Σπουδαίες προοπτικές αλλά και σημαντικές προκλήσεις ανοίγονται στον τομέα της αυτοπαραγωγής ενέργειας, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Μεραμβελιωτάκης, Γενικός Διευθυντής της «Κλάδης Ενεργειακή», μιλώντας στην εκπομπή «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ.
«Το net billing αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για κάθε οικία που έχει κάποιες ικανές καταναλώσεις, ώστε να βάλει ένα φωτοβολταϊκό το οποίο θα έχει για πολλές δεκαετίες», τονίζει ο κ. Μεραμβελιωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι τα συστήματα αυτοπαραγωγής ενέργειας, εκτός από το να προστατεύουν τους οικιακούς καταναλωτές από τις αυξομειώσεις της τιμής του ρεύματος, αποτελούν μια τεχνολογική εξέλιξη που θα έπρεπε να ενσωματώνει κάθε νέα κατασκευή εν έτει 2024.
Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε έχει στέγη να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό, καθώς πρέπει να δίνεται προσοχή στις σκιάσεις που αποτελούν τον βασικό «εχθρό» ενός ενός τέτοιου συστήματος. «Η μόνιμη σκίαση με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην απαξίωση του φωτοβολταϊκού», ξεκαθαρίζει ο κ. Μεραμβελιωτάκης.
Όσον αφορά τα βήματα στα οποία χρειάζεται να ακολουθήσει ένας ιδιώτης για να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό, ο Γενικός Διευθυντής της «Κλάδης Ενεργειακή» υπογραμμίζει ότι κάθε τέτοιου είδους εγκατάσταση αποτελεί ένα μικρό «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας το οποίο δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα. «Θα πρέπει να βρίσκουμε σοβαρές εταιρείες που θα μας δώσουν μια σοβαρή λύση, και να αποδεχτούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η απάντηση θα είναι αρνητική» (ότι δηλαδή δηλαδή δεν μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό), προσθέτει. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι όταν γίνεται σωστή εγκατάσταση και τηρούνται οι απαιτούμενοι κανόνες ασφαλείας, ο ιδιώτης δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ωστόσο, ο κ. Μεραμβελιωτάκης αμφισβητεί τη χρησιμότητα της εγκατάστασης μπαταριών προς αποθήκευση ενέργειας για οικιακή χρήση, καθώς το κόστος τους καθιστά μια τέτοια επένδυση ασύμφορη.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο Γενικός Διευθυντής της «Κλάδης Ενεργειακή» ξεκαθαρίζει ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση. Το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο προσφέρει δυνατότητες όπως το net billing (με εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πλησίον της μονάδας) και το εικονικό net billing (σε έναν φωτοβολταϊκό σταθμό που βρίσκεται μακριά από τον καταναλωτή να «κουμπώσουν» παροχές που ανήκουν στον ίδιο ΑΦΜ). Βασικό πρόβλημα ωστόσο αποτελεί η περιορισμένη διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου.
Ο κ. Μεραμβελιωτάκης τονίζει ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων υπό την αίρεση της «μη έγχυσης», ότι δηλαδή δεν θα στέλνεται περίσσια ενέργεια στο δίκτυο. Ακόμα και υπό αυτή την προϋπόθεση ωστόσο, η αυτοπαραγωγή ενέργειας αποτελεί, ειδικά για τις επιχειρήσεις, έναν μοχλό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς το ενεργειακό κόστος αποτελεί βραχνά για όλες τις εταιρείες.
Ο κ. Μεραμβελιωτάκης ξεκαθαρίζει ότι απαιτείται να εκπονηθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής ενέργειας, που «να ξεπερνά τον ορίζοντα του εξαμήνου ή του έτους». «Δεν μπορούμε διαρκώς να βάζουμε βαχυχρόνιους στόχους και κατόπιν να αλλάζουμε στρατηγική», δηλώνει. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς οι συχνές αλλαγές προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς.
Το πιο σημαντικό ωστόσο, τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της «Κλάδης Ενεργειακή», είναι να θεσπιστούν κάποιο ελάχιστοι κανόνες ασφαλείας και ποιότητας κατασκευής στα φωτοβολταϊκά. «Οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν μικρά ή και μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι ως εκ τούτου πρέπει να διασφαλιστεί όχι μόνο η αποσβεσιμότητα και η λειτουργικότητα του φωτοβολταϊκού για δεκαετίες, αλλά και η ασφάλειά του. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην υποτιμούμε καταστάσεις που ενδέχεται να αποβούν εις βάρος του συνόλου της αγοράς», ξεκαθαρίζει ο κ. Μεραμβελιωτάκης, τονίζοντας ότι αν διευθετηθούν κάποιες επιμέρους προβληματικές παράμετροι, η αυτοπαραγωγή ενέργειας θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
- Ένα νέο, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην αντλησιοταμίευση εγκαινίασε πρόσφατα ο Όμιλος ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και τις προκλήσεις στην αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας.
Με τίτλο «Αντλησιοταμίευση και Υδροηλεκτρική ενέργεια», το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ΔΕΗ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και προσφέρεται σε 40 Μηχανικούς.
Το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα απευθύνεται στις περισσότερες ειδικότητες Μηχανικών. Οι συμμετέχοντες θα εξειδικευτούν στον σχεδιασμό, την οικονομοτεχνική ανάλυση και την υλοποίηση έργων αντλησιοταμίευσης και θα μπορούν να απασχοληθούν σε αντίστοιχα έργα του Ομίλου ή άλλων οργανισμών, στην Ελλάδα και διεθνώς. - Εν μέσω επιβράδυνσης στο ρυθμό ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών πανευρωπαϊκά, η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει θετικές επιδόσεις, όπως παρατηρεί ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος Solar Power, σε νέα έκθεσή του. Συγκεκριμένα, στο κείμενο τονίζεται ότι "η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών μοιάζει ασταμάτητη, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μετά από δύο έτη ρεκόρ (το 2022 και το 2023), φέτος προβλέπεται να εγκατασταθούν 2,9 γιγαβάτ. Μάλιστα, αυτό δεν μοιάζει να είναι το τέλος του δρόμου. Η χώρα μας αναμένεται να φτάσει ένα σύνολο ισχύος 10 γιγαβάτ ως τα τέλη του 2024, με άνοδο 40% από το 2023. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο σύνδεσμος προβλέπει να φτάσουν οι εγκαταστάσεις τα 13,5 γιγαβάτ ήδη από το 2026, και τα 22,2 γιγαβάτ στα τέλη της δεκαετίας.
- 20 συνολικά εταιρείες, ελληνικές και ξένες, συμμετείχαν σε workshop που οργάνωσε η ΕΔΕΥΕΠ, η αρμόδια κρατική εταιρεία για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η μεγάλη συμμετοχή, δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού τομέα για το ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης offshore αιολικών. Στην πράξη, το workshop ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ΕΔΕΥΕΠ να «σφυγμομετρήσει» τη κατάσταση στην αγορά, να ακούσει το προβληματισμό της, αλλά και να μετρήσει την κινητικότητα που επικρατεί εν αναμονή της απόφασης της κυβέρνησης να ανάψει το «πράσινο φως». Αν και οι καθυστερήσεις στην έγκριση του προγράμματος είναι μεγάλες, ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα και ο διεθνής ανταγωνισμός μεγαλώνει. Η αγορά δείχνει να παραμένει «ζεστή», γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την ταχύτητα με την οποία θα μπουν οι πρώτες ανεμογεννήτριες στις ελληνικές θάλασσες.