Νέα
  • ΓΔ: 1399.66 +0.64%
  • Τζίρος: 124,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

COP29: Ο... ύπουλος ρόλος του μεθανίου στην κλιματική κρίση - Κάτω από τον πήχη περνά η μείωση των εκπομπών

AP Photo

Σχεδόν 160 χώρες έχουν πλέον προσχωρήσει στην Παγκόσμια Δέσμευση για το μεθάνιο, δεσμευόμενες να μειώσουν συλλογικά τις εκπομπές μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% κάτω από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη αναπτύξει λεπτομερείς πολιτικές και κανονισμούς για την επίτευξη αυτών των μειώσεων.

O Manfredi Caltagirone επικεφαλής του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Εκπομπών Μεθανίου ή IMEO, παραδέχεται ότι η μείωση των εκπομπών του μεθανίου είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον κόσμο αυτή τη στιγμή. 

Η ομάδα του Caltagirone στα Ηνωμένα Έθνη περιλαμβάνει ερευνητές που αναζητούν δορυφορικά δεδομένα για να εντοπίσουν και να χτυπήσουν «καμπανάκι» κινδύνου για τις εκλύσεις μεθανίου προκειμένου να βοηθήσουν σχεδόν 160 χώρες που δεσμεύτηκαν για τη μείωση της εκπομπής του. 

Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογη ένα σύστημα ειδοποιήσεων το 2022, ο IMEO έχει ενημερώσει τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις για περισσότερα από 1.100 γιγάντια νέφη μεθανίου που διαφεύγουν από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο αριθμός των κυκλοφοριών που έχει επαληθευτεί ότι έχει σταματήσει «μπορεί να μετρηθεί σε δύο χέρια, ίσως σε ένα», είπε ο Caltagirone. «Οι ενέργειες που ελήφθησαν ως απάντηση στις ειδοποιήσεις είναι χαμηλότερες από ό,τι περιμέναμε».

Τα 12 μέλη της πρωτοβουλίας Oil and Gas Climate Initiative από πλευράς τους, η οποία περιλαμβάνει την Aramco της Σαουδικής Αραβίας, την Exxon Mobil Corp. και την China National Petroleum Corp., λένε ότι έχουν μειώσει στο μισό τις εκπομπές του φυσικού αερίου από το 2017.

Ωστόσο, οι εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης άνθρακα, παραμένουν κοντά στο επίπεδο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019 καθώς η προσφορά συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Οι συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού μεθανίου, από ανθρώπινες και φυσικές πηγές, έχουν αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο έχει καταγραφεί.

Ο ΔΟΕ και ο πρόεδρος της COP29 στο Αζερμπαϊτζάν συνδιοργάνωσαν πρόσφατα μια σημαντική εκδήλωση με στόχο την υλοποίηση των αυξανόμενων δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από ορυκτά καύσιμα, έναν από τους ταχύτερους και πιο αποδοτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως επειδή το μεθάνιο παγιδεύει πολύ περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα βραχυπρόθεσμα, η μείωση των εκπομπών του - ειδικά από τα συστήματα ορυκτών καυσίμων - θεωρείται ως ενας από τους πιο εφικτους τρόπους προκειμένου να επιβραδυνθεί η επιβράδυνση του πλανήτη.

Χρήματα επίσης δαπανώνται και σε τεχνολογίες μείωσης εκπομπής μεθανίου και σε άλλες πιο δύσκολες πηγές όπως οι αγελάδες και οι χωματερές. 

Ο περιορισμός του μεθανίου παραμένει πρόκληση και επείγουσα ανάγκη αν και η αργή πρόοδος προς επίτευξη των παγκόσμιων στόχων αντικατοπτρίζει την εμπειρία των προσπαθειών για απαλλαγή από τον άνθρακα από πολλά άλλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Όλοι, από τους βαρόνους του πετρελαίου του Τέξας μέχρι τους Ιρανούς ηγέτες, πρέπει να πειστούν να εγκαταλείψουν συνήθειες δεκαετιών, όπως η εξαέρωση και η εξόρυξη αερίου. 

Αυτοί που ρυπαίνουν πρέπει επίσης να επενδύσουν σε καλύτερο εξοπλισμό προκειμένου να μειωθούν οι σκόπιμες εκλύσεις μεθανίου αλλά να ελαχιστοποιηθούν και οι «τυχαίες» εκπομπές. 

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδιώξουν να συμπεριλάβουν στα εθνικά τους σχέδια για το κλίμα που θα υποβάλουν στον ΟΗΕ, δεσμεύσεις ειδικά για το μεθάνιο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΟΕ. Σε συνομιλίες πέρυσι, οι ΗΠΑ και η Κίνα υποσχέθηκαν να συμπεριλάβουν τέτοια μέτρα στους στόχους τους για το 2035.

Οι διπλωμάτες για το κλίμα επιμένουν ότι η αυξανόμενη διαθεσιμότητα δορυφορικών δεδομένων θα φέρει πιο σημαντικές μειώσεις του μεθανίου τα επόμενα χρόνια και ότι η βελτιωμένη ικανότητα μέτρησης των εκλύσεων θα ωθήσει τις εταιρείες ή τις κυβερνήσεις να αναλάβουν περαιτέρω δράση.

Σύμφωνα με την Kayrros SA, μια εταιρεία ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων, οι εκπομπές μεθανίου από 13 από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής ορυκτών καυσίμων στον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 7% από το 2020 έως το 2023.

Αυτό περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Ωστόσο, δύο μεγάλες περιοχές - η λεκάνη Bowen της Αυστραλίας, ένας κόμβος άνθρακα που έκλεισε ορισμένα παλιά ορυχεία και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν - παρουσίασαν σημαντικές πτώσεις στις εκπομπές την ίδια περίοδο.

Ο IMEO στοχεύει να επεκτείνει την παρακολούθησή του μέσω των δορυφόρων δίνοντας έμφαση σε μεταλλουργικά ανθρακωρυχεία, χωματερές και τοποθεσίες γεωργικών εκτάσεων. 
Οι ερευνητές αξιοποιούν επίσης εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, που επιταχύνουν την ικανότητα του οργανισμού να εντοπίζει σημεία μεγάλης εκπομπής μεθανίου και να μηδενίζει τους «ενόχους». 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν όλες οι υφιστάμενες δεσμεύσεις για το μεθάνιο - όπως η Παγκόσμια Δέσμευση για το Mεθάνιο και ο Χάρτης Αποανθρακοποίησης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, τον οποίο έχουν υπογράψει περισσότερες από 50 εταιρείες - εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως, οι εκπομπές μεθανίου από ορυκτά καύσιμα θα μειωθούν κατά περίπου 50% μεταξύ 2023 και 2030. Όμως, από σήμερα, τα λεπτομερή σχέδια εφαρμογής που υπάρχουν - μεταξύ άλλων στα ΕΔΑ των χωρών - θα μείωναν τις εκπομπές από τη λειτουργία των ορυκτών καυσίμων μόνο κατά περίπου 20% μέχρι το 2030.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW