Η πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι χωρίς αναταράξεις, επισημαίνει ο Ηλίας Κούρος, εμπορικός Διευθυντής για Ελλάδα και Κύπρο της SKE, του εμπορικού δηλαδή βραχίονα της HUAWEI, μιλώντας στην εκπομπή «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ.
Παρά τις αναταράξεις στην πορεία, η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος, διαμηνύει ο επιχειρηματίας, επισημαίνοντας πως στο κρίσιμο μέτωπο της αποθήκευσης η Ελλάδα έχει καθυστερήσει. «Υπάρχει τεχνογνωσία στο εξωτερικό. Να κινηθούμε γρήγορα προς την αποθήκευση», προτρέπει ο ίδιος τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, διευκρινίζοντας πως «το επόμενο βήμα που περιμένουμε όλοι στα φωτοβολταϊκά είναι η αποθήκευση».
Υπάρχει τεχνογνωσία στο εξωτερικό. Να κινηθούμε γρήγορα προς την αποθήκευση
Περικοπές αντί αποθήκευσης
Προς το παρόν, όμως τα έργα της αποθήκευσης είναι μια προσδοκία και γι αυτό η χώρα μας είναι, δυστυχώς, πίσω συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ΑΠΕ, υποστηρίζει ο ίδιος. «Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε ακόμη περικοπές στις ΑΠΕ και περιμένουμε την αποθήκευση», σημειώνει. Οι περικοπές της πράσινης ενέργειας, ειδικά φέτος το Πάσχα, έφτασαν σε σημαντικά υψηλό βαθμό, σε μια προσπάθειας εξισορρόπησης του συστήματος, λόγω χαμηλής ζήτησης.
Με την εμπειρία από τις πολλές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, ο κ. Κούρος προβλέπει ότι, πέραν των οικιακών εγκαταστάσεων με αποθήκευση, αυτό που θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα είναι η εγκατάσταση μπαταριών, τόσο στο ηλεκτρικό σύστημα, όσο και στα πάρκα.
Όπως λέει ο ίδιος, η ενεργειακή μετάβαση παίρνει πιο τεχνικό και ψηφιακό χαρακτήρα και εδώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει βασικό ρόλο ώστε να προσφερθούν στην αγορά έτοιμες και δοκιμασμένες λύσεις που θα εξασφαλίσουν την πράσινη μετάβαση.
Προβλέπει μάλιστα επενδυτική δυναμική στον τομέα της αποθήκευσης, και κυρίως στον τομέα των βιομηχανικών και εν γένει των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, όπου φαίνεται ότι η αυτοπαραγωγή είναι μονόδρομος, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και άρα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η HUAWEI, «αφιερώνει» το 55% των εργαζομένων της στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.
Στην σημερινή εκπομπή Plug into Green μαθαίνουμε επίσης πως:
- Οκτώ φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 882 Μεγαβάτ της MORE, θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil, και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρικής του Ομίλου ΔΕΗ, έλαβαν οριστική προσφορά σύνδεσης με το δίκτυο, ένα καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης. Πρόκειται για έργα που θα κατασκευαστούν στην Κοζάνη, στο Κιλκίς και στις Σέρρες. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της Ελληνικής βιομηχανίας, μέσω διμερών συμβάσεων, αλλά και για τη στήριξη των αγροτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ», το ειδικό αγροτικό τιμολόγιο που στοχεύει στην ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας μέσω της παροχής φθηνών τιμολογίων ρεύματος.
- Θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο αποκτά η χώρα μας, για πρώτη φορά, για τους τομείς του υδρογόνου, του βιομεθανίου, αλλά και της συλλογής και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Η ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας υπολογίζεται για το τέλος Μαϊου. Τα 3 νομοσχέδια συνιστούν προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ήδη προηγηθεί κλειστή διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Στην περίπτωση του υδρογόνου και του βιομεθανίου, οι καταρχήν τοποθετήσεις της αγοράς αναγνωρίζουν θετικό πρόσημο στα κείμενα του ΥΠΕΝ. Τα νομοσχέδια συνιστούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα που ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να συμπληρωθεί με τις συγκεκριμένες παραμέτρους για την λειτουργία των αγορών.
- Ένα σημαντικό συνέδριο για την επιστήμη και την έρευνα στην αιολική ενέργεια, οργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την υποστήριξη της ΕΛΕΤΑΕΝ, δηλαδή του φορέα που εκπροσωπεί τον κλάδο των αιολικών. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 21ο Συνέδριο Υποψηφίων Διδακτόρων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αιολικής Ενέργειας που αναμένεται να προσελκύσει περίπου 150 επιστήμονες, υποψήφιους διδάκτορες, από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είχε ενεργό ρόλο στην ίδρυση της Ακαδημίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με το Πολυτεχνείο και το ΚΑΠΕ. Για αυτό οι άνθρωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ δηλώνουν χαρούμενοι που το συνέδριο αυτό θα γίνει στη Αθήνα. Η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί τις επιχειρήσεις του κλάδου να υποστηρίξουν το Πολυτεχνείου για την επιτυχία αυτής της οργάνωσης.