Νέα ώθηση στις εργασίες του leasing κινητών και ακινήτων στην Ελλάδα από το αυξανόμενο ενδιαφέρον και ιδιωτών δημιουργεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Οι τράπεζες είναι οι άμεσα κερδισμένες από τις εξελίξεις αυτές.
Σημαντική αλλαγή για τον κλάδο της Χρηματοδοτικής Μίσθωσης και ικανοποίηση αιτήματος της Ενωσης Ελληνικών Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης αποτελεί η επέκταση του θεσμού της σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα με τον νέο Αναπτυξιακό νόμο (Ν. 4887/2022), επεκτείνεται η αγορά των υπηρεσιών της χρηματοδοτικής μίσθωσης κινητών και ακινήτων που αφορούσε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και στους ιδιώτες.
Το leasing πλέον απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν την χρήση κεφαλαιουχικών αγαθών, κινητών ή ακινήτων, με ολική ή μερική χρηματοδότηση της αξίας τους, χωρίς να δεσμεύουν τα κεφάλαιά τους ή να καταφύγουν στις κλασικές μορφές δανεισμού.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κόστος χρήσης του leasing δεσμεύει πολύ λιγότερο τους επιχειρηματίες και τους ιδιώτες και δίνει την δυνατότητα πολυετούς αποσβέσεως των δαπανών αλλά και φορολογικής έκπτωσης των δαπανών που δεν προσφέρει ο άμεσος δανεισμός μέσω τραπεζών.
Για τις τράπεζες, η ανασύσταση των εργασιών leasing μετά την δεκαετία της οικονομικής κρίσης αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη αφού θα μπορεί να συνεισφέρει και στον όγκο εργασιών των τραπεζών (με σταυροειδείς πωλήσεις) και κυρίως στην αύξηση της κερδοφορίας τους, όσο τουλάχιστον συνεισέφεραν οι εταιρείες leasing στους τραπεζικούς ομίλους πριν το 2008 και αρκετά περισσότερο πλέον αφού οι τράπεζες έχουν μετεξελιχθεί.
Αύξηση 20% στις νέες εργασίες των Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης για το έτος 2021
Σημαντική αύξηση 20% των εκταμιεύσεων των Εταιρειών χρηματοδοτικών μισθώσεων συγκριτικάμε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΕΕΧΜ για το 2021 δείχνουν φανερά μία αυξητική τάση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και μία θετική προοπτικήγια την ελληνική αγορά χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Ειδικότερα, οι νέες εργασίες των εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης που ανήλθαν το 2020 σε 534,6 εκ. ευρώ (+15% από το 2019) ανέρχονται το 2021 σε 641,6 εκ. (+20%), ενώ η μείωση των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών μισθώσεων κατά 14% (από 3,743 δισ. ευρώ στις 31/12/2020 σε 3,234 δισ ευρώ στις 31/12/2021) αντικατοπτρίζει την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενωνανοιγμάτων του κλάδου.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά την Επιχειρηματική Δραστηριότητα, πρωταγωνίστησαν οι κλάδοι των Υπηρεσιών & της Βιομηχανίας με ποσοστά 53,8% και 23,9% αντίστοιχα και ακολούθησε ο κλάδος του Εμπορίου & τωνΛοιπών Δραστηριοτήτων.
Σχετικά με το είδος των παγίων που χρηματοδοτήθηκαν, ταμεγαλύτερα ποσοστά των νέων εργασιών αφορούν στη χρηματοδότηση μηχανημάτων (36,8%) και ακινήτων (25,7%), ενώ ακολουθούν τα επαγγελματικά οχήματα (16,4%) καιτα επιβατικά Ι.Χ. (8,6%).
Τέλος, το μικρότερο ποσοστό αφορά στη χρηματοδότησηάλλου είδους εξοπλισμών (8%) και εξοπλισμού γραφείου (4,5%). Σε ότι αφορά την χρονική διάρκεια των συμβάσεων, κυριαρχούν οι συμβάσεις άνω της 10ετίας (262 εκατ. Ευρώ από τα 641 εκατ. Ευρώ νέων εργασιών) και σε δεύτερη προτίμηση έρχονται οι συμβάσεις 4-5 ετών.
Τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς έχουν η Εθνική Leasing (201 εκ. ευρώ) , η Πειραιώς Leasing (146 εκ. ευρώ), η Eurobank Leasing ( 131 εκατ. Ευρώ) και η Alpha Leasing (83 εκ. ευρώ).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!