Η ενεργειακή μετάβαση προχωρά πολύ δυναμικά και οι γεωπολιτικές αναταράξεις είναι συνθήκες στις οποίες προσαρμοζόμαστε, αλλά δεν πάνε πίσω το «πρασίνισμα» της οικονομίας, λέει ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», μιλώντας στον Θοδωρή Παναγούλη, στο πλαίσιο του 6ου Renewable & Storage Forum αλλά και για την εκπομπή «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ. «Οι παγκόσμιες αναταραχές και οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι συνθήκες στις οποίες προσαρμοζόμαστε. Άλλο η προσαρμογή, άλλο το... γκριζάρισμα της πράσινης μετάβασης. Σήμερα η ενεργειακή μετάβαση προχωρά πολύ δυναμικά».
Στον άξονα ΝΑ Ευρώπης, ο όμιλος ΔΕΗ καθίσταται ο πιο σημαντικός ενεργειακός παίχτης
Οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν επιτρέπουν κανένα πισωγύρισμα, ξεκαθαρίζει, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως στην επικείμενη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Αζερμπαϊτζάν (COP29) η παγκόσμια κοινότητα θα συζητήσει τώρα την κατανομή των πόρων για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, αφού παγκοσμίως μέχρι το 2050 πρέπει να επενδύονται 7 τρισ. ευρώ κάθε χρόνο για να πετύχει η μετάβαση! «Είμαστε σε έναν δρόμο που θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις», λέει ο κ. Μαύρος, συμπληρώνοντας αμέσως πως πρέπει «να δούμε ποια θα είναι και τα αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ», αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα αλλάξει τη ρότα της ενεργειακής μετάβασης των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος επιμένει πως το άμεσο και όχι το μακροπρόθεσμο μέλλον της ενέργειας είναι «σαφέστατα πράσινο», καθώς ζούμε ήδη την αρχή του τέλος των ορυκτών καυσίμων. «Οδηγούμαστε στην ενεργειακή μετάβαση ολοένα και πιο ισχυρά», επαναλαμβάνει εξηγώντας πως μια βιομηχανία ανταγωνιστική απαιτεί ανταγωνιστικό ρεύμα και γι αυτό χρειάζεται χρειάζεται ενεργειακή μετάβαση. Για να μην πληρώνουν τις γεωπολιτικές κρίσεις οι ευρωπαίοι χρειαζόμαστε τις επενδύσεις Ντράγκι, συμπληρώνει ο ίδιος.
Παγκοσμίως μέχρι το 2050 πρέπει να επενδύονται 7 τρισ. ευρώ κάθε χρόνο για να πετύχει η μετάβαση! Είμαστε σε έναν δρόμο που θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις
Ηγέτης ο Όμιλος ΔΕΗ στην ΝΑ Ευρώπη
Όσον αφορά στην «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» εξηγεί πως το πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος βασίζεται σε 3 πυλώνες:
- Οργανική ανάπτυξη
- Συνανάπτυξη έργων και
- Στρατηγικές συνεργασίας - Εξαγορές
Ο ίδιος εξηγεί πως η οργανική ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον Όμιλο ΔΕΗ και προχωρά δυναμικά. Θα φανεί, λέει, στην ηλέκτριση σημαντικών έργων με μεγάλο capacity. «Στον άξονα ΝΑ Ευρώπης, ο όμιλος ΔΕΗ καθίσταται ο πιο σημαντικός ενεργειακός παίχτης», υπογραμμίζει ο κ. Μαύρος, εξηγώντας πως στο μέτωπο των ΑΠΕ η ΔΕΗ θα έχει σύντομα αποτύπωμα σε 6 χώρες.
Ενώ η οργανική ανάπτυξη είναι η απόλυτη προτεραιότητα, ταυτόχρονα προχωρούν οι συνεργατικές αναπτύξεις έργων αλλά και οι στρατηγικές συνεργασίες, καθώς «πρέπει να υπηρετήσουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο για την ευρύτερη στρατηγική στον άξονα της ΝΑ Ευρώπης». Ο κ. Μαύρος μιλά για τα έργα στη Ρουμανία, ενώ προαναγγέλλει πως πολύ σύντομα θα δούμε έργα να ξεδιπλώνονται και να λειτουργούν.
«Εμείς προχωράμε στο σχέδιο μας και συνεχίζουμε να επενδύουμε», παρόλο που το περιβάλλον των ΑΠΕ δεν είναι ίδιο με 5 ή 10 χρόνια πριν, δεν υπάρχουν εγγυημένες τιμές ή εγγυημένη έγχυση στο δίκτυο. Οι σημερινές συνθήκες, λέει, χρειάζονται μεγάλους επενδυτές με συγκεκριμένη στόχευση και υποστήριξη.
Στο 13ο επεισόδιο του Plug into Green μαθαίνουμε επίσης πως:
- Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα απόβλητα με σημαντικές διατάξεις για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή των μπαταριών, σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η προσθήκη μπαταρίας με fast track διαδικασίες, τόσο για τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σε λειτουργία, όσο και για εκείνα που έχουν πάρει οριστικές προσφορές σύνδεσης, είναι μια σοβαρή πρόοδος καθώς τα έργα αυτά θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Στόχος του νομοσχεδίου είναι, μέσα από αδειοδοτικά κίνητρα να αναπτυχθούν μπαταρίες συνολικής ισχύος 1,5 έως 2GW.
- Σημαντικές επενδύσεις, σε σύγχρονους πλέον τομείς, στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας δρομολογεί η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού της πλάνου που θα ανακοινωθεί επίσημα στις 14 Νοεμβρίου. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους αρκετά πάνω από 2,5 δισ ευρώ, που απλώνονται σε βάθος πολλών ετών. Σημαντικό μέρος καταλαμβάνουν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά που δρομολογεί ο Ομιλος στην περιοχή, όπως και επιπλέον, επενδύσεις σε μπαταρίες για τις οποίες υπολογίζεται ένα κονδύλι 300 εκατ ευρώ, τρία μεγάλα έργα στην αντλησιοταμίευση, μια μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού, και επενδύσεις σε data centers, έναν τομέα που όλοι δίνουν πλέον μεγάλη έμφαση.
- Στις 94 Τεραβατώρες έφτασε η παραγωγή των φωτοβολταϊκών στην ευρωπαϊκή αγορά κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση του οίκου Montel Analytics. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ για την ηλιακή παραγωγή, καταγράφοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το περσινό τρίμηνο. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ήταν Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Σημειώνεται ότι, τα αιολικά πέτυχαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση. Συνολικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων βιομάζας, υδροηλεκτρικών και αποβλήτων, έφτασαν το 50,8% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη το ίδιο διάστημα.