Ενας στους τέσσερις κατοίκους της ΕΕ, ηλικίας 16 ετών και άνω (το 25,5%), ζούσαν πέρυσι σε κατοικία, η ενεργειακή αποδοτικότητα της οποίας είχε βελτιωθεί την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, μόνο λίγο περισσότεροι από ένας στους δέκα (11,9%) ζούσαν σε αντίστοιχες κατοικίες, παρά τα συνεχόμενα προγράμματα «Εξοικονομώ» των τελευταίων ετών.
Τα σχετικά ποσοστά είναι χαμηλότερα για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού – στο 17,8% στην ΕΕ και στο 7,8% στην Ελλάδα – σε σχέση με όσους δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο – 27,5% και 13,3%, αντίστοιχα.
Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ για όσους κινδυνεύουν με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, μετά την Κύπρο (5%), τη Μάλτα (6,7%) και την Ιταλία (6,9%).
Από την άλλη πλευρά, σχεδόν οι μισοί Εσθονοί (το 47,8%) και Ολλανδοί (45,1%) ζούσαν σε ενεργειακά βελτιωμένες κατοικίες.
Ποιες θεωρούνται ενεργειακά βελτιωμένες κατοικίες
Ως βελτιωμένες ενεργειακά θεωρούνται οι κατοικίες, στις οποίες έχουν γίνει σχετικές ανακαινίσεις, όπως αυτές για την καλύτερη θερμική μόνωση των εξωτερικών τοίχων, οροφών ή πατωμάτων, για την αντικατάσταση των μονών παραθύρων με διπλά και την εγκατάσταση πιο αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, οι μεγάλες πόλεις είχαν το 2023 υψηλότερο ποσοστό κατοικιών που δεν θερμαίνονταν καλά τον χειμώνα (19,1%) σε σχέση με τις μικρότερες πόλεις (17,6%) και τις αγροτικές περιοχές (16,3%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!