Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Γιατί διεκδικώ την ηγεσία του ΣΕΒ - Οι 4 προτεραιότητες

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

«Χρειαζόμαστε στον ΣΕΒ μέλη ΔΣ που να έχουν δυνατότητες. Έχει μεγάλη σημασία οι άνθρωποι στο ΔΣ του ΣΕΒ να έχουν τον χρόνο, τη διάθεση και την βαρύτητα να μπορούν να υποστηρίξουν τα θέματα που θα προκύψουν. Αν όλοι πούμε πως μένουμε μακριά από τα κοινά, δεν ασχολούμαστε, τι θα γίνει; Χρειάζεται χρόνος, όραμα και προσπάθεια»…

Τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία του ΣΕΒ και το όραμά του για το μέλλον του ισχυρότερου συνδέσμου εργοδοτών της χώρας ξεδίπλωσε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σε συνάντηση που είχε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαίου, με δημοσιογράφους. «Πιστεύω στην συνέχεια του ΣΕΒ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος, κάνοντας λόγο για μια «ευγενική κούρσα» με διαφορετικό μεν πρόγραμμα από τους δυο υποψηφίους προέδρους, αλλά που χαρακτηρίζεται από μια ευγενή άμιλλα χωρίς όρους ποδοσφαιρικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης.

Υπενθυμίζεται πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΒ που την προεδρία του ιστορικού Συνδέσμου διεκδικούν δυο υποψήφιοι, ο κ. Σπύρος θεοδωρόπουλος και η κ. Ιουλία Τσέτη. Ο ίδιος πάντως απάντησε σε όσους τον κατατάσσουν στα λεγόμενα «παλιά βιομηχανικά τζάκια», λέγοντας πως: «Εγώ είμαι παλιό τζάκι; Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας»!

«Εγώ είμαι παλιό τζάκι; Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος επιχειρηρηματίας»!

Ο κ. Θεοδωρόπουλος παρουσίασε το όραμα και τις προτεραιότητές του για την νέα εποχή του ΣΕΒ ενώ εξήγησε γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία του Συνδέσμου με μια ιστορία που αφορά στον ΛΑΕΚ, έναν Λογαριασμό στον οποίο κατευθύνονται έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων με μοναδικό σκοπό την μετεκπαίδευσή τους.

Το όραμα

Ο κ. Θεοδωρόπουλος παρουσίασε το όραμα και τις προτεραιότητές του για την νέα εποχή του ΣΕΒ ενώ εξήγησε γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία του Συνδέσμου με μια ιστορία που αφορά στον ΛΑΕΚ, έναν Λογαριασμό στον οποίο κατευθύνονται έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων με μοναδικό σκοπό την μετεκπαίδευσή τους.

«Για εμένα αυτός ήταν ο λόγος να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΕΒ: Η ικανοποίηση που παίρνει κανείς, όταν νιώθει ότι κάνει κάτι καλό για την οικονομία και την πατρίδα του»

Αφού περιέγραψε πώς χρήματα από αυτό τον «κουμπάρα» κατευθύνθηκαν από το κράτος κατά περιόδους σε άλλες ανάγκες που προέκυπταν – όπως για παράδειγμα σε αποζημιώσεις προς τους ροδακινοπαραγωγούς – εξήγησε πως τελικά ξεκίνησε η διαβούλευση, ώστε να «χτιστεί» ένας οργανισμός τον οποίο θα διαχειρίζονται οι κοινωνικοί εταίροι (σε συνέχεια σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2022) με στόχο να φύγει η διαχείριση του «κουμπάρα» αυτού από το κράτος.

Κι ενώ προέκυπταν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα και η υπόθεση δεν προχωρούσε, όταν ανέλαβε ο ίδιος την διαβούλευση σε ανώτατο επίπεδο λύθηκε το θέμα σε τρεις συνεδριάσεις και μπήκε ρήτρα στο καταστατικό του Οργανισμού πως τα διοικητικά έξοδα του Οργανισμού δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 2% του συνόλου των εξόδων του Οργανισμού.

«Για εμένα αυτός ήταν ο λόγος. Η ικανοποίηση που παίρνει κανεις, όταν νιώθει ότι κάνει κάτι καλό για τηνοικονομία και την πατρίδα του», είπε ο ίδιος εξηγώντας πως σε μια περίοδο κατά την οποία η επανεκπαίδευση είναι το μείζον ζήτημα της αγοράς εργασίας και της οικονομίας εν γένει, τα χρήματα των ασφαλισμένων (που θα είναι περί τα 80 – 90 εκατ. ετησίως από εδώ και στο εξής) πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά προς αυτό το σκοπό. «Μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας χρειάζεται μετεκπαίδευση. Δεν υπάρχουν τεχνικές σχολές. Πρέπει να φτιάξουμε οργανισμούς να μπουν σιγά σιγά στην παραγωγή».

Οι προτεραιότητες

Ο ίδιος ανέλυσε τις προτεραιότητές του:

  • Εκσυγχρονισμός εργασιακής νομοθεσίας: Ο πολύπειρος επιχειρηματίας έθεσε ως νούμερο ένα προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας, η οποία πρέπει να γίνει απλούστερη, πιο σύγχρονη και πιο δίκαιη για εργαζόμενους και εργοδότες. Η εργασιακή μας νομοθεσία «είναι πολύπλοκη, σε ένα βαθμό κωδικοποιημένη και σε άλλο βαθμό όχι με αποτέλεσμα να προκύπτουν αντιφατικές αποφάσεις από τα Δικαστήρια». 

Μην μπερδεύουμε την αυθαιρεσία με την ευελιξία. Είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO). «Οι εργοδότες θέλουν περισσότερη ευελιξία και αυτό είναι στοιχείο ανταγωνιστικότητας, ενώ οι εργαζόμενοι θέλουν καλύτερες αμοιβές», σημείωσε ο κ. θεοδωρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτά μπορούν να συγκεραστούν, σπεύδοντας μάλιστα να συμπληρώσει πως «μην μπερδεύουμε την αυθαιρεσία με την ευελιξία. Είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα».

Ο ίδιος τέθηκε ξεκάθαρα υπέρ της επαναφοράς της διαδικασίας ορισμού του κατώτατου μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, λέγοντας πως «φοβάμαι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αυξήσεις να ακολουθήσουν τους πολιτικούς κύκλους».

Ο πολύπειρος επιχειρηματίας έθεσε ως νούμερο ένα προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας, η οποία πρέπει να γίνει απλούστερη, πιο σύγχρονη και πιο δίκαιη για εργαζόμενους και εργοδότες. Η εργασιακή μας νομοθεσία «είναι πολύπλοκη, σε ένα βαθμό κωδικοποιημένη και σε άλλο βαθμό όχι με αποτέλεσμα να προκύπτουν αντιφατικές αποφάσεις από τα Δικαστήρια». 
  • Αύξηση της παραγωγής: Νούμερο δυο προτεραιότητα είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η αύξηση της παραγωγής. «Με το 75% του ΑΕΠ να προέρχεται από την κατανάλωση, πόσα χρόνια θα χρειαστούμε άραγε μέχρι να ζήσουμε την επόμενη κρίση; Ποσό θα αργήσει η επόμενη κρίση αν καταναλώνουμε περισσότερο από όσο παράγουμε;», αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας πως πλέον δεν έχουμε στα χέρια μας το «όπλο» της υποτίμησης του νομίσματος.

Όπως είπε χρειάζεται η επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγής και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου σημαντικός πυλώνας είναι και η άρση των αντικινήτρων που υπάρχουν σήμερα και εμποδίζουν την βιομηχανική ανάπτυξη. Ανέφερε αντικίνητρα όπως είναι η περίπλοκη διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις, τα κενά στο χωροταξικό πλαίσιο, αλλά και στο πλαίσιο των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου όπως επίσης και γενικά η έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις (π.χ. όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις), αλλά και το υπέρογκο μη μισθολογικό κόστος συγκριτικά με άλλες χώρες.

«Δεν υπάρχουν πουθενά βιομηχανικά οικόπεδα. Υπάρχουν επενδύσεις που ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα αλλά δεν έρχονται επειδή δεν βρίσκουν χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  • Σημαντική επίσης προτεραιότητα του κ. Θεοδωρόπουλου είναι η αναδιοργάνωση στον ΣΕΒ με στόχο να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα για μικρομεσαίες επιχειρησεις όπως επίσης και  ένα ειδικό τμήμα για εταιρείες start ups της λεγόμενης νέας οικονομίας.

Δεν υπάρχουν πουθενά βιομηχανικά οικόπεδα. Υπάρχουν επενδύσεις που ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα αλλά δεν έρχονται επειδή δεν βρίσκουν χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας

  • Και φυσικά μείζον θέμα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. «Η Ευρώπη υποχωρεί  συνεχώς σε αν ταγωνιστικότητα. Η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν με πολύ πιο γενναία βήματα σε πολλούς τομείς», σημείωσε ο κ. θεοδωρόπουλος χτυπώντας καμπανάκι και επισημαίνοντας πως πρέπει να ασχοληθούμε με τη βελτίωση ανταγωνιστικότητας, κάτι που ευτυχώς έστω και «όψιμα» αναγνωρίζει και η Κομισιόν όπως και η Πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εστιάσει πολύ στις κυρώσεις και στον πόλεμο χάνοντας με αυτό το τρόπο την ανταγωνιστικότητα μας. Όταν οι ΗΠΑ ρίχνουν 346 δις. δολάρια για πράσινη ανάπτυξη, πρέπει να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα. Ενώ έχουμε το καλύτερο κοινωνικό μοντέλο στον κόσμο, δεν γεννάμε και χάνουμε ανταγωνιστικότητα. Κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε επαρκώς».

Ο ίδιος μίλησε και για άλλες προτεραιότητες που μπαίνουν όπως ψηφιακή καινοτομία σημειώνοντας πως «θέλουμε να φτιάξουμε ένα hub καινοτομίας»,ενώ τόνισε πως τα κριτήρια ESG «ένα από τα προαπαιτούμενα χρηματοδότησης από τις τράπεζες θα είναι εάν τηρούμε ESG κριτήρια». Παράλληλα σημείωσε λέγοντας πως « δουλεύουμε μεγάλα σεμινάρια για τα μέλη μας με ξένους experts. Μας απασχολεί το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά και τα αδειοδοτικά, καθώς «με ένα μαγικό τρόπο στο τέλος βρισκόμαστε με περισσότερη γραφειοκρατία ενώ θέλουμε να την κόψουμε». 

«Η Ευρώπη υποχωρεί  συνεχώς σε αν ταγωνιστικότητα. Η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν με πολύ πιο γενναία βήματα σε πολλούς τομείς»

Δεν είμαι «τζάκι»

Απαντώντας σε ερωτήσεις και για την κούρσα με την συνυποψήφιά του, Ιουλία Τσέτη, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν δυο διεκδικητές της προεδρίας, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως «πιστεύω στην συνέχεια του ΣΕΒ, ενώ η κ. Τσέπη πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν πολύ διαφορετικά πολλά πράγματα. Η κ. Τσέτη περιγράφει έναν ΣΕΒ αποτυχημένο. Εγώ περιγράφω έναν ΣΕΒ επιτυχημένο που θέλει βελτίωση».

Ο ίδιος απέρριψε το επιχείρημα πως ο ΣΕΒ είναι. Μακριά από την περιφέρεια. «Πώς είμαστε μακριά από την περιφέρεια;», αναρωτήθηκε μιλώντας για τις κοινές δράσεις με περιφερειακούς συνδέσμους και άλλα. «Τα τελευταία χρόνια τα μέλη μας αυξήθηκαν από τα 400 στα 800. Γιατί έρχονται νέα μέλη;», αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε πως αν χάσει θα αποχωρήσει από μέλος του ΔΣ. Εξανέστη μάλιστα όταν ρωτήθηκε τι απαντά σε όσους τον κατατάσσουν στα «παλιά βιομηχανικά τζάκια». «Εγώ είμαι παλιό τζάκι; Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας»!

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ