Εγκαινιάζεται από σήμερα η εφαρμογή του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος που θέτει πλαφόν στην τιμή χονδρεμπορικής ανά μονάδα και ανά τεχνολογία, με στόχο την εξασφάλιση έξτρα εσόδων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Αν και ο σχεδιασμός ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος, με πρόβλεψη για έσοδα 6 δισ. σε 12 μήνες από τον μηχανισμό και ενίσχυση των επιδοτήσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους, η πραγματικότητα τραβάει το χαλί στα σχέδια για ελάφρυνση του βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Και αυτό γιατί το κυβερνητικό σχέδιο για επιδοτήσεις το β' εξάμηνο του έτους έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι η τιμή χονδρικής του ρεύματος θα κινηθεί στα 225 ευρώ η μεγαβατώρα και ο Ιούλιος έχει ξεκινήσει με σοβαρές ενδείξεις για πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η ευρωπαϊκή απαίτηση για γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 90% και ο διαρκής φόβος για κλείσιμο της κάνουλας του ρωσικού αερίου δημιουργούν πανικό στις αγορές αερίου που κινούνται σταθερά ανοδικά, συμπαρασύροντας και τις τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.
Αν οι τιμές κινηθούν όλο τον Ιούλιο σε αυτά τα επίπεδα, θα απαιτηθούν πάνω από 150 εκατ. από τον προϋπολογισμό για να στηρίξουν την πολιτική επιδοτήσεων.
Η τιμή επόμενης μέρας σταθερά ανοδική
Χθες, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Παρασκευή 1/07/2022, διαμορφώθηκε στα 351,70 ευρώ/MWh.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 401,65 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 269,79 ευρώ/MWh.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 409,44 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 15,8%, το φυσικό αέριο 42,7% τα υδροηλεκτρικά 6%, οι εισαγωγές 3,2% και οι ανανεώσιμες 27,3%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 29,173 MWh και οι εισαγωγές στις 6,487 MWh.
Τα τιμολόγια του Αυγούστου
Στην κινούμενη άμμο για τις τιμές ενέργειας που δημιουργείται αυτή την περίοδο, οι εταιρείες προμήθειας καλούνται στις 10 Ιουλίου να προσδιορίσουν τα τιμολόγιά τους για τον Αύγουστο. Όπως πρόσφατα ανέφεραν και με ανακοίνωση του Συνδέσμου τους, το νέο σύστημα αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια. Δηλαδή δεν θα πληρώνει ο καταναλωτής μόνο το κόστος της ενέργειας, αλλά και τον κίνδυνο μελλοντικής αύξησης της τιμής, ο οποίος, στη σημερινή συγκυρία, κάθε μέρα είναι και μεγαλύτερος.
«Δεδομένης της πρωτοφανούς μεταβλητότητας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές της χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σαφές πλέον σε όλους ότι είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα για διάστημα ενός μηνός, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την έναρξη της περιόδου», ανέφεραν οι εταιρείες προμήθειας.
Τα νέα δεδομένα μεγάλων αυξήσεων δημιουργούν έντονη ανησυχία και στα εμπορικά κλιμάκια των προμηθευτών που ετοιμάζουν τα νέα τους τιμολόγια.
Και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς αν το ράλι συνεχιστεί, η ενεργειακή κρίση θα θέσει δυσάρεστα διλήμματα: μετατροπή της ενεργειακής κρίσης σε οικονομική ή τρύπα στον προϋπολογισμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!