Νέα
  • ΓΔ: 1390.25 -0.89%
  • Τζίρος: 127,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αρ. Καρυτινός (Prodea) στην «Η»: Γιατί αλλάζουμε τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου ακινήτων μας

Ο CEO της Prodea Δρ. Αριστοτέλης Καρυτινός

Τουρισμός, logistics και «πράσινα κτίρια» είναι οι τρεις πυλώνες που «χτίζουν» το νέο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Prodea. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει με συνέντευξη του στην «Η» ο CEO της Prodea, Δρ. Αριστοτέλης Καρυτινός, «εκ των πραγμάτων πρέπει να έχουμε μια σύνθεση χαρτοφυλακίου που να είναι ενδιαφέρουσα για τους επενδυτές από το εξωτερικό».

Ο ισχυρός άνδρας της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ εξηγεί στην «Η», στο περιθώριο της 25ης Prodexpo γιατί η Prodea αποφάσισε να μετασχηματίσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διαθέτει. «Στρεφόμαστε σε τουρισμό, logistics και πράσινα κτίρια, καθώς είναι οι κλάδοι με προοπτική και έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές».

Όσο πιο μεγάλος είσαι, λέει ο ίδιος, τόσο πιο κρίσιμο είναι να προσελκύσεις ξένους επενδυτές. «Η ελληνική αγορά είναι μικρή. Δεν μπορείς να περιμένεις μαζικές επενδυτικές κινήσεις από το ελληνικό κοινό. Δεν υπάρχει περίπτωση στην κλίμακα που θέλουμε εμείς ως εταιρεία». 

Για παράδειγμα φέρνει το γεγονός ότι η Prodea θα χρειάζονταν μια ΑΜΚ της τάξης των 250 εκατ. αν έπρεπε να πιάσει ένα free float 15% από το μηδέν. «Δεν μπορείς να μαζέψεις 250 εκατ. από την ελληνική αγορά. Και αυτό μόνο για το αναγκαίο free float. Για μια σοβαρή αύξηση, στο δικό μας μέγεθος, χρειάζεται να σηκώσεις πάνω από 500 ή 600 εκατ. Αναγκαστικά λοιπόν απευθύνεσαι σε ξένους επενδυτές». 

Στρεφόμαστε σε τουρισμό, logistics και πράσινα κτίρια, καθώς είναι οι κλάδοι με προοπτική και έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές

Εφόσον υπάρχει, όπως λέει ο ίδιος, το κατάλληλο macro περιβάλλον στα οικονομικά της χώρας, πρέπει να υπάρχει και το σωστό micro περιβάλλον ενός ιδανικού χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα ήθελαν να επενδύσουν οι big ξένοι. «Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Κι αυτό επειδή οι εταιρείες είναι μικρές, με εξαίρεση εμάς. Οι ξένοι θέλουν μέγεθος και χρηματιστηριακά αλλά και σε επίπεδο εταιρείας. Αν προσφέρεις σωστό προϊόν και όλα τα άλλα στην θέση τους, δηλαδή τα θεμελιώδη μεγάθη της χώρας, θα μπορέσεις να προσεγγίσεις ξένες επενδύσεις».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέγεθος μετράει στην αγορά του real estate και γι αυτό βλέπει πιθανές συγχωνεύσεις σε ΑΕΕΑΠ το επόμενο διάστημα.

Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουμε. Διότι δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε μακροχρόνια έργα που θα μας ταλαιπωρήσουν πολύ, αλλά από την άλλη πρέπει να κάνουμε κάτι που να έχει μέγεθος, ώστε να μπορεί να φανεί για το επίπεδο της εταιρείας

Το pipeline έργων της Prodea

Για το pipeline έργων της Prodea, παρατηρεί πως «προτιμούμε να κάνουμε μεγάλα έργα, επειδή είμαστε μεγάλη εταιρεία. Και έργα τέτοιου μεγέθους δεν είναι εύκολα στην Ελλάδα. Έχουν και μεγάλες καθυστερήσεις που είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ξένους επενδυτές».

Άρα; «Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουμε. Διότι δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε μακροχρόνια έργα που θα μας ταλαιπωρήσουν πολύ, αλλά από την άλλη πρέπει να κάνουμε κάτι που να έχει μέγεθος, ώστε να μπορεί να φανεί για το επίπεδο της εταιρείας». 

Οι στατιστικές δείχνουν πως από όλους όσοι αναζητούν σήμερα ακίνητα, μόλις το 20% είναι αγοραστές και το 80% είναι ενοικιαστές. Η εικόνα ήταν ακριβώς αντίθετη πριν από την κρίση. Και από τους σημερινούς αγοραστές, η πλειοψηφία (πάνω από 80%) αγοράζει παλαιά ακίνητα λόγω τιμών 

Κρίσιμο στοίχημα οι υποδομές

Ο ίδιος στέκεται πολύ στο στοίχημα των υποδομών, που είναι το πιο κρίσιμο για την χώρα, όπως λέει. «Κυρίως μας λείπουν πολλές μικρο-υποδομές σε νησιά, πόλεις αλλά και σε δίκτυα. Οι τεράστιες ελλείψεις δικτύων δεν βοηθούν την πράσινη μετάβαση. Πρόκειται για ένα πρόβλημα στρατηγικού χαρακτήρα, που αφορά τη συνολική ανάπτυξη της χώρας», λέει ο κ. Καρυτινός.

Κυρίως μας λείπουν πολλές μικρο-υποδομές σε νησιά, πόλεις αλλά και σε δίκτυα 

Στροφή στο ενοίκιο

Για τις ελλείψεις σε ακίνητα, ο κ. Καρυτινός λέει ότι «περάσαμε μια 12ετία χωρίς καμία παραγωγή καινούριων ακινήτων λόγω της κρίσης. Αυτό δεν έχει προηγούμενο σε καμία χώρα».

Τα νέα νοικοκυριά στρέφονται στην ενοικίαση και όχι στην αγορά κατοικίας γι αυτό και τα στεγαστικά δεν ανακάμπτουν, θα συμπληρώσει. «Οι στατιστικές δείχνουν πως από όλους όσοι αναζητούν σήμερα ακίνητα, μόλις το 20% είναι αγοραστές και το 80% είναι ενοικιαστές. Η εικόνα ήταν ακριβώς αντίθετη πριν από την κρίση. Και από τους σημερινούς αγοραστές, η πλειοψηφία (πάνω από 80%) αγοράζει παλαιά ακίνητα λόγω τιμών.

Το πρόβλημα είναι αντικειμενικό. Αν δεν ισορροπήσουν τα κόστη και δεν βελτιωθεί η εισοδηματική θέση του μέσου νοικοκυριού, δεν είναι εύκολο το μέσο νοικοκυριό να αντιμετωπίσει μια αγορά ενός καινούριου ακινήτου. Και στα δάνεια είναι όλοι πολύ προσεκτικοί λόγω της κρίσης».

Η παραγωγή νέων ακινήτων αυξάνει κυρίως στα νότια προάστια, όπου υπάρχει μεγάλη και υψηλού επιπέδου παραγωγή, «διότι αγοράζουν εκεί πολλοί ξένοι». Σιγά σιγά θα αυξάνεται η παραγωγή νέας κατοικίας, αλλά «υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα μεγάλου κόστους. Επομένως ότι παραχθεί είναι πολύ ακριβό και σίγουρα ακριβότερο από ότι ήταν πριν την κρίση»...

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα