Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφαλιστικές: Προτεραιότητες τα φορολογικά κίνητρα και η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Πηγή: eaee.gr

Tα φορολογικά κίνητρα ασφαλίσεων (Υγείας και περιουσίας), η επίσπευση της δημιουργίας νομικού πλαισίου και κινήτρων για τις ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών καθώς και θέματα που άπτονται της τεχνολογίας και της κλιματικής αλλαγής, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους ομιλητές στην διαδικτυακή εκδήλωση μετά την τακτική Γενική Συνέλευση της Eνωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ). Συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης , ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Οι ομιλίες έγιναν στο πλαίσιο του θέματος «Δυναμικό παρόν στην Covid 19 και στην μετά Covid 19 εποχή» επ' αφορμής των προβλημάτων αλλά και των προοπτικών που δημιουργεί η πανδημία και στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Σαρρηγεωργίου: «Ανθεκτικότητα στην πανδημία»

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έκανε μία ιστορική αναφορά από το 1829 που ιδρύθηκε στη Σύρο η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, την παρουσία της ασφάλισης στην πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 , τους σεισμούς του Ιονίου το 1953 μέχρι τις ημέρες μας. Τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες για την αντιμετώπιση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που δημιούργησε η πανδημία, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές και εστίασε στα συνταξιοδοτικά προβλήματα που δημιουργεί το δημογραφικό ζήτημα.

«Η ασφαλιστική αγορά έδειξε ανθεκτικότητα στην πανδημία. Η τηλεργασία βοήθησε τις ασφαλιστικές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν τα lockdowns τόσο στις εταιρείες όσο και στους συνεργάτες τους και τους πελάτες» ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Τα Solvency II (δείκτες εποπτικών κεφαλαίων) έχουν θωρακίσει την ασφαλιστική αγορά και έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς. Τα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ο κ. Σαρρηγεωργίου επεσήμανε μάλιστα ότι εάν αυστηροποιηθούν περισσότερο τα κριτήρια των Solvency II από την EIOPA θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε ξανά στο γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 17 δισ. Ευρώ κεφάλαια εκ των οποίων τα 10 δισ. Ευρώ είναι εκτός Ελλάδας και κάλεσε το Κράτος να συνεργαστεί δίνοντας κίνητρα για επιστροφή των κεφαλαίων αυτών (10δισ. Ευρώ) στην Ελλάδα μέσα από επενδυτικά ομόλογα ή ομόλογα υποδομών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην άνοδο του κλάδου υγείας εν μέσω πανδημίας επισημαίνοντας ότι ο νόμος για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων και ο δείκτης υπολογισμού των ιατρικών δαπανών λειτουργούν θετικά για τον κλάδο. Τέλος , εξήρε την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση , ζήτησε κίνητρα για τον 3ο πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση) και την κατάργηση του 'φορολογικού αρμπιτράζ' μεταξύ επαγγελματικών ταμείων και ομαδικών ασφαλίσεων.

Χατζιδάκης: Ευκαιρίες και κίνητρα σε 2ο και 3ο πυλώνα ασφάλισης

Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζιδάκης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα από την πανδημία. Εστίασε στην μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και επεσήμανε ότι χάρις στα προγράμματα στήριξης η Ελλάδα έχει μικρότερες υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις από τον Covid 19. Η οικονομική στήριξη που ήταν 24 δισ. το 2020 και 11 δισ. ευρώ το 2021 οδήγησε στην αποφυγή του κραχ στην ελληνική οικονομία.

Στα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης περιλαμβάνονται:

  1. Kαλύτερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων
  2. Εκσυγχρονισμού εργατικού δικαίου
  3. Μεταρρύθμιση επικουρικής ασφάλισης

Στην μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, θα δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της προσωπικής αποταμίευσης ως μακροπρόθεσμη επένδυση. 

  1. Ανάπτυξη της Επαγγελματικής ασφάλισης

Επεσήμανε ότι θα δοθούν ευκαιρίες και κίνητρα και στον 2ο και στον 3ο πυλώνα ασφάλισης

Αναφερόμενος στην ιδιωτική ασφάλιση, τόνισε ότι ο 3ος πυλώνας στην Ελλάδα είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη και προωθούνται αλλαγές σε διάφορα επίπεδα με στόχο να αναπτυχθεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την κρατική. «Oι 3 πυλώνες μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά μεταξύ τους» τόνισε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ασφάλιση περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών (σεισμού, πυρός) υποσχόμενος ότι μόλις κλείσει ο κύκλος με την πανδημία θα δοθούν κίνητρα στις ασφαλίσεις περιουσίας.

Χαρίτσης: Προστασία των καταναλωτών με ξεκάθαρους όρους

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στις ομιλίες που διοργάνωσε η ΕΑΕΕ ήταν ο κ. Αλέξης Χαρίτσης. Αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία στον κλάδο υγείας και στην οικονομία. Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δημόσια παρέμβαση στην οικονομία και στην υγείακαι επεσήμανε ότι απαιτούνται γενναία μέτρα στήριξης υγείας, εκπαίδευσης, κράτος πρόνοιας και υποδομές.

Σε ότι αφορά την ιδιωτική ασφάλιση επεσήμανε ότι έχει ανάγκη για καλύψεις στα συμβόλαια που θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής (πχ τεστ covid) , νέες ασφαλίσεις (ασφαλίσεις διακοπής εργασιών) και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις και θέσεις για την καλύτερη συνεργασία δημόσιων φορέων και ιδιωτικής ασφάλισης. Ανάμεσα σ' αυτές τις θέσεις ήταν και η πρόταση στη διαβούλευση για την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας. Επίσης ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές δίνει αντικίνητρα στις ασφαλιστικές εταιρείες, επιβαρύνοντας τον δημόσιο προυπολογισμό.

Ο κ. Χαρίτσης έκανε αναφορά και στις συμβάσεις των διαμεσολαβητών με τις εταιρείες και τους κινδύνους 'εκπαραθύρωσής τους' . Υποστήριξε τον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις ασφαλιστικές, τον οποίο δεν προάγει η συγκέντρωση της παραγωγής ανάμεσα σε 10 εταιρείες. Επίσης επεσήμανε την εξαφάνιση της ελληνικής ιδιοκτησίας λέγοντας ότι τους προβληματίζει (ΣΥΡΙΖΑ) η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τέλος εστίασε και στην ανάγκη για την προστασία των καταναλωτών μέσα από ξεκάθαρους όρους στα συμβόλαια.

Στουρνάρας: Εμφαση στις μελέτες για την κλιματική αλλαγή

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του εστίασε στην κατάσταση των ασφαλιστικών μέσα στην πανδημία, στην εσωτερική αναδιάρθρωση των εταιρειών, στην εποπτεία τους από την Τράπεζα της Ελλάδας, στα νέα πανευρωπαικά προιόντα (PEPP), στην οδηγία για τη διαμεσολάβηση (ΙDD) , στις ανάγκες για τεχνολογικές προσαρμογές και την ενθάρρυνση της καινοτομίας και τέλος, στην έμφαση που δίνει η ΤτΕ στις μελέτες για την κλιματική αλλαγή. Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Στουρνάρα ήταν:

  • Δεν πρέπει, να παραβλεφθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται κυρίως με την ασφάλεια των συστημάτων και των προσωπικών δεδομένων. Είναι αδήριτη ανάγκη όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να επενδύσουν, επειγόντως, στην ψηφιακή επιχειρησιακή τους ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης τέτοιων κινδύνων, που να τους εξασφαλίζει αντοχή σε όλα τα είδη διαταραχών και απειλών που συνδέονται με τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών. 
  • Οι παρούσες συνθήκες εργασίας υποβάλλουν, επίσης, σε δοκιμασία την αποτελεσματικότητα του συστήματος διακυβέρνησης.
  •  επιβάλλεται να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των βασικών λειτουργιών. Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και η διασφάλιση ότι οι βασικές λειτουργίες δεν συγχέονται με άλλες λειτουργίες, ενισχύουν την ποιότητα της πληροφόρησης που λαμβάνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οδηγούν σε ορθολογικότερες αποφάσεις τόσο για τους ασφαλισμένους και την επιχείρηση όσο και προσωπικά για τα μέλη του ΔΣ, τα οποία φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη των αποφάσεων.
  • Η αναστολή συμβάσεων εργασίας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος και το πάγωμα εργασιών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, αναμένεται να επηρεάσουν την εν γένει συμπεριφορά των καταναλωτών.
  • Δουλειά, λοιπόν, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι αυτό να το λάβουν υπόψη κατά την επανεξέταση των επιχειρηματικών τους προτύπων, ώστε, όχι μόνο να παραμείνει η κερδοφορία σταθερή, αλλά κυρίως για να μπορούν να δίδουν αξία στην κοινωνία και τους πελάτες τους, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα που καλύπτουν τις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες τους.
  • Δουλειά της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ασφαλιστική αγορά και να παρεμβαίνει όπου και όπως είναι αναγκαίο.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει μεγάλη έμφαση στον συντονισμό των δράσεών της με τις αντίστοιχες των άλλων ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών στο πλαίσιο της ΕΙΟΡΑ. Σκοπός είναι η συνεχής παρακολούθηση των συνθηκών της αγοράς και η αξιολόγηση των επιπτώσεών τους τόσο στη φερεγγυότητα όσο και στη ρευστότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη λήψη μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς ως σύνολο και των επιχειρήσεων μεμονωμένα.
  • Η προληπτική προσέγγιση εκτίμησης των κινδύνων αυτών πρέπει να αποτυπώνεται επαρκώς στην Ιδία Αξιολόγηση Κινδύνου και Φερεγγυότητας (ORSA), η οποία αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ