Νέα
  • ΓΔ: 1423.74 +0.86%
  • Τζίρος: 102,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

Eurostat: Υψηλότερες οι εισαγωγές πράσινων ενεργειακών προϊόντων της ΕΕ από τις εξαγωγές

Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκο / Πηγή: Intime

Σχεδόν πενταπλάσια ήταν η αξία των εισαγωγών πράσινων ενεργειακών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση από την αξία των αντίστοιχων εξαγωγών της το 2023. Ωστόσο, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε σε σχέση με το 2022, ενώ των εξαγωγών αυξήθηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ εισήγαγε ηλιακά πάνελ αξίας 19,7 δις. ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα αξίας 3,9 δις. ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 0,3 δις. ευρώ το 2023.

Η αξία των εισαγόμενων ηλιακών πάνελ ήταν μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με το 2022 λόγω της πτώσης των τιμών τους, ενώ σε όγκο αυξήθηκαν κατά 5%.

Οι εισαγωγές υγρών βιοκαυσίμων μειώθηκαν 22% σε αξία αλλά μόνο 2% σε όγκο.

Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν οι εισαγωγές ανεμογεννητριών, κατά 66% σε αξία και 68% σε όγκο,

eurostat, εμπόριο πράσινων ενεργειακών προϊόντων

Υψηλότερες οι εξαγωγές ανεμογεννητριών

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ εξήγαγε πέρυσι ηλιακά πάνελ αξίας 0,9 δισ. ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα αξίας 2,2 δισ. ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 2 δισ. ευρώ.

Σε αντίθεση με τα ηλιακά πάνελ και τα υγρά βιοκαύσιμα, η αξία των εξαγωγών ανεμογεννητριών ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αξία των εισαγωγών.

Μεταξύ 2022 και 2023, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία (49 %), ενώ σε όγκο αυξήθηκαν κατά 26%.

Οι εξαγωγές ηλιακών πάνελ αυξήθηκαν κατά 19% σε αξία και κατά 37 % σε όγκο, ενώ οι εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση σε όγκο σε σύγκριση με την αξία (63 % έναντι 36 %).

Από την Κίνα το 98% των ηλιακών πάνελ

Η Κίνα ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιακών πάνελ της ΕΕ, καθώς σε αυτήν αντιστοιχούσε το 98% του συνόλου των εισαγωγών.

Οι ανεμογεννήτριες εισήχθησαν κυρίως από την Ινδία (59%) και την Κίνα (29%).  Οσον αφορά τα υγρά βιοκαύσιμα, η Κίνα ήταν πρώτη με 36%, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία με 13% και τη Βραζιλία με 12%.

Eurostat, πράσινα ενεργειακά προϊόντα
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW