Νέα
  • ΓΔ: 1470.51 -0.05%
  • Τζίρος: 51,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

Eurostat: Σημαντική πτώση εισαγωγών φυσικού αερίου από την ΕΕ στο β' τρίμηνο 2024

Σημαντική μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώθηκε στο β’ τρίμηνο του 2024, εξέλιξη που σχετίζεται ασφαλώς και με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών μειώθηκαν κατά 31,4% σε αξία και κατά 9,5% σε όγκο σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2023, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση στις εισαγωγές LNG (41,2% σε αξία και 20,2% σε όγκο).

Μείωση, αλλά μικρότερη, καταγράφηκε και στις εισαγωγές πετρελαίου (-2,2%), με την αξία τους να είναι αυξημένη κατά 5,6% σε ετήσια βάση λόγω των αυξημένων τιμών.

Αντίστοιχες τάσεις παρατηρούνται και αν συγκριθεί ο μέσος μηνιαίος όρος μεταβολών των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από την ΕΕ σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2023.

Ο όγκος των εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών υποχώρησε 4,8% σε όγκο και των εισαγωγών LNG κατά 15,3%, ενώ για το πετρέλαιο σημειώθηκε μείωση κατά 3,6%.

Eurostat, εισαγωγές φυσικού αερίου ΕΕ

Νορβηγία και οι ΗΠΑ οι βασικοί προμηθευτές

Η Νορβηγία και οι ΗΠΑ είναι οι βασικοί ενεργειακοί προμηθευτές της ΕΕ, μία τάση που διαμορφώθηκε σταδιακά μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, αναφορικά με το πετρέλαιο, οι ΗΠΑ ήταν ο πρώτος προμηθευτής στο β’ τρίμηνο του 2024, με ποσοστό 15,1% έναντι 14,1% της Νορβηγίας και 11,7% του Καζακστάν.

Στο φυσικό αέριο μέσα αγωγών, η Νορβηγία είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής με ποσοστό 43,5% και ακολουθούν  η Αλγερία με 21,6% και η Ρωσία με 15,5% (ρωσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη μέσω του κόμβου της Ουκρανίας, με τη σχετική σύμβαση πάντως να λήγει στο τέλος του έτους).

Στις εισαγωγές LNG κυριαρχούν οι ΗΠΑ με 46% και ακολουθούν η Ρωσία με 16,8% και το Κατάρ με 11,9%.

Eurostat, προμηθευτές ενέργειας ΕΕ
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα