Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μονεμβασιώτης: Από πωλητής του θεϊκου παγωτού… ιδιοκτήτης του - Η νέα εποχή στα «Παγωτά Δωδώνη» υπό τον Ομιλο «Βενέτη»

Πολύ σκληρή για να πεθάνει αποδείχθηκε η εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη». Από το ζενίθ της το 2007 με τζίρο 15 εκατ. και 180 καταστήματα, στο ναδίρ, με νέους ιδιοκτήτες, υπέρογκο δανεισμό, οικονομική κρίση, πυρκαγιά στη μονάδα παραγωγής, πανδημία και απώλεια τζίρου από την Chillbox.  Αφού πέρασε από... 40 κύματα και 32 μήνες διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες (είχαν τα δάνεια της εταιρείας συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ), τα «Παγωτά Δωδώνη» πέρασαν στον Όμιλο Βενέτη του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη.

Η εταιρεία Παγωτά Δωδώνη ξεκίνησε το 1967 όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ήπειρο, άνοιξαν το πρώτο γαλακτοπωλείο τους στην Κυψέλη. Η πορεία ήταν ανοδικη και το 1984 λειτουργεί το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα Δωδώνη στην Κηφισιά που αποτελεί και την πρώτη gelateria στην Ελλάδα, ενώ ο αρχίζιε να αναπτύσσεται με καταστήματα franchise. Εκείνα τα χρόνια νεαρός ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης εργάζεται ως υπάλληλος σε μια gelataria πουλώντας θεϊκό παγωτό. Σαράντα χρόνια μετά είναι ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη». 

Ο κ. Μονεμβασιώτης περιέγραψε το λαβύρθνθο της διαδικασίας εξαγοράς, η οποία έγινε σε ποσοστό 50% με χρηματοδότηση και 50% με ίδια κεφάλαια, χωρίς να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες του deal με τις τράπεζες, για το ύψος του «κουρέματος» των δανείων. Πάντως σήμερα η εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη» είναι «καθαρή» από δανεισμό.

Φυσικό γάλο και όχι φρέσκο

Τα πλάνα του κ. Μονεμβασιώτη για τη νέα εποχή στα «Παγωτά Δωδώνη» είναι η εξαγορά φάρμας στη Βοιωτία, με πρώτη ύλη το φυσικό γάλα και όχι με φρέσκο γάλα, καθώς όπως διευρκίνισε το φρέσκο γάλα μπορεί να παραχθεί και με σκόνη γάλακτος, ενώ το φυσικό θα προέρχεται από αγελαδινό και πρόβειο γάλα.

Παράλληλα, προχώρησε σε μερική αλλαγή σήματος, καθώς προστέθηκε η αγελάδα και το πρόβατο που συμβολίζουν το φυσικό γάλα.

►Διαβάστε επίσης: Βενέτης: Απέκτησε τα «Παγωτά Δωδώνη» με τίμημα 40 εκατ. ευρώ - Η αλλαγή σήματος και η αγορά φάρμας

«Η «Παγωτά Δωδώνη» είναι μια ελληνική εταιρεία που συνδέθηκε ιστορικά με την αυθεντικότητα και τις άριστης ποιότητας πρώτες ύλες. Όλοι έχουμε μια ανάμνηση από τα «Παγωτά Δωδώνη». H ελληνικότητα, η αυθεντικότητα, η αγνότητα των υλικών είναι οι αξίες που διαχρονικά συνδέουν τη ΒΕΝΕΤΗ με τη «Παγωτά Δωδώνη». Πήραμε στα χέρια μας το “θεϊκό παγωτό”. Για εμάς, νέα τάση είναι το αληθινό παγωτό. Από φυσικό γάλα. Από αληθινή φάρμα που σέβεται τα ζώα της. Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στο ελληνικό παγωτό» σημείωσε ο κ. Μονεμβασιώτης

Οι επενδύσεις την επόμενη διετία θα φθάσουν τα 10 εκατ. ευρώ και στις σκέψεις είναι και η μεταφορά της εταιρείας από την Αττική στην Βοιωτία, αν και ο κ. Μονεμβασιώτης άφησε αιχμές κατά του Δημοσίου επ' αυτού, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μας το επιτρέπουν. Μισούν ότι παράγεται στη χώρα. Θέλουμε να πάμε στη Βοιτωτία και η γραφειορατία δεν μας αφήνει. Δεν είναι εύκολο με 25 υπηρεσίες στο ελληνικό δημόσιο, να κανείς μετεγκατάσταση».

«Δεν θα πάμε στο περίπτερο»

Ο τζίρος του του 2023 ανήλθε στα 7 εκατ. ευρώ και το EBITDA διαμορφώθηκε στις 150.000 ευρώ, έναντι κύκλου εργασιών 5 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη στις 400.000 ευρώ το 2022. Αυτή τη στιγμή λειτουργοούν 40 καταστήματα, ένα κανάλι horeca που προμηθεύει σούπερ μάρκετ, και η εταιρεία απασχολεί 50 άτομα προσωπικό. «Αναλάβαμε μια τραυματισμένη, ποιοτική εταιρεία με καλούς ανθρώπους»  

Στόχος εείναι η άνοδος του τζίρου, χωρίς όμως σκέψεις για ανάπτυξη σε περίπτερα. «Δεν θα πάνε στο περίπτερο» ξεκαθάρισε ο κ. Μονεμβασιώτης  και εξήγησε: «Η εταιρεία διαθέτει μηχανήματα για παραγωγή παγωτού και όχι για ξυλάκι στο περίπτερο».

Οι τιμές

Ερωτώμενος για το αν θα υπάρξουν αυξήσεις στι τιμές του παγωτού, ο κ. Μονεμβασιώτης καταφέρθηκε κατά των πολυεθνικών εταιρειών και ζήτησε την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημειώνοντας με έμφαση ότι όποια ελληνική μονάδα παράγει την έχουν βάλει στόχο να την κλείσουν.

«Όλοι γνωρίζουμε τις ανατιμήσεις πρώτων υλών είναι διαρκείς και και μόνιμες. Οι τιμές είναι ρευστές σε καθημερινή βάση. Δνε ξέρω τι θα γίνει αν συνεχιστεί η ασυδοσία στις αυξήσεις. Πως γίνεται να έχουμε στην Ελλάδα τον πιο φτωχό καταναλωτή, με τις πιο ακριβές τιμές» διερωτήθηκε.

Κλείνοντας υπογράμμισε «φροντίστε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Γίνονται πρωτοσέλιδα για ασήμαντες παραβάσεις».

 

Ιστορία

1967: Η εταιρεία Παγωτά Δωδώνη ξεκίνησε το 1967 όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ήπειρο, άνοιξαν το πρώτο γαλακτοπωλείο τους στην Κυψέλη.

1977: Mεταφορά της στις σημερινές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην Παλλήνη Αττικής.

1984: Λειτουργεί το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα Δωδώνη στην Κηφισιά Αττικής που αποτελεί και την πρώτη gelateria στην Ελλάδα.

1985: Λειτουργεί το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι.

1991-1995: Ανάπτυξη μέσω του μοντέλου δικαιόχρησης με 17 νέα καταστήματα Δωδώνη.

1995- 1999: Η Δωδώνη εισάγει νέα τεχνολογία παραγωγής δημιουργεί μικροβιολογικό και χημικό εργαστήριο στις εγκαταστάσεις της, εκσυγχρονισμός με νέα συστήματα ποιότητας και πιστοποιήσεις ISO & HACCP.

1999: Εξαγορά από τον επενδυτικό όμιλο GLOBAL FINANCE. Την ίδια χρονιά λανσάρεται το συσκευασμένο παγωτό Δωδώνη, ενώ το δίκτυο των καταστημάτων έχει πλέον ξεπεράσει τα 100.

2000-2007: Ανάπτυξη νέου μοντέλου καταστήματος με νέες κατηγορίες προϊόντων εκτός παγωτού (γλυκά, σνακ, καφέ, γαρνιρίσματα).

2007: Πώληση ΔΩΔΩΝΗ στην NBGI, περίπου 180 καταστήματα.

2011: Κρίση, & πρώτα σημάδια αδυναμίας πληρωμών τραπεζικών δανείων.

2012: Ξεσπά η φωτιά στη μονάδα παραγωγής, η ζημιά επιβαρύνει τη λειτουργία.

2013: Νέα τάση fro-yo και ίδρυση chillbox.

2016: Πώληση NBGI στη Stage Capital.

2020: Πώληση Chillbox στην Kayak (25% όγκου πωλήσεων της Δωδώνης)

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ