H προσπάθεια του CEO της UniCredit, Αντρέα Ορτσελ, να συνεχίσει την επεκτατική πολιτική του, αποκτώντας τον έλεγχο της γερμανικής Commerzbank, συνάντησε την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, καθιστώντας μετέωρο το εγχείρημά του.
Η τολμηρή κίνηση του Ορτσελ με την εξαγορά του 9% της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας και κυρίως η πρόθεσή του για πλήρη εξαγορά της έπιασε πολλούς στον ύπνο στο Βερολίνο, το οποίο όμως αντεπιτέθηκε την Παρασκευή.
Με την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank ουσιαστικά κλείνουν -προς το παρόν- οι όποιες φιλοδοξίες μπορεί να τρέφει η UniCredit για πλήρη εξαγορά της. Για τον Ορτσελ, η απόφαση αυτή ήταν μία αρνητική εξέλιξη που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολιτικές δυσκολίες του εγχειρήματός του.
Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση του Ορτσελ
Η δυσαρέσκεια στη γερμανική κυβέρνηση είχε εκτιναχθεί για τον τρόπο με τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit απέκτησε ποσοστό 9% σε μία τράπεζα που θεωρείται κρίσιμη για τη χρηματοδότησης της οικονομίας χώρας, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος,
Πολλοί ενοχλήθηκαν από την έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο ο Ορτσελ αγόρασε ένα ποσοστό μετοχών 4,5% κατά την πώληση που έκανε η κυβέρνηση αυτό τον μήνα για τη μείωση της συμμετοχής της στην Commerzabnk, έχοντας αποκτήσει προηγουμένως αθόρυβα άλλο ένα 4,5% στην αγορά.
Ετσι κινητοποιήθηκε ο ούτως ή άλλως εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο. Ο χρηματοδοτικός οργανισμός της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την υπόλοιπη συμμετοχή της στην τράπεζα «μέχρι νεωτέρας» και ξεκαθάρισε την προτίμησή του να παραμείνει αυτή ανεξάρτητη, δεδομένης της σημασίας που έχει για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το τέλος, αλλά απλώς μια παύση που μεταφέρει τώρα την μπάλα στην UniCredit, η οποία πρέπει να δώσει εγγυήσεις στη γερμανική κυβέρνηση για να πάρει την έγκρισή της», δήλωσε ο Francesco Castelli, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Banor Capital Limited με έδρα το Λονδίνο. «Η Γερμανία είναι πιθανό να απαιτήσει αυστηρά κριτήρια στη διακυβέρνησης της τράπεζας για να προστατεύσει τις γερμανικές δραστηριότητές της», πρόσθεσε.
Η πιο μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του
Για τον Ορτσελ, έναν έμπειρος στα deals τραπεζίτη, που έκανε καριέρα με κινήσεις υψηλού ρίσκου, το να ξεπεράσει τις αντιδράσεις του Βερολίνου θα είναι η πιο δύσκολη πρόκληση μέχρι στιγμής.
Εργαζόμενος στη Merrill Lynch το 2005, είχε συμβουλεύσει την UniCredit όταν αγόρασε τη γερμανική τράπεζα HVB εκείνη τη χρονιά. Δύο χρόνια αργότερα, βοήθησε τη Royal Bank of Scotland να εξαγοράσει την ABN Amro.
Από τότε που ανέλαβε την UniCredit, ο πρώην υπεύθυνος στον επενδυτικό βραχίονα της UBS μετέτρεψε την ιταλική τράπεζα από μία από τις πιο αδύναμες της Ευρώπης σε μία από τις πιο αποτελεσματικές και κερδοφόρες. Εκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια χώρα όπου οι απολύσεις είναι δύσκολες, έχει αναμορφώσει την εμπορική δραστηριότητά της και οι ανταμοιβές των μετόχων της είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αν και οι αναλυτές λένε ότι το σχέδιο του Orcel για συγχώνευση με την Commerzbank έχει νόημα θεωρητικά, η σκληρή στάση του Βερολίνου υπογραμμίζει τις πολιτικές προκλήσεις σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Η εθνική υπερηφάνεια και τα ρυθμιστικά εμπόδια έχουν από καιρό αποτρέψει διασυνοριακές τραπεζικές συμφωνίες στην εξαιρετικά κατακερματισμένη αγορά της Ευρώπης, ιδίως όταν διακυβεύονται θέσεις εργασίας.
Η ιταλική κυβέρνηση ήξερε
Αντίθετα, πολλοί στη Ρώμη χαιρέτισαν την κίνηση του Ορτσελ, θεωρώντας την ως απόδειξη της ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας. Η ιταλική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τις σκέψεις του Ορτσελ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Ορτσελ προσπάθησε να χαλαρώσει την ένταση με τη Γερμανία. Έχει πει ότι τουλάχιστον κάποιοι στο Βερολίνο γνώριζαν τις προθέσεις της τράπεζάς του και έχει τονίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιδιώξει μια εχθρική εξαγορά, ακόμη και όταν αναζητά ρυθμιστική άδεια για να χτίσει ένα μερίδιο έως και 30%.
Δήλωσε επίσης ότι η αγορά μετοχών δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον του για την Commerzbank ήταν γνωστό. Η UniCredit κλήθηκε να συμμετάσχει στην πώληση των μετοχών της από τη γερμανική κυβέρνηση, δίνοντας ενδεχομένως την εντύπωση ότι το Βερολίνο δεν είχε αντίρρηση για μια αγορά από την ιταλική τράπεζα.
Παρόλα αυτά, αντί να καθησυχάσουν το Βερολίνο, τα σχόλια του Ορτσελ έχουν εξοργίσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, είπαν πηγές και το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε στη συνέχεια ότι γνώριζε για το άλλο 4,5% που είχε αγοράσει η UniCredit από την αγορά.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!