Η Δυτική Μακεδονία γίνεται η αφετηρία μιας νέα εποχής για τη ΔΕΗ, που συνδυάζει το τέλος του λιγνίτη με την έναρξη μιας νέας περιόδου με έμφαση στην ενεργεακή μετάβαση και την καινοτομία.
Μετά την επέκταση της παραγωγής ενέργειας εκτός Ελλαδας που συνεχίζει με αμείωτες επενδύσεις σε 4 χώρες, η ΔΕΗ ισχυροποιεί την παραγωγική της βάση με ένα σύγχρονο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραγωγής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία.
Μια περιοχή ταυτισμένη με την παραγωγή λιγνίτη θα συνεχίσει να αποτελεί το κέντρο παραγωγής ενέργειας της εταιρείας και στην εποχή της πράσινης μετάβασης.
Στις 3 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίσημη παρουσίαση του νέου επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, στην Πτολεμαΐδα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
To Mega Data Center
Ήδη, ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, πριν λίγες μέρες παρουσίασε στους αναλυτές το σχέδιο για τη δημιουργία του ισχυρότερου ενεργειακού κέντρου της χώρας στη Δυτική Μακεδονία, όπου από το σύνολο των μονάδων διαφόρων τεχνολογιών η παραγωγική ισχύς θα ξεπερνάει τα 2,5GW.
Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε, η ΔΕΗ περνά σε μια νέα εποχή powertech και θα καλύπτει όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων του ψηφιακού κόσμου ενέργειας. Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης ενός Mega Data Center στη Δυτική Μακεδονία που ξεκινώντας από τα 300 MW μπορεί να φτάσει το 1 GW.
Το σχέδιο αυτό, εφόσον αποφασιστεί σε ένα χρόνο από σήμερα, θα δημιουργήσει μια νέα σημαντική δραστηριότητα και νέες πηγές εσόδων για την εταιρεία, μειώνοντας ταυτόχρονα το ρίσκο από την παραγωγή ενέργειας.
«Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης που ήδη έχει ξεκινήσει», σημείωσε ο κ. Στάσσης, και δημιουργεί νέες απαιτήσεις χωρητικότητας δεδομένων τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η μεγάλη αύξηση των αναγκών σε data centers προκύπτει από την εκρηκτική αύξηση των δεδομένων λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού και την εξάπλωση του AI, τόνισε. Όπως είπε η ζήτηση είναι τεράστια και όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι στην Ευρώπη θα χρειαστούν 35 GW χωρητικότητας, ενώ σημείωσε ότι ακόμη και αν η Ευρώπη ακολουθεί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ με 1,5-2 χρόνια καθυστέρηση, είναι βέβαιο ότι η ζήτηση αυτή θα δημιουργηθεί. Παρ' όλα αυτά, τόνισε, τα σχέδια για data centers στην Ευρώπη δεν ξεπερνούν τα 7-8 GW, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης ακάλυπτο.
Το νέο στοίχημα για τη ΔΕΗ είναι να μεταμορφώσει τη Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο σε ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό κέντρο, αλλά και στη βάση για το μεγαλύτερο Data Center της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.
Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των data center - Το mega project για την κοιλάδα της Δ. Μακεδονίας
Η Δυτική Μακεδονία ως ενεργειακός κόμβος
Από το 2027, η μονάδα λιγνίτη της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας 5 θα λειτουργεί ως μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου συνολικής ισχύος 350 MW, με δυνατότητα αύξησης στα 500 MW, αν γίνει και το Mega Data Center.
Η νέα μονάδα θα μπει σε λειτουργία το 2027 όταν και θα αποσυρθούν και τα τελευταία 600 MW λιγνιτικής παραγωγής, με στόχο από το 2027 η ΔΕΗ να μην παράγει καθόλου ενέργεια από λιγνίτη.
Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2025 θα έχει ανατεθεί η κατασκευή της νέας μονάδας, που θα κατασκευάζεται από το 2026, ενώ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ που θα επεκταθεί μέχρι την περιοχή.
Ταυτόχρονα, προχωρούν γρήγορα τα σχέδια ανάπτυξης νέων ΑΠΕ, με στόχο επιπλέον 1,3 GW φωτοβολταϊκών ως το τέλος του 2025 και στόχο τα 11,8 GW το 2027, από 6,2 GW σήμερα.
Στην ίδια περιοχή εκτός από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 350 MW, υλοποιούνται φωτοβολταϊκά πάρκα 1,2 GW που σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί, μπαταρίες συνολικής δυναμικότητας 300 MW και δύο έργα αντλησιοταμίευσης ισχύος 320MW και 240 MW αντίστοιχα, τα οποία έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και σύστημα τηλεθέρμανσης.
«Συνολικά σχεδιάζονται ή ήδη λειτουργούν διαφοροποιημένες μονάδες παραγωγής ενέργειας ισχύος 2,5 GW δημιουργώντας ένα σημαντικό ενεργειακό οικοσύστημα τέλειο για τη δημιουργία Mega Data Center», τόνισε ο κ. Στάσσης.
«Η κοιλάδα της Δυτικής Μακεδονίας, με το διαφοροποιημένο της χαρτοφυλάκιο παραγωγής ενέργειας αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της στη μεγάλη διαθέσιμη έκτασης γης, στους ευνοϊκούς όρους αδειοδότητησης, τα υπόγεια αποθέματα νερού, το δίκτυο υψηλής τάσης αλλά και την πολύ κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, γίνεται το ιδανικό σημείο για την ανάπτυξη Mega Data Center». σημείωσε.
Όπως είπε, εφόσον το σχέδιο για τη δημιουργία Mega Data Center προχωρήσει, για την κατασκευή της πρώτης φάσης των πρώτων 300 MW, θα χρειαστούν δύο χρόνια από την συμφωνία με τον HyperScaler.