Νέα
  • ΓΔ: 1530.87 +0.40%
  • Τζίρος: 148,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Δεληκανάκης (Southrock) στην «Η»: Να μπουν στο στρατηγικό χαρτοφυλάκιο οι μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό - Κίνδυνος να χάσουμε επενδυτές

Ο Founding Partner της Southrock Asset Management, Γιάννης Δεληκανάκης

Τον κίνδυνο ανακοπής σημαντικών επενδύσεων στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα, εάν δεν ενταχθούν άμεσα στο χαρτοφυλάκιο των «στρατηγικών επενδύσεων» για να υλοποιηθούν χωρίς να αναμένουν την θεσμοθέτηση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, που μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και για χρόνια, επισημαίνει ο Γιάννης Δεληκανάκης, CEO και Founding Partner της Southrock Asset Management, σε συνέντευξή του στην «Η», στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo.

«Ποιος θα επενδύσει στον τουρισμό σήμερα όταν έχει εξαγγελθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ), που είναι σε διαβούλευση και παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του;», αναρωτιέται ο κ. Δεληκανάκης, περιγράφοντας πως υπάρχουν επενδυτές που έχουν επενδύσει σε ελληνικά νησιά με βάση μια Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) η οποία υπήρχε όταν ξεκίνησε η επένδυση και ήταν τότε ο κανόνας για να επενδύσουν.

«Και τώρα έρχεται το κράτος και λέει περιμένετε, εγώ βγάζω νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό που θα είναι έτοιμο σε 3 - 5 χρόνια. Περιμένετε μέχρι αυτό να ετοιμαστεί για να προχωρήσει η επένδυση... Αυτό δεν μπορεί να γίνει! Δεν γίνεται επενδυτές και ιδιαίτερα ξένοι θεσμικοί επενδυτές να μπλέκουν έτσι και να έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το χαοτικό περιβάλλον», υπογραμμίζει ο κ. Δεληκανάκης.

Να διαχωριστούν οι επενδύσεις που δεν ζητούν επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα, αλλά φέρνουν νέο χρήμα στην ελληνική οικονομία και να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των στρατηγικών επενδύσεων για να προχωρήσουν

Να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των στρατηγικών επενδύσεων

Υπάρχουν σε ισχύ οι ΖΟΕ αλλά δεν υλοποιούνται, σημειώνει ο επικεφαλής της Southrock, καθώς η πολεοδομία δεν δίνει τις απαραίτητες άδειες εν αναμονή του νέου Χωροταξικού. «Βρισκόμαστε σε μια ανωμαλία, η οποία θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα να διώξει επενδύσεις από τη χώρα», παρατηρεί ο κ. Δεληκανάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει λύση:

«Να διαχωριστούν οι επενδύσεις που δεν ζητούν επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα, αλλά φέρνουν νέο χρήμα στην ελληνική οικονομία και να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των στρατηγικών επενδύσεων για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις και να πέσουν τα χρήματα στην αγορά. Άλλωστε μιλάμε για πράσινες επενδύσεις, με όλα τα κριτήρια ESG, χαμηλής έντασης και δόμησης που προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές. Να προτεραιοποιήσουμε αυτές τις επενδύσεις, ώστε να υλοποιηθούν, διότι αυτές οι επενδύσεις θα θέσουν τον πήχη των επόμενων επενδύσεων με το νέο Χωροταξικό».

Οι «στρατηγικές επενδύσεις», όπως υπογραμμίζει, αδειοδοτούνται άλλωστε με τον πλέον αυστηρό τρόπο.

Με εφαλτήριο τη Μύκονο θέλουμε να επενδύσουμε και σε άλλα νησιά. Αλλά θέλουμε να δούμε τις επενδύσεις μας να προχωράνε για να το κάνουμε

Η επένδυση στη Μύκονο

Όσο για τη μεγάλη επένδυση που έχει στα σκαριά στη Μύκονο η Southrock, ο κ. Δεληκανάκης σημειώνει πως αναμένει να προχωρήσει μέσω του θεσμού των στρατηγικών επενδύσεων. «Εμείς έχουμε συμπεριλάβει και τις κατοικίες προσωπικού στον συντελεστή δόμησης, αποτελώντας ίσως τους μόνους που αφιερώνουμε μέρος του συντελεστή για τη δημιουργία αυτών των κατοικιών, με στόχο να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενούς μας» εξηγεί. «Με εφαλτήριο τη Μύκονο θέλουμε να επενδύσουμε και σε άλλα νησιά. Αλλά θέλουμε να δούμε τις επενδύσεις μας να προχωράνε για να το κάνουμε», τονίζει με νόημα.

«Δεν ζητάμε επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα. Πρόκειται για καθαρά χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία», επαναλαμβάνει.  

Ο ίδιος αποδίδει στη μη συνεννόηση των διαφόρων φορέων το ότι η επένδυση στη Μύκονο δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των στρατηγικών επενδύσεων. «Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που θα λυθεί, διότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Οι στρατηγικοί επενδυτές είναι κυρίως ξένοι επενδυτές. Και πρέπει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των στρατηγικών επενδύσεων για να μην υποχρεωθούν οι επενδυτές αυτοί να περιμένουν 3 ή 5 χρόνια όταν θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο».

Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα του χωροταξικού οι επενδυτές που θέλουν τώρα να μπουν στην Ελλάδα θα πάνε σε άλλες χώρες  

Βάθος η κτηματαγορά έχει μόνο σε τουρισμό και NPLs

Ο τουρισμός, άλλωστε - όπως παρατηρεί ο ίδιος - και τα NPLs είναι οι μόνοι κλάδοι του ελληνικού real estate στους οποίους υπάρχει βάθος στην αγορά. Γι’ αυτό και τα σχετικά προβλήματα πρέπει να διορθωθούν άμεσα. «Διότι αν δεν αντιμετωπιστούν, οι επενδυτές που θέλουν τώρα να μπουν στην Ελλάδα θα πάνε σε άλλες χώρες».  

Σήμερα πάντως οι ξένες επενδύσεις στο real estate έχουν σημαντικά πολλαπλασιαστεί συγκριτικά με την μεγάλη άνθιση της 10ετίας 2001 - 2010. Εκείνη την δεκαετία, όταν οι τιμές των ακινήτων έκαναν και πάλι ράλι, οι ξένες επενδύσεις ήταν μόλις 1 δισ στην 10ετία. Σήμερα είναι 2 δισ. ετησίως.

«Αυτό είναι απόρροια της κρίσης, του θετικού οικονομικού κλίματος και της πολιτικής σταθερότητας», τονίζει ο κ. Δεληκανάκης. Γι αυτό και η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι «να σταθεί στο ύψος της οικονομικής ανάπτυξης που δημιουργείται όσον αφορά στην ποιότητα των θεσμών της»...

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS