Φόβους για ράλι στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον Ιανουάριο δημιουργούν οι ανοδικές τάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, λόγω της διακοπής των ροών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι η άνοδος στην χονδρεμπορική τιμή αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές ενέργειας στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος - τα κίτρινα και τα πράσινα - ενώ καλά προστατευμένοι είναι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει μπλε τιμολόγια ρεύματος.
Σήμερα, στην αγορά ενέργειας προσφέρονται τιμολόγια ρεύματος με σταθερή τιμή για ένα χρόνο και τιμή κοντά στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα από αρκετές εταιρείες προμήθειας, ενώ την ίδια στιγμή τα η τιμή στα πράσινα τιμολόγια κυμαίνεται από 15,4 μέχρι 22 λεπτά/κιλοβατώρα.
Οι τιμές του πράσινου τιμολογίου ενέργειας θα κινηθούν ανοδικά τους επόμενους μήνες, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.
Κίνδυνος από τις χαμηλές θερμοκρασίες
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι πολύ χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες που προβλέπονται αυτή τη στιγμή να επικρατήσουν στη ΒΔ Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά 4°C κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, θα πιέσουν ανοδικά τις τιμές του φυσικού αερίου.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες θα αύξαναν τη ζήτηση φυσικού αερίου της ΒΔ Ευρώπης κατά περισσότερο από 100 mcm/d τον Ιανουάριο, επιταχύνοντας το ρυθμό μείωση των αποθεμάτων των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Goldman Sachs δεν ανησυχεί για την επάρκεια των αποθεμάτων, κρίνοντας τον κίνδυνο ως χαμηλό, ακόμη και με μια τέτοια πρόβλεψη κρύου καιρού.
Η κύρια πρόκληση για την Ευρώπη όμως είναι ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα αποθήκευσης στα τέλη Μαρτίου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την περιοχή να ξαναγεμίσει τις αποθήκες ενόψει του επόμενου χειμώνα, με αποτέλεσμα η αύξηση της ζήτησης να προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές. Οι τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις της Ευρώπης είναι τώρα γεμάτες κατά περίπου 72% σε σύγκριση με 86% την ίδια περίοδο πέρυσι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δυσμενέστερο σε σχέση με το βασικό σενάριο που προβλέπεται επί του παρόντος, και υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αντισταθμίσεις αλλού, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα επίπεδα αποθέματος στο τέλος του Μαρτίου θα μειωθούν στο 30% (έναντι 35% κάτω από τις μέσες καιρικές συνθήκες).
Αυτό θα συνεπαγόταν επίπεδα αποθήκευσης στα τέλη Οκτωβρίου στα επίπεδα του 80%, πολύ κάτω από την απαίτηση της ΕΕ για 90%. Αυτό το σενάριο θα δημιουργούσε έλλειμμα 21 mcm/ημέρα στην αγορά το καλοκαίρι του 2025 (σε σχέση με τον στόχο πλήρους αποθήκευσης 90% της ΕΕ).
Εξάρτηση από το ακριβό LNG
Η Ευρώπη είναι πλέον όλο και περισσότερο εκτεθειμένη στη μεταβλητότητα της αγοράς, καθώς εξαρτάται ακόμη περισσότερο από το παγκόσμιο υγροποιημένο φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει το έλλειμμα που άφησε το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινούνται κοντά σε υψηλό 14 μηνών, δύο και πλέον χρόνια αφότου η ευρύτερη περιοχή πέρασε μια ενεργειακή κρίση.
Οι αυξήσεις των τιμών συμπίπτουν επίσης με τη διακοπή λειτουργίας έως τις 9 Ιανουαρίου της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest της Νορβηγίας λόγω βλάβης του συμπιεστή. Τυχόν διαταραχές στις παγκόσμιες μονάδες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου ενδέχεται να αυξήσουν τις διακυμάνσεις των τιμών.
«Το παγκόσμιο ισοζύγιο φυσικού αερίου παραμένει σφιχτό με μικρή ευελιξία για να απορροφήσει οποιαδήποτε σημαντική επίδραση σύσφιξης της αγοράς, οπότε είναι πιθανό να δούμε τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο James Waddell, επικεφαλής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και του παγκόσμιου LNG στην Energy Aspects.
Ο κίνδυνος ανόδου των τιμών στην Ελλάδα
Η χώρα μας καλύπτει ακόμη με ρωσικό φυσικό αέριο το 60% των αναγκών της, αλλά ο εφοδιασμός της γίνεται από τον αγωγό TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα. Μικρότερες ποσότητες εισάγονται από από το Αζερμπαϊτζάν με τον αγωγό TAP.
Σε κύρια πηγή εφοδιασμού με αέριο αναδεικνύεται ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, που εφοδιάζουν και βαλκανικές χώρες. Το φυσικό αέριο που φτάνει στην βαλκανική αγορά μέσω Ελλάδας μεταφέρεται μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB.
Στον εφοδιασμό των βαλκανικών χωρών αλλά και της Ουκρανίας με LNG, σημαντικό ρόλο αρχίζει να παίζει και η Αλεξανδρούπολη, όπου γίνεται η επαναεριοποίηση του για να μεταφερθεί μέσω του IGB στη βαλκανική αγορά.
«H Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από οποιαδήποτε διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Κωστής Σιφναίος, διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, εξηγώντας ότι η ζήτηση των περίπου των έξι δισεκατομμυρίων και η εισαγωγική δυνατότητα χωρίς ρωσικό αέριο, είναι σχεδόν διπλάσια της ζήτησης που μπορεί να έχει η χώρα μας.
Το κακό σενάριο θα ήταν γεγονότα, όπως μεγάλο κύμα ψύχους στην Κεντρική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού με το ψύχος ανεβαίνει και η ζήτηση του φυσικού αερίου, αλλά οι συνέπειες θα αφορούν τις τιμές και όχι την πληρότητα του εφοδιασμού, είπε ο κ. Σιφναίος.
60-70 δις. ευρώ το επιπλέον κόστος για την Ευρώπη
Την επόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση αντιπροσωπειών από τη Σλοβακία και την Ουκρανία για την αντιμετώπιση του έξτρα κόστους που δημιουργεί στις χώρες αυτές η διακοπή των ροών αερίου από τη Ρωσία.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουκρανίας να αποτρέψει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της ως «δολιοφθορά κατά των δημόσιων οικονομικών».
Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, «η Ε.Ε θα χάσει μεταξύ 60 και 70 δισεκατομμυρίων επιπλέον ευρώ» λόγω αυτής της περικοπής της προσφοράς, βάσει μελέτης της σλοβακικής εταιρείας φυσικού αερίου SPP.
«Το μόνο πράγμα που θα επιτευχθεί από αυτή την απόφαση είναι η αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη», είπε ο Φίτσο, που πρόσφατα μετέβη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Ο Φίτσο απειλεί πώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Μπρατισλάβα θα αναλάβει δράση. «Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, αλλά και να μειώσουμε ουσιαστικά την υποστήριξη προς τους 127.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στη Σλοβακική επικράτεια», προειδοποίησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!