Νέα
  • ΓΔ: 1404.26 +0.27%
  • Τζίρος: 134,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

3ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας: Χωροταξικό και ανθεκτικότητα στην πρώτη γραμμή

Ο δημοσιογράφος Διαμαντής Σειτανίδης, ο CEO της Ambio Φίλιππος Πετρίδης, ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ Απόστολος Τουραλιάς και ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΟΠΥ Νικόλαος Λυμπέρης (από αριστερά)

Με το πρόβλημα του χωροταξικού στην πρώτη γραμμή, όπως επίσης και της ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής διοργανώνεται το 3ο Κλαδικό Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 με τίτλο «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον», στις 28 και 29 Ιουνίου 2024, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Το Συνέδριο διοργανώνεται από την ΑΜΒΙΟ ΑΕ με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και την επιστημονική υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Μετά από δύο εξαιρετικά επιτυχημένα Συνέδρια το 2018 και 2022, έχοντας πλέον καθιερωθεί ως διεθνής θεσμός, ο κύριος στόχος του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 είναι να λειτουργήσει ως οδηγός για την διαμόρφωση ενός ανθεκτικού μέλλοντος για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τις Αραβικές χώρες και άλλες περιοχές.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Στους βασικούς στόχους περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση των επενδυτικών προκλήσεων, η προώθηση βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ενθάρρυνση της καινοτομίας μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η διερεύνηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και των συμπράξεων.

Το άλυτο χωροταξικό είναι από τα βασικότερα προβλήματα του κλάδου και δημιουργεί εταιρείες δυο ταχυτήτων αφού κάποιες λειτουργούν εντός ΠΟΑΥ και άλλες εκτός

Το χωροταξικό

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο CEO της Ambio Φίλιππος Πετρίδης, ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ Απόστολος Τουραλιάς και ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΟΠΥ Νικόλαος Λυμπέρης τέθηκε μετ επιτάσεως το μείζον θέμα του χωροταξικού που καίει τον κλάδο, καθώς - όπως είπαν οι ομιλητές - μόνο 6 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία, ενώ εκκρεμούν άλλες 17 με αποτέλεσμα άλλη μια σχετική παράταση - η 4η κατά σειρά - να είναι ορατή για τον προσεχή Νοέμβριο. Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές οι τοπικοί φορείς αντιδρούν και ζητούν οι αποφάσεις να περνούν και από τα Δημοτικά Συμβούλια. 

«Η επόμενη παράταση ακούγεται σαν ανέκδοτο. Ο κλάδος δεν έχει ανοχές για τέτοιες λύσεις», είπε ο κ. Τουραλιάς, συμπληρώνοντας πως η παράταση αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι σφιχτή και να συνοδεύεται από δέσμευση των συναρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης) ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως 1 έτος θα έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα. 

Από την πλευρά του ο CEO της Ambio Φίλιππος Πετρίδης εξήγησε πως πολλές ΠΟΑΥ βρίσκονται «σε απόλυτη ωριμότητα και σε τελευταίο στάδιο έγκρισης», υποστηρίζοντας πως λόγω «μικροπολιτικών πιέσεων» το κράτος αναιρεί τον εαυτό του. Κι ενώ έχουν εμπλακείε τουλάχιστον 14 υπηρεσίες, η καρδιά του προβλήματος - κατά τον κ. Πετρίδη - εντοπίζεται στην Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας. 

Μέχρι το 2010 ήμασταν στην εφηβεία. Ακολούθησε η ωριμότητα και η αναδιάρθρωση με την κρίση. Και τώρα πάλι μιλάμε για τα προβλήματα του κλάδου. Δεν έχει να κάνει με το προϊόν μας αλλά με τα δυο επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν και τελικά τώρα βλέπουμε πως και τα δυο απέτυχαν

Το άλυτο χωροταξικό είναι από τα βασικότερα προβλήματα του κλάδου και δημιουργεί εταιρείες δυο ταχυτήτων αφού κάποιες λειτουργούν εντός ΠΟΑΥ και άλλες εκτός, παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, Νικόλαος Λυμπέρης, συμπληρώνοντας πως άλλες χώρες έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα σε δυο χρόνια. 

Στη χώρα μας το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο των υδατοκαλλιεργειών (ΕΠΣΧΑΥ) εγκρίθηκε το 2011, προσδιορίζοντας Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) και προβλέποντας εντός αυτών τη δημιουργία ΠΟΑΥ. Οπως υπενθυμίζει στην ετήσια έκθεσή της η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), αν και η αρχική προθεσμία ίδρυσης των ΠΟΑΥ ήταν το 2017, δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις η 3η από τις οποίες λήγει τον Νοέμβριο 2024.

Το ασαφές χωροταξικό είναι «αγκάθι» ακόμη και για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της Avramar, καθώς «έξι επενδυτές θέλουν να μπουν, αλλά οι ΠΟΑΥ είναι ακόμη στον αέρα, δημιουργώντας ένα ασαφές περιβάλλον με μεγάλα ρίσκα», είπε ο κ. Λυμπέρης. 

Η ατζέντα του συνεδρίου

Το συνέδριο θα έχει φέτος 67 ομιλητές από διάφορες χώρες, 600 συνέδρους, 76 ομιλητές και 32 περίπτερα. «Προσπαθούμε να καλύψουμε όλη την ατζέντα που απασχολεί τον κλάδο», είπε ο κ. Τουραλιάς. 

«Ο κλάδος είναι ισχυρός και θα δείξουμε τα δόντια μας αν χρειαστεί»

Στο τελικό προϊόν η αύξηση του κόστους παραγωγής

Το 2023 η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια διατήρησε την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά με 120.000 τόνους συνολικού όγκου παραγωγής, 700 εκατ. τζίρο και 580 εκατ. εξαγωγές. Κι αυτό συνέβη ενώ πέρσι ήταν η χρονιά κατά την οποία πέρασε το 100% της αύξησης του κόστους παραγωγής στην τελική τιμή του προϊόντος. «Η ενσωμάτωση της αύξησης του κόστους απαιτεί χρόνο», είπε ο κ. Τουραλιάς λόγω και του κύκλου ζωής του ψαριού. Η αύξηση του κόστους παραγωγής ήταν πάντως 22% και έφτασε σε μια αύξηση 1 ευρώ το κιλό στο τελικό προϊόν. 

Παρόλα αυτά και παρά τον ανταγωνισμό από την Τουρκία, τα ελληνικά ψάρια πωλούνται 1 ευρώ ακριβότερα από τα ψάρια άλλων μεσογειακών χωρών, λόγω υψηλής ποιότητας. Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια παράγει τεχνογνωσία εδώ και χρόνια και τα προϊόντα της είναι περιζήτητα στο εξωτερικό, είπε ο κ. Πετρίδης, παρατηρώντας πως το συνέδριο καλύπτει και τις ανάγκες εξωστρέφειας του κλάδου. 

Και τότε γιατί δεν πάει καλά ο κλάδος; «Μέχρι το 2010 ήμασταν στην εφηβεία. Ακολούθησε η ωριμότητα και η αναδιάρθρωση με την κρίση. Και τώρα πάλι μιλάμε για τα προβλήματα του κλάδου. Δεν έχει να κάνει με το προϊόν μας αλλά με τα δυο επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν και τελικά τώρα βλέπουμε πως και τα δυο απέτυχαν», παραδέχτηκε ο κ. Τουραλιάς.

Ωστόσο και η βιομηχανία του σολομού απέτυχε δυο φορές μέχρι την τρίτη απόπειρα που πέτυχε και μάλιστα σημαντικά. «Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε», παρατήρησε ο κ. Τουραλιάς προσθέτοντας: «Ο κλάδος είναι ισχυρός και θα δείξουμε τα δόντια μας αν χρειαστεί»... 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ