Στα δύσκολα από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της για την πράσινη μετάβαση έπεσε η νέα αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τερέζα Ριμπέρα.
Η απόφαση της πολυεθνικής χαλυβουργίας, ArcelorMittal, να βάλει στον πάγο τα σχέδια για τη μετάβαση στην παραγωγή χάλυβα με βάση το υδρογόνο στις εγκαταστάσεις της σε όλη την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι δεν θα τα υλοποιήσει χωρίς περαιτέρω μέτρα στήριξης από τις Βρυξέλλες, προκάλεσε ανησυχίες για πισωγύρισμα σε έναν σημαντικό βιομηχανικό κλάδο.
Ετσι, η Ισπανίδα Επίτροπος επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα το βελγικό εργοστάσιο της χαλυβουργίας στη Γάνδη του Βελγίου, συνοδευόμενη από τον Γάλλο Επίτροπο, Στεφάν Σεζουρνέ, εκτελεστικό αντιπρόεδρο αρμόδιο για τη βιομηχανική στρατηγική και τον Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ ντε Κρο.
Η απόφαση της ArcelorMittal αντιμετωπίστηκε με ανησυχία από τους παραγωγούς ΑΠΕ καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια νέα συμφωνία για την καθαρή βιομηχανία.
«Πισωγύρισμα» λέει ο σύνδεσμος για το ανανεώσιμο υδρογόνο
«Αυτό είναι ένα πισωγύρισμα για την παραγωγή πράσινου χάλυβα στην Ευρώπη», δήλωσε στο Euronews ο σύνδεσμος για το ανανεώσιμο υδρογόνο (Renewable Hydrogen Coalition).
«Το ανανεώσιμο υδρογόνο και η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια είναι το δίδυμο που θα απομακρύνει καταλυτικά από τον άνθρακα την παραγωγή χάλυβα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της εδώ στην Ευρώπη…Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει την αποστολή της – το κλείσιμο στο χάσμα κόστους για το ανανεώσιμο υδρογόνο και η ενίσχυση της ζήτησης για πράσινο χάλυβα θα ξεκλειδώσουν τεράστιες επενδύσεις για να μεταμορφώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», ανέφερε ο σύνδεσμος.
Η ArcelorMittal αναφέρθηκε στις 26 Νοεμβρίου σε «σημαντικές αδυναμίες» στον διασυνοριακό μηχανισμό προσαρμογής άνθρακα της ΕΕ (CBAM), ο οποίος θεσπίστηκε για να προστατεύει τους Ευρωπαίους παραγωγούς από αθέμιτο ανταγωνισμό από ξένες επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται στο ίδιο αυστηρές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
Ο χαλυβουργικός κολοσσός δήλωσε ότι «το περιβάλλον πολιτικής, ενέργειας και αγοράς δεν έχει κινηθεί προς ευνοϊκή κατεύθυνση» και ότι οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις του δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς «πλήρη ορατότητα σχετικά με το περιβάλλον πολιτικής».
Πράσινο φως για οικονομική στήριξη
Η απόφαση της ArcelorMittal ελήφθη παρά το πράσινο φως της ΕΕ για κρατική οικονομική στήριξη δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 1,3 δισ. ευρώ στη Γερμανία, 850 εκατ. ευρώ στη Γαλλία, 460 εκατ. ευρώ στην Ισπανία και 280 εκατ. ευρώ στο Βέλγιο.
Ο υπεύθυνος εκστρατείας του Climate Action Network Europe δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» για την εταιρεία να αναβάλλει τώρα τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις που θα υλοποιούσαν τα σχέδιά της.
«Θέτει σε κίνδυνο την ηγετική θέση της ΕΕ στον πράσινο βιομηχανικό μετασχηματισμό, καθώς μόνο μια βιομηχανία χάλυβα χωρίς άνθρακα μπορεί να είναι ανταγωνιστική και ανθεκτική στο μέλλον», σημείωσε.
Γ. Χατζημαρκάκης: Φυσιολογικές οι καθυστερήσεις
Η Hydrogen Europe, ένας άλλος σύνδεσμος που υποστηρίζει την παραγωγή υδρογόνου από φυσικό αέριο καθώς και από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, είχε μια πιο θετική άποψη για το θέμα.
Είναι «φυσιολογικό για ορισμένα έργα να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε κάθε νέο βιομηχανικό κλάδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του συνδέσμου, Γιώργος Χατζημαρκάκης, στο Euronews. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να απλοποιηθεί και να εφαρμοστεί γρήγορα το ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε.
Ο Χατζημαρκάκης, Γερμανός πρώην ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι για αρκετά μεγάλης κλίμακας έργα καθαρού υδρογόνου ελήφθη οριστική επενδυτική απόφαση τους τελευταίους μήνες και ότι μια «τεράστια σειρά έργων» θα επωφεληθεί από τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!