Την πρότασή του για τη σύναψη διμερών συμβάσεων μεταξύ της βιομηχανίας και παραγωγών ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας έχει προκοινοποιήσει στις κοινοτικές αρχές το υπουργείο Ενέργειας. Ο μηχανισμός των κινήτρων που περιέχει η πρόταση θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν πλαίσιο των κατευθυντηρίων γραμμών για τις περιβαλλοντικές κρατικές ενισχύσεις.
Σύμφωνα με την πρόταση πρόκειται να εισαχθούν κίνητρα στην παραγωγική βάση της χώρας για συμμετοχή στα διμερή συμβόλαια, ώστε να στηριχθεί με ενέργεια από ΑΠΕ σε καταναλωτές για τους οποίους η ένταση του ενεργειακού κόστους ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής.
Εκτός από τη βιομηχανία το μέτρο θα αφορά και κλάδους όπως ο τουρισμός αλλά και η εστίαση.
Εκτιμάται ότι το κόστος της ενέργειας που μπορεί να προμηθευτεί η βιομηχανία μέσω ενός τέτοιου σχήματος, θα είναι κάτω από τα 40ευρώ/MWh, ενδεχόμενα ακόμη και κοντά στα 35 ευρώ/MWh, τιμή που σε συνδυασμό με τα κίνητρα που θα παρασχεθούν, διασφαλίζει ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς και ταυτόχρονα καλύπτουν τις ανάγκες της βιομηχανίας.
Η πρόταση του ΥΠΕΝ, προβλέπει ότι θα εισαχθούν κίνητρα και θα δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγική βάση της χώρας, η οποία και θα στηριχθεί μέσα από αυτά τα διμερή συμβόλαια για ενέργεια από ΑΠΕ σε καταναλωτές για τους οποίους η ένταση του ενεργειακού κόστους ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής.
Το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία
Συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συζήτησε το θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός Ενέργειας παρουσίασε μέρος από το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως το τέλος του 2021, για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της βιομηχανίας.
Ειδικότερα, και μάλιστα κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, κι επειδή το κόστος ενέργειας στη χώρα είναι υψηλότερο από τις ανταγωνίστριες χώρες, σχεδιάζονται από το Υπουργείο διάφορες δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, και ειδικά της μεταποίησης, όπως:
- Μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
- Μείωση των τελών χρήσης δικτύου για επιχειρήσεις της υψηλής τάσης, και,
- Προκήρυξη ειδικού προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις,
Για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κονδύλια 3,5 δις ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων σε βάθος δεκαετίας από τον ΔΕΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι έχουν δεσμευθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας.
Για τα ζητήματα του περιβάλλοντος τόνισε ότι η χώρα προχωρά ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία) το θέμα της απολιγνιτοποίησης και θα έχει επιτύχει τους σχετικούς δείκτες - στόχους σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντως νωρίτερα από το 2030.
Τέλος, και όσον αφορά τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου προτάθηκε από τα μέλη του ΔΣ του ΣΒΕ να συμπεριληφθεί ως επιπλέον κριτήριο ενίσχυσης το κριτήριο της ενεργειακής αποδοτικότητας των προς ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων. Το συγκεκριμένο θέμα έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό από τον κ. Σκρέκα και θα εξετασθεί με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, ούτως ώστε να συμπεριληφθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Τηλεδιάσκεψη με ΙΕΛΚΑ
Ο Κ. Σκρέκας παρουσίασε στα μέλη του ΙΕΛΚΑ και τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων super market τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση των πράσινων διμερών συμβολαίων, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν κίνητρα οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, για να εξασφαλίζουν πράσινη ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι με τη θέσπιση των πράσινων διμερών συμβολαίων επιτυγχάνεται αισθητή μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα εξυπηρετείται ο σημαντικός στόχος της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!