Νέα
  • ΓΔ: 1506.83 +0.24%
  • Τζίρος: 109,51 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen: Πλώρη για 2,7GW ΑΠΕ στην Ελλάδα έως το 2030 - Στο επίκεντρο τα έργα αποθήκευσης και «έφοδος» στη Γερμανία

Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας μπαίνουν στο επίκεντρο για τη Metlen, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης της εταιρείας, 2,8 GWh είναι υπό ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ιταλία. Έχει ήδη παραδώσει έργα αποθήκευσης άνω των 700MWh, ενώ επιπλέον 750MWh είναι υπό κατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πουέρτο Ρίκο, την Τυνησία, τη Νιγηρία και την Ελλάδα.

Εφοδος στη Γερμανία

Ο όμιλος κατασκευάζει έργα και στις πέντε ηπείρους: στην Ευρώπη, σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κροατία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ασία, σε Ινδία, Ν. Κορέα, Καζακστάν, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, στην Αφρική, σε Νιγηρία, Τυνησία, Ουγκάντα, και στην Αμερική, σε Καναδά, Χιλή, Πουέρτο Ρίκο, και τέλος στην Αυστραλία. 

Σχεδιάζει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αποθήκευσης της Ισπανίας, που αναμένεται τον Ιανουάριο, και να εισέλθει στην αγορά της Γερμανίας. 

Στόχος της Metlen είναι η ανάπτυξη στη Γερμανία φωτοβολταϊκών και μπαταριών στο πλαίσιο του asset rotation είτε για λογαριασμό πελατών της. Με το λεγόμενο asset rotation η Metlen έχει αναπτύξει ένα παγκόσμιο portfolio 11GW σε έργα φωτοβολταικών και αποθήκευσης, τα οποία διαθέτει όταν βρεθεί κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας επειδή η αγορά το ευνοεί. Έτσι τα έργα αυτά είναι λίγο πολύ αυτοχρηματοδοτούμενα. 

Άλλωστε η εταιρεία εμπλέκεται στην αποθήκευση εδώ και 11 χρόνια, καθώς έχει κατασκευάσει το πρώτο έργο αποθήκευσης στο Πουέρτο Ρίκο το 2015, που ακόμη και σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο υβριδικό φωτοβολταικό πάρκο στην Αμερική της Oriana Energy. 

Η Metlen έχει κατασκευάσει πάνω από 5GW φωτοβολταικά πάρκα και υβριδικά με μπαταρίες, με αποτέλεσμα να διαθέτει υψηλή εξειδίκευση και επιτυχημένη εμπειρία στο asset rotation. 

Με δραστηριότητα σε 5 ηπείρους, έχει παρουσία σε 33 χώρες με φωτοβολταικά και μπαταρίες, αλλά και μόνιμη παρουσία σε 14 χώρες, με πάνω από 1.100 προσωπικό, το 25% εκ των οποίων είναι Έλληνες. 

Η M Renewables

Η M Renewables, με εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο και δραστηριότητα σε 5 ηπείρους, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στην ανάπτυξη και κατασκευή ενεργειακών έργων με πηγές τον ήλιο και τον αέρα, αλλά και στην αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας μέσω σταθμών μπαταριών.

Στην Ελλάδα, σχεδιάζει να αναπτύξει, μέχρι το 2030, συνολικά 2,7 GW έργα ΑΠΕ, από τα οποία τα 600-700 MW σε αποθήκευση ενέργειας, 1,3 GW φωτοβολταϊκά, και 600-700 MW αιολικά. Η εταιρεία ήδη έχει κερδίσει έναν διαγωνισμό αποθήκευσης για 50MW και θα κατέβει με ακόμη 50MW στον τελευταίο διαγωνισμό με επιδότηση αυτό τον μήνα.

Τα έργα αποθήκευσης γίνονται το ιερό δισκοπότηρο της ενεργειακής μετάβασης, γιατί χωρίς αυτά δεν θα γινόταν κανένα από τα υπόλοιπα έργα. Χάρη στην αποθήκευση γίνεται προσιτή η ενέργεια των ΑΠΕ όλες τις ώρες της ημέρας και εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των έργων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Γιατί αυξάνεται η ανάγκη για έργα αποθήκευσης

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αναγκαίας πράσινης μετάβασης, παρατηρείται συνεχής και αυξανόμενη διείσδυση εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Η παραγωγή ενέργειας των φωτοβολταϊκών είναι κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και επιπλέον η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο, η οποία δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της κατανάλωσης, όλο και αυξάνεται. Ακόμη, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) χαρακτηρίζονται από παραγωγή η οποία εξαρτάται από καιρικές συνθήκες (ήλιος, άνεμος κ.λπ.).

Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν την ανάγκη για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη για:

  • Εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς: Αποθήκευση της ενέργειας όταν υπάρχει υπερπαραγωγή και χρήση όταν η παραγωγή δεν επαρκεί.
  • Σταθερότητα του δικτύου: Αποφυγή υπερφόρτωσης ή πτώσης της τάσης.
  • Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα: Βοηθά στη μετάβαση σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας.

→ Διαβάστε επίσης: Metlen: Ολοκλήρωσε δύο νέα έργα στη Χιλή - Στα 588MW η συνολική παραγωγή από ΑΠΕ

Τεχνολογίες αποθήκευσης

Υπάρχουν αρκετά είδη αποθήκευσης ενέργειας, με χρήση διαφορετικών μέσων αποθήκευσης και χρήση διαφορετικών μορφών ενέργειας, που χρησιμοποιείται από το αποθηκευτικό μέσο.

Τα κυριότερα είδη είναι:

  • Συστήματα που χρησιμοποιούν Μηχανικές τεχνολογίες, όπως η Αντλησιοταμίευση, οι μηχανές συμπίεσης αέρα και η αποθήκευση περιστροφικής ενέργειας (Flywheels).
  • Συστήματα Ηλεκτροχημικές τεχνολογίες, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι μπαταρίες ροής και οι μπαταρίες νάτριου-θείου.
  • Συστήματα που χρησιμοποιούν Θερμικές τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση θερμότητας σε αλάτι.
  • Συστήματα που χρησιμοποιούν Χημικές τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο (αποθήκευση σε συμπιεσμένη ή υγρή μορφή) ή άλλα συνθετικά καύσιμα (π.χ., μεθανόλη, αμμωνία).
  • Συστήματα που χρησιμοποιούν Μαγνητικές τεχνολογίες, όπως η υπεραγώγιμη αποθήκευση ενέργειας μαγνητικού πεδίου.

Η κάθε μία από τις παραπάνω τεχνολογίες έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα με την απαιτούμενη εφαρμογή. Οι πιο ώριμες και συνηθισμένες τεχνολογίες που εμφανίζονται στην αγορά είναι αυτή της Αντλησιοταμίευσης και αυτή των μπαταριών λιθίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ