Νέα
  • ΓΔ: 1440.52 +0.33%
  • Τζίρος: 53,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

ΔΕΣΦΑ: Με το market test μπαίνει το αέριο στο… αυλάκι του Κάθετου Διαδρόμου

Mέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η δεσμευτική φάση του market test του ΔΕΣΦΑ για τον Κάθετο Διάδρομο, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη υλοποίησης του εμβληματικού έργου, που θα εφοδιάζει με φυσικό αέριο τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Μέχρι τις 24 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή και από τις 2 έως τις 12 Ιουλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Έως τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί και από τους άλλους Διαχειριστές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία η δεσμευτική φάση της διαδικασίας επαύξησης της δυναμικότητας στα αντίστοιχα σημεία διασύνδεσής τους. Το ύψος των επενδύσεων ενδέχεται να ανέλθει έως τα 570 εκατ. ευρώ.

Ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αποτελεί μια εκ των πιο κρίσιμων υποδομών, ιδίως μετά το διαφαινόμενο τέλος της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας στις αρχές του 2025.

Θα περνά από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ διακλαδώνεται στη Ρουμανία προς δυσμάς (Ουγγαρία και Σλοβακία) και προς ανατολάς (Μολδαβία και Ουκρανία).

►Διαβάστε επίσης: ΔΕΣΦΑ: Προχωρούν οι διαδικασίες για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου ανεξάρτητα από το market test

Για τη δημιουργία του απαιτείται μια δέσμη στοχευμένων επενδύσεων στην όδευση φυσικού αερίου από Νότο προς Βορρά, από την Ελλάδα προς την Ουκρανία και τη Σλοβακία. Οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες γιατί εξασφαλίζουν τη διαφοροποίηση των πηγών και την ασφάλεια εφοδιασμού, σε χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Ουγγαρία, Μολδαβία) που θέλουν να έχουν πρόσβαση και στο LNG που μπορούν να εισάγουν από τις ελληνικές υποδομές.

Ρεβυθούσα
Οι εγκαταστάσεις LNG στο νησάκι Ρεβυθούσα στον κόλπο της Ελευσίνας

Δύο συμβάσεις

Ήδη ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz υπέγραψε δύο συμβάσεις με την κοινοπραξία της αμερικανικής Hill International και της βουλγαρικής κατασκευαστικής εταιρείας GBS για την κατασκευή των βρόχων Kulata-Kresna και Rupcha-Vetrino.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, οι δύο συμβάσεις σηματοδοτούν την έναρξη του εγχειρήματος της επαύξησης της μεταφορικής ικανότητας φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Με την ολοκλήρωση των σχετικών έργων, οι υποδομές φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα μπορούν να υποδεχθούν πρόσθετες ποσότητες LNG από πηγές όπως οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (μέσω των ελληνικών Τερματικών Σταθμών της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης που ετοιμάζεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία) αλλά και αγώγιμο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

►Διαβάστε επίσης: ΔΕΣΦΑ: Αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου το Α τρίμηνο

 Η υπογραφή των πρώτων συμβάσεων για τα έργα του Κάθετου Διαδρόμου ακολουθεί το «σήμα» στήριξης από ΗΠΑ που δόθηκε  κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε διοργανώσει ο ΔΕΣΦΑ με τη συμμετοχή των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου των εμπλεκόμενων χωρών. Τότε, η Gergana Stoitcheva από την United States Energy Association, JSET/USAID (που αποτελεί δημόσιο φορέα των ΗΠΑ)  πρότεινε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ JSET/USAID και των Διαχειριστών, με αντικείμενο τη μελέτη κόστους – οφέλους που αποτελεί προαπαιτούμενο για να «ξεκλειδωθεί» χρηματοδότηση από αμερικανικούς πόρους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα