Το δεύτερο στάδιο του μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε ένα σύγχρονο και διεθνώς ανταγωνιστικό όμιλο ενέργειας και τεχνολογίας, πρόκειται να ανακοινώσει μεθαύριο Πέμπτη η Εταιρεία, στο επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2025-2027.
Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τους νέους στόχους οικονομικών μεγεθών επικαιροποίηση του guidance- αλλά και θα θέσει τους νέους επενδυτικούς στόχους για την επόμενη τριετία.
Ήδη η διοίκηση έχει αναβαθμίσει τον στόχο της για τα φετινά EBITDA στο 1,8 δισ. ευρώ από προηγούμενο στόχο για 1,5 δισ. ευρώ, ο οποίος αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την πορεία των μεγεθών του εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν μια ημέρα νωρίτερα στις 13 Νοεμβρίου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για την τριετία 2024-2026, με τις φετινές κεφαλαιουχικές δαπάνες να φτάνουν κοντά στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης και της πρόσφατης εξαγοράς των ΑΠΕ της Macquarie στη Ρουμανία ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρον ότι το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, θα αναφέρεται και στην ανάπτυξη το τομέα τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, τομέα στον οποίο ήδη η εταιρεία έχει κάνει σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα. Στον τομέα νέας τεχνολογίας η ΔΕΗ έχει ιδρύσει σειρά εταιρειών, την Olympus AI, με στόχο την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, την Data in Scale, με την οποία θα αναπτύξει data centers, τη ΔΕΗ e-money services στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και την ΔΕΗ Οπτικές Ίνες που αναπτύσσει το δίκτυο οπτικής ίνας.
Όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, «Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ολικής μεταστροφής προς την τεχνολογία, καθώς η αύξηση του ανταγωνισμού στις παραδοσιακές της δραστηριότητες, όπως η διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάλλουν την αλλαγή, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει».
Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι του business plan της ΔΕΗ όπως είχαν παρουσιαστεί στις αρχές του έτους και αναμένεται να επικαιροποιηθούν ήταν:
- Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026.
- Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ οι οποίες θα αποτελούν παραπάνω από τα 2/3 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος το 2026 από 43% σήμερα. Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.
- Συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ και αναβάθμιση δικτύων.
- Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, που θα αποφέρουν έσοδα αυξημένα κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023. Η χρηματοδότησή τους θα γίνει κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και με δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί.
- Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται.
- Είσοδος σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση.
- Βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση έντασης εκπομπών CO2 κατά 74% (Scope 1 και 2, 3 (cat.3)) και μείωση κατά 42% των εκπομπών του Scope 3 το 2030 σε σχέση με το 2021, καθώς και στόχο για μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (Net Zero) μέχρι το 2040.