Λύση στον γόρδιο δεσμό πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την CVC, επιχειρεί να δώσει ο βασικός μέτοχος, η Εθνική Τράπεζα.
Τα περιθώρια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποεπένδυση της Τράπεζας από την ασφαλιστική εταιρία, έχουν στενέψει απελπιστικά, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κάνει μία προσπάθεια, προκειμένου να λάβει παράταση από την DG Comp σε ό,τι αφορά τον χρόνο πώλησης της Ασφαλιστικής.
Οι διαπραγματεύσεις με την CVC Capital Partners έχουν μπει σε έναν δρόμο που δύσκολα θα έχει επιστροφή, δεδομένου ότι το fund έχει υπαναχωρήσει, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, από την αρχική του προσφορά που ήταν 450 εκατ. για το 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής και το τίμημα που είναι διατεθειμένο να προσφέρει είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Χαμηλή αποτίμηση
Υπό αυτές της συνθήκες η διοίκηση της Τράπεζας είναι πρακτικά αδύνατο να συναινέσει στην πώληση. Όμως στην απευκταία περίπτωση που δεν λάβει την έγκριση για παράταση στην διαδικασία, τότε η Εθνική θα αναγκαστεί να χάσει ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, σε αποτίμηση πολύ χαμηλή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Αν καταφέρει πάντως να λάβει παράταση μερικών μηνών, ώστε να ολοκληρώσει την αποεπένδυση από την Ασφαλιστική, θα κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις.
- Η πρώτη να προσεγγίσει εκ νέου το CVC ζητώντας βελτιωμένη προσφορά σε επίπεδα, πολύ πάνω από την σημερινή προσφορά. Κάτι βέβαια που είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Τότε ο διαγωνισμός θα καταστεί άγονος.
- Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό σε σύντομο, χρονικό διάστημα, τότε θα ενεργοποιηθεί το plan B, που είναι είσοδος στo Χρηματιστήριο με συνδυασμένη προσφορά νέων και παλαιών μετοχών, σε ποσοστό 51% και είσοδο στρατηγικού επενδυτή – με μειοψηφικό πακέτο – στην εταιρία και ανάληψη του management.
Είσοδος στο Χρηματιστήριο
Εφόσον προχωρήσει το plan B θα διατεθεί το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέσω συνδυασμένης προσφοράς νέων και υφιστάμενων μετοχών.
Η διάθεση θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια εγγραφή. Το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης θα καλυφθεί από βασικό επενδυτή ή ομάδα βασικών επενδυτών, μετά από μίνι διαγωνιστική διαδικασία. Να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank το 2014.
Η δημόσια εγγραφή θα διενεργηθεί με ελάχιστη τιμή διάθεσης, αυτή που προσέφερε ανά μετοχή ο προτιμητέος επενδυτής. Ο τελευταίος θα αναλάβει το management της ασφαλιστικής, ενώ η Εθνική θα δεσμευτεί ότι θα διαθέσει επιπλέον ποσοστό σε εύθετο χρόνο, διατηρώντας κατ’ ανώτατο το 20% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Χαμηλό το τίμημα
Τα μηνύματα για αρνητική εξέλιξη στο deal με το CVC έχουν διαφανεί από τον περασμένο μήνα, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει μιλήσει επισήμως. Αξιόπιστες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι το fund έκανε πίσω από την αρχική του πρόθεση να καταβάλει ως τίμημα 450 εκατ. ευρώ για το 80% των μετοχών. Η τελική επικαιροποιημένη προσφορά ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τα επιχειρήματα
Για να πείσει την DG Comp και να λάβει παράταση η Εθνική θα επικαλεστεί, αφενός τους όρους της συναλλαγής μεταξύ Generali- AXA και αφετέρου την πιθανότητα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να θέσει όρους, για την έγκριση ενδεχόμενης συμφωνίας πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε εταιρεία συμφερόντων της CVC Capital.
Η AXA Ασφαλιστική πωλείται έναντι τιμήματος 168 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 8,3 φορές τα προ φόρων κέρδη της χρήσης 2019. Με αντίστοιχο πολλαπλασιαστή, το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έπρεπε να αποτιμηθεί στα 680 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία είχε το 2019 κέρδη προ φόρων 81,7 εκατ. ευρώ. Το, δε, 80% θα έπρεπε να αποτιμηθεί στα 547 εκατ. ευρώ, πολύ πιο πάνω από όσα φέρεται να δίνει η CVC Capital Partners.
Με δεδομένο ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την AXA, καθαρή θέση 1,08 δισ. ευρώ και αποδοτικότητα κεφαλαίων πάνω από 7,5%, κατά την τελευταία διετία, τα 547 εκατ. ευρώ για το 80% θα έπρεπε να αποτελούν «το ελάχιστο κατώφλι της αξίας πώλησης», σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε πρόσφατα στην δημισιότητα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής.
Πάντως το επιχείρημα των προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μια ενδεχόμενη συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC μάλλον είναι αδύναμο. Και αυτό διότι είθισται, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τόσο ο πωλητής, όσο και ο αγοραστής να υποβάλουν προκαταρκτικό ερώτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να λάβουν το απαραίτητο …πράσινο φως πριν εισέλθουν σε χρονοβόρο και κοστοβόρο διαπραγμάτευση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!