άτομα τη δυνατότητα να παράγουν, να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οπότε και εμείς κατ'επέκταση σαν οργανισμός: Πρώτον, μας νοιάζει πάρα πολύ αυτό που κάνουμε γιατί το κάνουμε, πριν φτάσουμε στο πως. Τα κάνουμε γιατί θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Το κάνουμε γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτό το πράγμα είναι χρήσιμο. Τα κάνουμε γιατί πραγματικά δίνουμε νέες δυνατότητες, νέους ορίζοντες και σε εταιρείες και στα άτομα και ως αποτέλεσμα αυτού έρχονται μετά όλα τα υπόλοιπα που είναι μεγαλύτερη εταιρεία, μεγάλη κερδοφορία. 

Τι ονειρεύεστε;

Πριν από 2-3 χρόνια θα λέγαμε να πιάσουμε κι άλλους οικονομικούς στόχους. Δηλαδή η PeopleCert είναι ο πρώτος μονόκερος (Unicorn), η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε από μηδέν κι έφτασε κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. Tότε λέγαμε θα φτάσουμε 5 δισ. να γίνουμε «Πεντάκερος» ή «Δεκάκερος». Αυτά τα πράγματα θα έρθουν. 

Οπότε τώρα αλλάξαμε. Και ανεξάρτητα αν συμπαθεί κανείς όχι τον Ίλον Μάσκ, δεν μπορεί κανείς να μην αποδεχθεί ότι πρόκειται περί μιας διάνοιας που οι σκέψεις του άλλαξαν τον κόσμο.Κι εμείς λέμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να βοηθήσουμε με τη δουλειά μας να γίνει ένας καλύτερος κόσμος. 

Η PeopleCert είναι ο πρώτος ελληνικός οργανισμός που έγινε case study στο INSEAD μαζί με το Harvard, τα δύο κορυφαία παγκοσμίως πανεπιστήμια. Και μάλιστα όταν μας πλησίασαν διάφοροι καθηγητές και μας έκαναν και διάφορες ερωτήσεις, με είχε εντυπωσιάσιε μια: «what is your Elon Musk thinking?», «Πως εσύ θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, αφού σε κάναμε case study».

Η χρονιά πώς ολοκληρώνεται σε σχέση με πέρυσι; Θα προχωρήσετε σε κάποιες επιπλέον εξαγορές; 

Μπορώ να πω ότι πάμε ως συνήθως πολύ καλά, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσοτερα γιατί εμείς έχουμε ένα διεθνές ομόλογο στο Χρηματιστήριο ομολόγων. Έχουμε κάνει εξαγορές στο 2024, οι οποίες ήταν μικρομεσαίου μεγέθους. Αλλά αυτά δεν ανακοινώνονται πριν, είναι σαν τις εκλογές: ποτέ ο πρωθυπουργός δεν λέει θα κάνω πρόωρες εκλογές. Πάντα κοιτάμε, μονίμως κοιτάμε. 

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παραμένει «γοητευτικός» στόχος;

Είμαστε έτοιμοι από τη στιγμή που θα πατήσουμε το κουμπί και πούμε ότι θέλουμε να μπούμε. Η διαδικασία κρατάει 6-8 μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πατήσαμε το κουμπί, ούτε ότι έχουμε αποφασίσει να πατήσουμε το κουμπί. Εμείς είμαστε έτοιμοι. 

Γιατί για κάποιους άλλους αν θελήσουν να μπούνε στο χρηματιστήριο είναι η διαδικασία που μπορεί να κρατήσει δύο και τρία και τέσσερα χρόνια. Εμείς μονίμως είμαστε έτοιμοι και όπως λέμε στην Κωνσταντινούπολη «τη νύφη πρέπει να την έχεις έτοιμη, να ειναι όμορφη, βαμμένη κλπ. τώρα αν θα τη δώσουμε σε γαμπρό, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα». Αλλά εμείς ως νύφη είμαστε έτοιμοι εδώ και πάνω από 10 χρόνια. 

Από τι θα κριθεί τώρα;

Αυτό είναι μια πολύπλευρη ερώτηση. Γιατί το να μπεις στο χρηματιστήριο, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έχει τα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του. Οπότε πρέπει να ζυγίσει κανείς τα θετικά και τα αρνητικά, τα οποία είναι πολλά. 

Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι το εξής: Πολλές εταιρείες μπαίνουν στο χρηματιστήριο επειδή υποχρεούνται να μπουν και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά γιατί έχουν υποχρεώσεις. Πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια γιατί έχουν υπερβολικά μεγάλο δανεισμό και πρέπει να πληρώσουν. Είτε επειδή ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει και να πάρει τα λεφτά και να κάνει κάτι άλλο. 

Εμείς δεν είμαστε σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να αποφασίσουμε ό,τι θέλουμε. Δεν έχουμε καμία πίεση. Τα οικονομικά μας είναι εξαιρετικά καλά. Ο δανεισμός μας είναι σε επίπεδο που βαίνει συνεχώς μειούμενος.  

Κι εγώ ως Βύρων δεν έχω αποφασίσει να πουλήσω την εταιρεία: Πρώτον επειδή και μου αρέσει αυτό το πράγμα το οποίο κάνω. Και δεύτερον γιατί η δεύτερη γενιά και τα δύο μου παιδιά επί 17-18 χρόνια είναι μέσα στην εταιρεία. 

Άρα τουλάχιστον σήμερα αν δεν θα αλλάξω άποψη, η επιθυμία μου είναι η εταιρεία αυτή να παραμείνει όπως έχει, όπως είναι αυτή η στιγμή με το καλό της ελληνικό dna και να παραμείνει όχι στην επόμενη γενιά, αλλά στις επόμενες γενιές. Βέβαια αυτά σκέφτομαι σήμερα. 

Και το ελληνικό χρηματιστήριο;

Το ελληνικό χρηματιστήριο για μας θα ήταν κάτι μικρό, για τα νούμερα τα δικά μας και λοιπά. Βέβαια εκεί δεν αποκλείεται, επειδή έχουν γίνει συζητήσεις τη δεδομένη στιγμή, να έχουμε διπλή εισαγωγή. Το πρωτεύον όμως για εμάς, η πρωτεύουσα αγορά είναι η αμερικανική αγορά. 

Να τονίσω ότι εμείς δραστηριοποιούμαστε σε 225 χώρες. Το βάθος κεφαλαίων και οι δυνατότητες που σου δίνει η αμερικανική αγορά δεν υπάρχει στην Ευρώπη, ούτε καν στο Λονδίνο. Κάθε χρηματιστήριο έχει τα υπέρ και τα κατά του, αλλά νομίζω ότι για σήμερα δεν είναι κάτι το οποίο το κοιτάμε εμείς. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όποτε χρειαστεί να κάνουμε την κίνησή μας. Με τα σημερινά δεδομένα δεν το κοιτάμε, αλλά μπορεί να αλλάξουν και σύντομα. Γιατί τα επιχειρημαιτκά δεδομένα αλλάζουν. 

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας; 

Μεσομακροπρόθεσμα η μεγαλύτερη πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες και κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Πως δηλαδή μετατρέπεις την τεχνητή νοημοσύνη σε ευκαιρία. 

Γιατί ξέρετε, οι αλλαγές που συντελούνται γύρω μας αν δεν κινηθείς ή κινηθείς λάθος η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια απειλή. Αν κινηθείς σωστά, μπορεί να αποδειχτεί μια μεγάλη ευκαιρία. Άρα μια μεγάλη αλλαγή που έρχεται και είναι πρόκληση για μας είναι πώς αντιμετωπίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη. 

Και μέχρι στιγμής τα πάμε εξαιρετικά καλά. Τη χρησιμοποιούμε πλήρως από το 2023, έχουμε εκπαιδεύσει όλο μας τον κόσμο σε διαδικασίες ΑΙ και μας αυξάνει την παραγωγικότητα σημαντικά. 

Και η δεύτερη πρόκληση που βλέπουμε να έρχεται είναι ότι η παγκοσμιοποίηση το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να γυρίζει πίσω, από το ότι οι ΗΠΑ  θέλουν να βάλουν δασμούς κλπ. Τα δυο τελευταία χρόνια οπισθοδρομεί η παγκοσμιοποίηση. Εμάς δεν μας έχει επηρεάσει και ούτε προβλέπουμε να μας επηρεάσει ιδιαίτερα.

Τι σας ανησυχεί τότε;

Για να πω ένα ακραίο σενάριο: Να απαγορευτεί σε όλες τις δυτικές εταιρείες να κάνουν δουλειές με την Ανατολή, σε μία ακραία πόλωση μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Δηλαδή με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εμείς αποφασίσαμε και σταματήσαμε τις μπίζνες που κάναμε στη Ρωσία, δεν μας υποχρέωσε κανένας, οικοθελώς φύγαμε. Είμαστε από αυτούς οι οποίοι αποχώρησαν γιατί ήταν πολύ μπερδεμένο το τοπίο. 

Αλλά αυτό που λέω εγώ είναι ένα σενάριο, το οποίο λεέι «εάν εσύ  κ.Νικολαΐδη θέλεις να είσαι στις χώρες της Δύσης, πρέπει να επιλέξεις και να μην είσαι ούτε Κίνα, ούτε Ρωσία, ούτε Νότια Αμερική, ούτε πουθενά. Δεν φαντάζομαι κάτι τέτοιο. Αλλά είναι ένα πολύ πολύ ακραίο σενάριο. 

Παρότι έχετε αυτο στο μυαλό σας επεκτείνεστε στην Ανατολή και ειδικά στην Ινδία 

Εμείς είμαστε παντού. Δεν υπάρχει μέρος που να μην είμαστε. Κάναμε και μια εξαγορά στην Ινδία. Ξέρετε τώρα ένα κομμάτι της δουλειάς μας είναι πιστοποίηση αγγλικής γλώσσας. Η αγγλική γλώσσα δεν είναι για τους Άγγλους, Αμερικανούς, τους Αυστραλούς αλλά για τους υπόλοιπους. Για αυτούς είναι η μητρική τους γλώσσα. 

Οι υπόλοιποι μαθαίνουν αγγλικά για να πάνε να σπουδάσουν στα αγγλικά, στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Άρα είναι πολύ φυσιολογικό ότι πρέπει να έχεις σοβαρή παρουσία στην Κίνα και στην Ινδία, που είναι οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, ούτως ώστε να δίνεις τη δυνατότητα στους Κινέζους και στους Ινδούς, οι οποίοι θέλουν να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Όπως και στην Ελλάδα. Πάρα πολλά άτομα παίρνουν πιστοποιητικά δικά μας για να πάνε να σπουδάσουν σε αγγλικά πανεπιστήμια, σε αμερικανικά πανεπιστήμια. 

Έχετε 27 θυγατρικές ανά τον κόσμο. Πότε προλαβαίνετε να τις ελέγχετε; 

Συνολικά είμαστε 27 εταιρείες και είναι το ελάχιστο. Δεν είμαι σίγουρος ότι προλαβαίνω (γελάει). Θεωρώ ότι έχουμε μια εξαιρετικά καλή ομάδα με τους κατάλληλους. Αλλά και εμένα η ζωή μου περνάει σε αεροπλάνα και σε ξενοδοχεία. 

Ποιος τομέας αναπτύσσεται με πιο γοργούς ρυθμούς;

Μεταξύ των των πελατών του δικτύου μας, αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά μας από πάνω από 2.500 πανεπιστήμια παγκοσμίως. Μάλιστα και ο τομέας ο οποίος αναπτύσσεται πολύ είναι η πιστοποίηση σε πανεπιστημιακά προγράμματα. 

Μας έχουν πλησιάσει και ελληνικά πανεπιστήμια και ο λόγος είναι ο εξής: επειδή το πανεπιστημιακό πτυχίο σήμερα έχει πολύ μικρότερη αξία από ότι είχε 10 χρόνια πριν. Τα πανεπιστήμια φθίνουν. Στην Ελλάδα είναι δωρεάν, έξω που πληρώνεις, το αντίτιμό σου δεν το παίρνεις. Οπότε επειδή υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ πανεπιστημίων, για να διαφοροποιηθούν τα πανεπιστήμια, βάζουν προγράμματα πιστοποίησης. 

Λέει το «Α» Πανεπιστήμιο έλα σε εμένα γιατί εγώ σου δίνω κι αυτό το κομμάτι της πιστοποίησης σε σχέση με το διπλανό και βγαίνοντας από εμένα είσαι καλύτερος στη δουλειά, θα πάρεις περισσότερα λεφτά. Ο τομέας ανάπτυξής μας στα πανεπιστήμια, είναι από τους μεγαλύτερους μέσα στην εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό ήρθαν και στην Ελλάδα, οι πιστoποιήσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS