Νέα
  • ΓΔ: 1440.52 +0.33%
  • Τζίρος: 53,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

⁠Great Sea Interconnector: Πρόσω ολοταχώς από ΑΔΜΗΕ - Το σκέφτεται ακόμη η Κύπρος

Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Great Sea Interconnector πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του κρατικού fund του Άμπου Ντάμπι, TAQA, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κύπρου και της Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, ώστε να διευκρινιστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο συμμετοχής του fund, στο έργο.

Ταυτόχρονα, ο ανάδοχος των καλωδιακών τμημάτων Nexans έλαβε από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), το «πράσινο» φως προκειμένου να ξεκινήσει τις έρευνες βυθού. Το πλοίο για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει άμεσα τη χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη διαδρομή για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη. Με συντονισμένες ενέργειες ο ΑΔΜΗΕ προχωρά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να υλοποιηθεί η σημαντική αυτή διασύνδεση που μεγιστοποιεί τα οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: Ερχεται προκήρυξη για έργα αποθήκευσης ενέργειας 2GW, αλλά χωρίς ταρίφες - Τέλος ο διαγωνισμός για τη λειτουργική ενίσχυση

Συνεχίζονται οι επαφές

O ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές, για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Ήδη έχει συμφωνήσει με το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC να σταλούν άμεσα οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης (term sheet) του project, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων (LoI) που είχε απευθύνει πρόσφατα στον Φορέα Υλοποίησης. Παράλληλα ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες, καθώς και με την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να συμμετέχουν στην χρηματοδότησή του.

Χθες ανακοίνωσε και την υπογραφή του Μνημονίου  Κατανόησης (MoU)  μεταξύ του  ΑΔΜΗΕ  και της Meridiam, με αντικείμενο την είσοδο της δεύτερης στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας, Great Sea Interconnector, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ. Η Meridiam είναι παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής

Είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής. Η Meridiam διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων, έχοντας παρουσία σε 56 χώρες.

►Διαβάστε επίσης: EDPR: Πράσινη ενέργεια από την «Ερημιά» σε πάνω από 18.000 νοικοκυριά

Κρίσιμο και καινοτόμο έργο

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ανάλογα στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων παγκοσμίως, καθώς πρωτοπορεί σε ό,τι αφορά στην πόντιση καλωδίων σε βάθος μέχρι 3.000 μέτρων και χρησιμοποιεί μια καινοτόμο τεχνολογία σταθμών μετατροπής (High Voltage Direct Current).

Το project ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της Κύπρου στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την σύγκλιση των τιμών ενέργειας του νησιού με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων.

Η διασύνδεση θα αποφέρει συνολικό κοινωνικό καθαρό όφελος της τάξης των 6 δισ. ευρώ, χάρη στην εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί από την υποκατάσταση καυσίμου, τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κ.λπ., με το ποσό να υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος κατασκευής του έργου.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα έχει υπερδιπλάσιο δείκτη ωφελιμότητας για το κοινωνικό σύνολο, γεγονός που έχει ήδη αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτυπώνεται στην συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου, με 657 εκατ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα