Νέα
  • ΓΔ: 1406.24 -0.98%
  • Τζίρος: 158,51 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκλογές ΣΕΒ: Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με άνετη νίκη επί της Ιουλίας Τσέτη

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ εκλέγεται ο πολύπειρος βιομήχανος τροφίμων, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος επικράτησε στις σημερινές ιστορικές εκλογές του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι της Ιουλίας Τσέτη.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, ασφαλείς πληροφορίες της «Η» αναφέρουν πως ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος επικράτησε έναντι της κ. Τσέτη με ποσοστό 76,1% με την κ. Τσέτη να ακολουθεί με 23,9%. Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρόπουλος πήρε 424 ψήφους και η κ. Τσέτη 133. Παρόντες 567 και έγκυρες 566 ψήφοι. 

Συνεπώς ο ισχυρός άνδρας της Bespoke SGA, που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους Ομίλους εταιρειών τροφίμων της χώρας αναλαμβάνει τα ηνία της σημαντικότερης εργοδοτικής ένωσης της χώρας για τα επόμενα δυο χρόνια.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με την εντυπωσιακή πορεία στη βιομηχανία τροφίμων έχει παρουσιάσει μια φιλόδοξη ατζέντα που περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο - «μην μπερδεύουμε την αυθαιρεσία με την ευελιξία. Είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα» έχει πει - την αύξηση της παραγωγικότητας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της νέας οικονομίας αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Έχει υποστηρίξει την επαναφορά των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στους κοινωνικούς εταίρους, λέγοντας πως «φοβάμαι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αυξήσεις να ακολουθήσουν τους πολιτικούς κύκλους».  

Ψήφισε ο «όλος ΣΕΒ»

Οι εκλογές διεξήχθησαν με φυσική παρουσία και με κάλπη και κατά πληροφορίες παρέστησαν ή/και ψήφισαν - είτε αυτοπροσώπως είτε με πληρεξούσιο - περίπου 550 με 600 μέλη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΒ - που μετρά 117 χρόνια - που στήνονται κάλπες και υπάρχουν δυο υποψήφιοι για την προεδρία, καθώς παγίως ο πρόεδρος προέκυπτε με συναίνεση των μελών και υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος. 

Μετά από δύο θητείες αποχωρεί ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος σε απολογιστικό του μήνυμα, τόνισε τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για τη δημιουργία ευκαιριών και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική πρόοδο.

Εκτός από την εκλογή προέδρου, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒκαθώς 24 υποψήφιοι διεκδικούν 14 θέσεις. Οι υποψήφιοι περιλαμβάνουν σημαντικά ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο όπως η Πέγκυ Αντωνάκου (Google Ελλάς), ο Κώστας Βαμβακάς (VK Premium), ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (BIANEΞ) και άλλοι διακεκριμένοι επιχειρηματίες.

Επιπλέον, για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων, υποψηφιότητα έχουν θέσει οι Ράνια Αικατερινάρη (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ), Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean) και Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy), όλοι τους σημαντικές προσωπικότητες στον επιχειρηματικό τομέα.

Οι 4 προτεραιότητες του Θεοδωρόπουλου

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ανέλυσε πρόσφατα τις προτεραιότητές του:

  • Εκσυγχρονισμός εργασιακής νομοθεσίας: Ο πολύπειρος επιχειρηματίας έθεσε ως νούμερο ένα προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας, η οποία πρέπει να γίνει απλούστερη, πιο σύγχρονη και πιο δίκαιη για εργαζόμενους και εργοδότες. Η εργασιακή μας νομοθεσία «είναι πολύπλοκη, σε ένα βαθμό κωδικοποιημένη και σε άλλο βαθμό όχι με αποτέλεσμα να προκύπτουν αντιφατικές αποφάσεις από τα Δικαστήρια». 

Μην μπερδεύουμε την αυθαιρεσία με την ευελιξία. Είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO). «Οι εργοδότες θέλουν περισσότερη ευελιξία και αυτό είναι στοιχείο ανταγωνιστικότητας, ενώ οι εργαζόμενοι θέλουν καλύτερες αμοιβές», σημείωσε ο κ. θεοδωρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτά μπορούν να συγκεραστούν, σπεύδοντας μάλιστα να συμπληρώσει πως «μην μπερδεύουμε την αυθαιρεσία με την ευελιξία. Είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα».

Ο ίδιος τέθηκε ξεκάθαρα υπέρ της επαναφοράς της διαδικασίας ορισμού του κατώτατου μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, λέγοντας πως «φοβάμαι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αυξήσεις να ακολουθήσουν τους πολιτικούς κύκλους».

  • Αύξηση της παραγωγής: Νούμερο δυο προτεραιότητα είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η αύξηση της παραγωγής. «Με το 75% του ΑΕΠ να προέρχεται από την κατανάλωση, πόσα χρόνια θα χρειαστούμε άραγε μέχρι να ζήσουμε την επόμενη κρίση; Ποσό θα αργήσει η επόμενη κρίση αν καταναλώνουμε περισσότερο από όσο παράγουμε;», αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας πως πλέον δεν έχουμε στα χέρια μας το «όπλο» της υποτίμησης του νομίσματος.

Όπως είπε χρειάζεται η επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγής και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου σημαντικός πυλώνας είναι και η άρση των αντικινήτρων που υπάρχουν σήμερα και εμποδίζουν την βιομηχανική ανάπτυξη. Ανέφερε αντικίνητρα όπως είναι η περίπλοκη διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις, τα κενά στο χωροταξικό πλαίσιο, αλλά και στο πλαίσιο των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου όπως επίσης και γενικά η έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις (π.χ. όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις), αλλά και το υπέρογκο μη μισθολογικό κόστος συγκριτικά με άλλες χώρες.

«Δεν υπάρχουν πουθενά βιομηχανικά οικόπεδα. Υπάρχουν επενδύσεις που ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα αλλά δεν έρχονται επειδή δεν βρίσκουν χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  • Σημαντική επίσης προτεραιότητα του κ. Θεοδωρόπουλου είναι η αναδιοργάνωση στον ΣΕΒ με στόχο να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα για μικρομεσαίες επιχειρησεις όπως επίσης και  ένα ειδικό τμήμα για εταιρείες start ups της λεγόμενης νέας οικονομίας.

Δεν υπάρχουν πουθενά βιομηχανικά οικόπεδα. Υπάρχουν επενδύσεις που ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα αλλά δεν έρχονται επειδή δεν βρίσκουν χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας

  • Και φυσικά μείζον θέμα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. «Η Ευρώπη υποχωρεί  συνεχώς σε αν ταγωνιστικότητα. Η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν με πολύ πιο γενναία βήματα σε πολλούς τομείς», σημείωσε ο κ. θεοδωρόπουλος χτυπώντας καμπανάκι και επισημαίνοντας πως πρέπει να ασχοληθούμε με τη βελτίωση ανταγωνιστικότητας, κάτι που ευτυχώς έστω και «όψιμα» αναγνωρίζει και η Κομισιόν όπως και η Πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εστιάσει πολύ στις κυρώσεις και στον πόλεμο χάνοντας με αυτό το τρόπο την ανταγωνιστικότητα μας. Όταν οι ΗΠΑ ρίχνουν 346 δις. δολάρια για πράσινη ανάπτυξη, πρέπει να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα. Ενώ έχουμε το καλύτερο κοινωνικό μοντέλο στον κόσμο, δεν γεννάμε και χάνουμε ανταγωνιστικότητα. Κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε επαρκώς».

Ο ίδιος μίλησε και για άλλες προτεραιότητες που μπαίνουν όπως ψηφιακή καινοτομία σημειώνοντας πως «θέλουμε να φτιάξουμε ένα hub καινοτομίας»,ενώ τόνισε πως τα κριτήρια ESG «ένα από τα προαπαιτούμενα χρηματοδότησης από τις τράπεζες θα είναι εάν τηρούμε ESG κριτήρια». Παράλληλα σημείωσε λέγοντας πως « δουλεύουμε μεγάλα σεμινάρια για τα μέλη μας με ξένους experts. Μας απασχολεί το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά και τα αδειοδοτικά, καθώς «με ένα μαγικό τρόπο στο τέλος βρισκόμαστε με περισσότερη γραφειοκρατία ενώ θέλουμε να την κόψουμε». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ