Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Τιμές κοντά στα 100 ευρώ/MWh μέχρι το 2030 – Απογειώνονται οι ΑΠΕ στα Βαλκάνια

Κατά 20 GW έως το 2040 και έως και 35 GW έως το 2060 αναμένεται να αυξηθεί η συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύς στις πέντε χώρες των Βαλκανίων — Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη — σύμφωνα με την Aurora Energy Research, την πρώτη της μελέτη για τις αγορές των Δυτικών Βαλκανίων. Η ανάπτυξη αυτή θα είναι αποτέλεσμα επενδύσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να καταλάβουν τη μερίδα του λέοντος, με σχεδόν 65% αυτής της αύξησης, ενώ οι μπαταρίες, οι διασυνδέσεις και οι CCGT αποτελούν τις υπόλοιπες προσθήκες ισχύος. Τα φωτοβολταϊκά παρουσιάζουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και την απόλυτη αξία δυναμικότητας, σύμφωνα με την Aurora.

Εξετάζοντας τις τιμές χονδρικής, η ανάλυση αναμένει ότι η περιοχή θα ακολουθήσει παρόμοιες τάσεις με άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, αλλά θα έχει περιφερειακές αποκλίσεις με βάση την εξέλιξη του τοπικού ενεργειακού συστήματος. Η βραχυπρόθεσμη αστάθεια και η αύξηση των εμπορευμάτων προβλέπεται να διατηρήσουν τις τιμές κοντά ή πάνω από τα 100 €/MWh μέχρι το 2030, ενώ οι μακροπρόθεσμες τιμές βασικού φορτίου, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο της Aurora, αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 70 και 80 €/MWh, λόγω των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων που ωθούν τις τιμές προς τα πάνω και της αυξανόμενης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πλεονεκτήματα για τους πρώτους

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των ΑΠΕ, θα επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επίπεδα κανιβαλισμού τα πρώτα χρόνια σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς υπάρχει λιγότερη δυναμικότητα στο σύστημα — γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στους πρώτους που θα κινηθούν.

Η ανάλυση υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η ταχύτητα απεξάρτησης από τις ανθρακούχες εκπομπές στην περιοχή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) της ΕΕ ή την ευθυγράμμιση με το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS). Η απομάκρυνση από τον λιγνίτη θα μπορούσε να πάρει χρόνο, λένε οι ειδικοί της Aurora, με την πλήρη έξοδο να αναμένεται μέχρι το 2045, αλλά το μερίδιό του στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία λόγω της πίεσης από τον CBAM και τους φόρους άνθρακα.

→ Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή Ασφάλεια: Στο Λονδίνο ο Ν. Τσάφος για τη σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

«Τα Δυτικά Βαλκάνια στο προσκήνιο»

Ο Πάνος Κεφαλάς, επικεφαλής έρευνας στην Aurora Energy Research, σχολιάζει τις δυνατότητες της περιοχής:

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι οι πιο ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές ενέργειας της Ευρώπης. Η γήρανση των θερμικών στόλων, η απελευθέρωση των αγορών, τα προγράμματα πολιτικής στήριξης και τα ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι έτοιμα να φέρουν τα Δυτικά Βαλκάνια στο προσκήνιο της ατζέντας των developers».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ