Οι ΑΠΕ ήταν η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία δείχνουν την πρόοδο που σημειώνεται για την πράσινη μετάβαση.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 44,7% της συνολικής παραγωγής ρεύματος, παράγοντας 1,21 εκατ. γιγαβατώρες (GWh), που αποτελεί μια αύξηση 12,4% σε σχέση με το 2022. Η ταχεία υλοποίηση νέων ηλιακών και αιολικών έργων σε όλη την ΕΕ συνέβαλε στη σημαντική αυτή αύξηση.
Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή ρεύματος από ορυκτά καύσιμα έκανε βουτιά 19,7% και αντιστοιχούσε μόνο στο 32,5% της συνολικής παραγωγής.
Μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου
Παράλληλα, μειώθηκε η κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 7,4% από το 2022, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην Πορτογαλία, την Αυστρία και την Τσεχία.
Και η κατανάλωση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου υποχώρησε πέρυσι κατά 1,5%. Η συνολική προσφορά των ορυκτών καυσίμων μειώνεται σταδιακά διαχρονικά, με μικρή εξαίρεση το 2022, όταν η οικονομία ανέκαμπτε από την πανδημία.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση πέρυσι στην κατανάλωση του άνθρακα, με τον λιγνίτη, που χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή ρεύματος, και τον λιθάνθρακα, που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την κατασκευή χάλυβα, να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων, μετά από μια γενικότερη μείωση της χρήσης τους στην ΕΕ για πολλά χρόνια.
Γιατί υπήρξε απότομη πτώση των ορυκτών καυσίμων;
Το 2022, αφενός η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αφετέρου τα προβλήματα με την υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια λόγω του ζεστού και ξερού καλοκαιριού δημιούργησαν μεγάλη δυσκολία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.
Αντιμέτωπη με αυτά τα ζητήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε το σχέδιο RePowerEU, το οποίο αποσκοπούσε στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενίσχυση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Η Eurostat αναφέρει ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία της δείχνουν πώς οι αποφάσεις αυτές που ελήφθησαν το 2022 φαίνεται να είχαν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ.
Σημειώθηκε μία σημαντική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ και μια απότομη μείωση των ορυκτών καυσίμων, ιδίως του φυσικού αερίου και του άνθρακα.
Ποιες ΑΠΕ αυξήθηκαν περισσότερο
Το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για την ηλιακή ενέργεια σε όλο τον κόσμο, με την Ευρώπη να μην αποτελεί εξαίρεση. Είναι πλέον μία από τις φθηνότερες μορφές ηλεκτρικής ενέργειας στην πλειονότητα των χωρών, με τις τιμές να φτάνουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ πέρυσι.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι προβλέπει ότι η ηλιακή ενέργεια θα φτάσει σε ένα μη αναστρέψιμο σημείο καμπής, αποτελώντας την κύρια πηγή ενέργειας στον κόσμο μέχρι το 2050.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ πέρυσι προήλθε από την ηλιακή ενέργεια. Σε σύγκριση με το 2022, παρήγαγε 18,9% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια το 2023, ενώ στην πενταετία 2018 – 2023 η παραγωγή από φωτοβολταϊκά αυξήθηκε κατά 126,3%.
Νέο ρεκόρ σημειώθηκε και στην παραγωγή ρεύματος από αιολική ενέργεια πέρυσι, καθώς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και η ισχυρή αύξηση της παραγωγής στην Ολλανδία ώθησαν στην αύξηση της δυναμικότητας.
Σύμφωνα με την Eurostat, η παραγωγή ρεύματος από αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13,4% σε σύγκριση με το 2022. Συνολικά, η αιολική ενέργεια συνεισέφερε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο μείγμα της ΕΕ το 2023 από ό,τι το φυσικό αέριο.
Η ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικές πηγές ήταν επίσης υψηλότερη το 2023 από ό,τι το 2022, αλλά αυτό συνέβη λόγω της ξηρασίας και του ζεστού καιρού σε όλη την Ευρώπη που περιόρισαν τη δυναμικότητά τους το 2022.
Από κοινού, οι εξελίξεις αυτές κατέστησαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2023.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!