Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενεργειακός κόμβος με πέντε FSRU η Ελλάδα - Στη θάλασσα πλέον η δύναμη πυρός

Μετά το πρώτο FSRU της Gastrade που θα τεθεί σε λειτουργία το 2024 τρία ακόμη FSRU θα ακολουθήσουν, τα οποία το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουν τα market test που θα αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους.

Οι πλωτοί τερματικοί σταθμοί παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου-LNG, τα FSRU έχουν κρίσιμο ρόλο για την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και αποτελούν προτεραιότητα στην Ευρώπη μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε από τον πόλεμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Με την ολοκλήρωση των παρακάτω έργων από 1 FSRU που διαθέτει σήμερα η χώρα στη Ρεβυθούσα σε λίγα χρόνια θα έχει 5.

Mέχρι το τέλος του 2023 µε τη λειτουργία της πρώτης πλωτής δεξαµενής της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, θα διπλασιάστεί η δυναµικότητα της χώρας σε αέριο, μειώνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή της εξάρτηση.

H ΡΑΕ ενέκρινε στην Ολομέλειά της τους όρους για να ξεκινήσει το δεσμευτικό market test του FSRU στη Διώρυγα Gas και παράλληλα εγκρίνει τους όρους διενέργειας μη δεσμευτικού market test για το FSRU του Βόλου.

Ταυτόχρονα προχωράει η δημιουργία και δεύτερης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Gastrade στην Αλεξανδρούπολη και το Δεκέμβριο αναμένεται να γίνει το market test για τη νέα μονάδα η οποία σχεδιάζεται να λειτουργήσει μέσα στο 2025. Ουσιαστικά πρόκειται για μονάδα αντίστοιχη με αυτή που αναπτύσσεται τώρα από την Gastrade και πρόκειται να λειτουργήσει στις αρχές του 2024 ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Διώρυγα Gas (Μotor Oil)

Στόχος της εταιρείας είναι η ολοκλήρωση του νέου τερματικού σταθμού στους Αγίους Θεοδώρους μέχρι τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024. Tο έργο FSRU θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω χερσαίου αγωγού που θα κατασκευαστεί με τεχνολογία ανάμειξης υδρογόνου.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας θα είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs / ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 bcm.

Πρόκειται για στρατηγικό έργο, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, καθώς θα αποτελέσει μία νέα πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στο νότιο άκρο της Ελλάδας (με τη μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση) που θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2021 η MORE (Motor Oil Renewable Energy) εξαγόρασε έναντι 1.474.000 ευρώ το σύνολο των μετοχών της Διώρυγα Gas από την Ireon Investments Ltd (100% θυγατρική της Motor Oil).

Το FSRU του Βόλου

Το πρότζεκτ για τη μονάδα “Αργώ” έχει αρχικό προϋπολογισμό περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ. Οι εγκαταστάσεις της μονάδας θα περιλαμβάνουν:

  • Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).
  • Πλωτή προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτές σημαδούρες για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη.
  • Υποθαλάσσιοι και χερσαίοι αγωγοί φυσικού αερίου για έγχυση στα Εθνικά και Διασυνοριακά Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
  • Δεξαμενές αποθήκευσης LNG, συνολικής χωρητικότητας περίπου 170.000 κυβικά μέτρα.
  • Εκφόρτωση από μεταφορείς LNG σε κρυογονικές δεξαμενές FSRU.
  • Αντλίες αναρρόφησης LNG σε μονάδα αεριοποίησης με δυναμικότητα τροφοδοσίας 300 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα.
  • Αεριοποίηση LNG με μονάδες χωρητικότητας 250 MMSCFD έκαστη.
  • Η μέση και μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης της πλωτής μονάδας υπολογίζεται σε 590.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα, και 884.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα αντίστοιχα.
  • Συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού: 4,6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η μετοχική σύνθεση της «MEDITERRANEAN GAS» διαμορφώνεται ως εξής: NORION Ltd με ποσοστό 9%, VAPIANDO Ltd, με ποσοστό 71% και Goldenport Marine Ltd με ποσοστό 20%. Οι ιδιοκτήτες των οποίων δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό τομέα, με μακρόχρονη σχετική εμπειρία.

Οι μονάδες FSRU της Gastrade

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 60% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Η πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης, χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) αλλά και με προοπτική να εφοδιάσει και την Ουκρανία.

Θα ακολουθήσει μια ακόμη «δίδυμη» επένδυση η οποία θα εγκατασταθεί στην ίδια περιοχή έχει εξασφαλίσει την άδεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και στο τέλος του έτους σχεδιάζεται να ξεκινήσει το market test, για το οποίο, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, το ενδιαφέρον για δέσμευση χωρητικότητας είναι ήδη τεράστιο, από ενεργειακές εταιρείες και traders από όλον τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι εύκολα θα υπερκαλυφθούν τα όρια που θα καθιστούν βιώσιμο το έργο που θα λειτουργήσει το 2025. Και τα δύο FSRU θα διακινούν περίπου 11 με 12 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, δηλαδή περίπου όσα και ο αγωγός TAP.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ