Νέα
  • ΓΔ: 1392.56 -0.36%
  • Τζίρος: 36,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικές εταιρίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους στην Ουκρανία - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Η δανέζικη ζυθοποιία και η Coca-Cola HBC ανέστειλαν σήμερα την λειτουργία των εργοστασίων τους στην Ουκρανία ύστερα από τη ρωσική εισβολή, ενώ εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα από κινητήρες για τζετ έως ημιαγωγούς προειδοποίησαν για προβλήματα στις προμήθειες βασικές πρώτων υλών.

Η Carlsberg, που έχει μερίδιο 31% στην ουκρανική αγορά μπύρας, σταμάτησε την παραγωγή και στις τρεις μονάδες παραγωγής στη χώρα, ενώ η Coca-Cola HBC είπε ότι έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπουν την αναστολή λειτουργίας εργοστασίου εμφιάλωσης.

Αναφορικά με την Coca-Cola HBC, πηγές της εταιρείας ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένου πλάνου, το οποίο βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων της. Συμπλήρωσαν δε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα προσαρμόσουν το σχέδιο βάσει αυτών.

Σημειώνεται ότι η μονάδα της Coca-Cola HBC στο Κίεβο λειτουργεί για περισσότερα από 20 χρόνια και συνεισφέρει περίπου το 0,27% του ΑΠΕ της Ουκρανίας. Απασχολεί πάνω από 1.300 άτομα και στις 11 γραμμές παραγωγής της παράγει μια ευρεία γκάμα ποτών όπως, ανθρακούχα αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό, ενεργειακά ποτά και RTD τσάι, όλα αυτά σε διάφορες συσκευασίες (μεταλλικά κουτάκια, Tetra Paks, PET και γυάλινα μπουκάλια).

Πέρυσι ολοκλήρωσε επένδυση 10 εκατ. ευρώ η οποία αφορά στον εκσυγχρονισμό της μονάδας, ο οποίος οδήγησε σε αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, στα 90.000 κουτάκια την ώρα. Συνολικά το 2021 οι επενδύσεις της εταιρείας εκτιμάται ότι ανήλθαν στα επίπεδα των 25 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προμηθεύεται επίσης πρώτες ύλες από τοπικούς προμηθευτές για την παραγωγή των ποτών της.

Η Coca-Cola συνεργάζεται με 1.400 Ουκρανούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται σε σημαντικούς κλάδους όπως η παραγωγή ζάχαρης, η συσκευασία, οι μεταφορές και τα logistics. Το μερίδιο των τοπικών παραγγελιών αποτελούν το 72% των συνολικών αγορών των εταιρειών της Coca-Cola.

Πέρυσι οι όγκοι πωλήσεων της Coca-Cola HBC στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 17,3% συγκριτικά με το 2020 (στα 137,3 εκατ. κουτάκια από 117 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά) με οδηγό τα ανθρακούχα και κυρίως το Trademark Coke και το Adult Sparkling. Την ίδια χρονιά τα ενεργειακά ποτά συνέχισαν να αναπτύσσονται σε χαμηλότερες ταχύτητες, ενώ το εμφιαλωμένο νερό εμφάνισε αδύναμες επιδόσεις.  

Ανησυχία για 70 ελληνικές επιχειρήσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν εντείνει τις ανησυχίες και για τις περίπου 70 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στη χώρα.

Επίσημα, σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο  Κίεβο, δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες - που κατά κύριο λόγο έχουν την έδρα τους σε Οδησσό, Κίεβο και Χάρκοβο - ωστόσο υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμη, ελληνικών συμφερόντων, εταιρείες, οι οποίες συμπληρώνουν την ελληνική επιχειρηματική «παροικία».

Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς τροφίμων-ποτών, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού, εστίασης και επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία (εκτιμάται ότι 40.000 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, ωστόσο, δεν υφίστανται, μέχρι στιγμής, περισσότερο συγκεκριμένα στοιχεία).

Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά περιλαμβάνονται οι: Coca Cola HBC, Alumil, Etem, Profilco, υαλουργία HGI (πρώην Yioula), Chipita (η οποία θυμίζουμε ότι πέρυσι εξαγοράστηκε από τη Mondelez International), Printec, Ήφαιστος,Neokem, Ukravtomatika κ.α. κ.α.

Υπάρχει ακόμα μία, μεσαίου μεγέθους για τα ουκρανικά δεδομένα, κατασκευαστική εταιρεία, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια. Παράλληλα συνεχίζει να δραστηριοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς με πολύ μικρή παρουσία μέσω της θυγατρικής της JSC Piraeus Bank ICB. Πρόκειται για ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα με 15 υποκαταστήματα, το ενεργητικό της οποίας διαμορφώνεται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,12% των αντίστοιχων μεγεθών του ομίλου (80 δισ. ευρώ). Ως προς τα κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ σε σύνολο 5 δισ. ευρώ του συστημικού ομίλου. Το πιστωτικό ίδρυμα απασχολεί 300 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 3 είναι Έλληνες.

Οι εμπορικές σχέσεις

Σε ό,τι αφορά τώρα τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, οι ελληνικές εξαγωγές προς την ουκρανική αγορά άγγιξαν τα 193,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας πτώση 8,1% σε σχέση με το 2019 με βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα τα πετρελαιοειδή, τα χημικά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

χψωψβ

Η Ελλάδα εξάγει κυρίως λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, φρούτα όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα κ.ά., λιπάσματα, άσφαλτο, κ.ά., ενώ εισάγει από την Ουκρανία κυρίως κουκιά σόγιας, σιτάρι, σιμιγδάλι, λάδια ηλιοτρόπιου κ.ά.

φσδγφη

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ