Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που θα βάλει την εταιρεία σε μια νέα εποχή επενδύσεων, ανάπτυξης και υπεραξιών. Η νέα εποχή για τη ΔΕΗ αρχίζει με ορόσημο την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, την Τρίτη 2/11.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα αναμένεται η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της αύξησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τρίτη 2 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το book building, ενώ το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να αντλήσει από 1,1 έως 1,35 δισ. ευρώ, με τιμή διάθεσης από 8,5 μέχρι 9 ευρώ και να εκδοθούν από 130 έως 150 εκατ. νέες μετοχές.
►ΔΕΗ-ΑΜΚ: Από 1,1 έως 1,35 δισ. ευρώ θα αντλήσει από τις αγορές - Τι αποφάσισε το ΔΣ
Οι οιωνοί για την επιτυχία της αύξησης είναι θετικοί, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτήν είναι τεράστιο. Πρώτο δείγμα η συμφωνία με τη CVC για συμμετοχή με ένα ποσό έως 395 εκατ. ευρώ, με στόχο ποσοστό τουλάχιστον 10% στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης, στην τιμή των 9 ευρώ. Η συμφωνία αυτή έστειλε το «σήμα» για τη διαμόρφωση των προσφορών κοντά στο τρέχον ύψος διαπραγμάτευσης της μετοχής.
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο για να διατηρήσει το 34% θα πρέπει στην ΑΜΚ να συμμετάσχει με 102 εκατ. ευρώ.
Νέα εποχή για τη ΔΕΗ
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
►Κ. Μανιάτης: Τι σημαίνει για τα νοικοκυριά η «αλλαγή σελίδας» της ΔΕΗ
Με τα νέα κεφάλαια η ΔΕΗ εξασφαλίζει:
- 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ,
- τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
- την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής,
- να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και ως το 50% των κερδών το 2026.
Με «ταμείο» 2,5 δισ. ευρώ
Η ΔΕΗ με 2,5 δισ. ταμείο (από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου) θα έχει πια τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για να κάνει πράξη την πράσινη μετάβαση και να πρωταγωνιστήσει στην εποχή της πράσινης ενέργειας.
►Κ. Σκρέκας: Aπευθείας επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Το επιχειρηματικό της σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ μέσα στην προσεχή τριετία, ώστε να δημιουργηθεί ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 7,2 GW. Εως το 2026 οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 8,4 δισ. ευρώ, για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ σε 9,1 GW, αναβάθμιση του δικτύου διανομής και δραστηριοποίηση στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση.
Στόχος είναι η ΔΕΗ, από 3,1 πράσινα GW σήμερα (από υδροηλεκτρικά), να φτάσει στα 3,68 GW το 2022, στα 4,96 GW το 2023, στα 6,47 GW το 2024, στα 7,5 GW το 2025 και στα 8,1 πράσινα GW το 2026, και αυτά μόνο στην Ελλάδα. Το 2026 η εταιρεία θα έχει 3,5 GW από υδροηλεκτρικά, 3,3 GW από φωτοβολταϊκά, 700 MW από αποθήκευση ενέργειας και 565 ΜW από αιολικά, ενώ θα έχει εξασφαλίσει και σημαντική παρουσία στις ΑΠΕ στα Βαλκάνια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!