Ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, επισήμανε στο πλαίσιο του 4ου InvestGR Forum 2021 ότι «εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια να ασχολούμαστε με το κομμάτι της βιωσιμότητας πάνω σε μία τριγωνική σχέση: κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας». Πρόσθεσε ότι «η βιωσιμότητα είναι κάτι ολιστικό. Π.χ. αν δεν βελτιώσουμε τις υποδομές μας εκεί που υποδεχόμαστε τους τουρίστες θα έχουμε για κάποιο διάστημα οικονομική βιωσιμότητα, η οποία αν δεν το χτίσουμε σωστά περιβαλλοντικά, θα τεθεί και αυτή υπό αίρεση».
Αύξηση 13% στην παραγωγικότητα των χωραφιών
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όπως σημείωσε, εδώ και 13 χρόνια ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα με τους αγρότες, «το οποίο έχει καταλήξει το 20% της παραγωγής κριθαριού στην Ελλάδα να αγοράζεται με όρους συμβολαιακής καλλιέργειας από την εταιρεία μας. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το οικονομικό αποτύπωμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μέσω αυτού του προγράμματος (και της εκπαίδευσης) καταφέραμε να βελτιώσουμε πολύ τα επίπεδα ασφαλείας για τους ίδιους τους αγρότες και επίσης να αυξήσουμε 13% την παραγωγικότητα των χωραφιών. Αυτό αποτελεί συνδυασμό οικονομικής βιωσιμότητας αλλά και κοινωνικής και περιβαλλοντικής καθώς με την ίδια ενέργεια μπορούμε να παράγουμε πολύ περισσότερο προϊόν» τόνισε ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Ακόμη πρόσθεσε ότι η εταιρεία δουλεύει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αναπτύσσονται πιο ανθεκτικοί σπόροι σε περιόδους ξηρασίας, καθώς βλέπει ότι συνέχεια έρχονται τέτοια ζητήματα στην επιφάνεια και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.
Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
Ο κ. Δανιηλίδης υπογράμμισε ότι «για εμάς δεν αποτελεί προτεραιότητα μόνο η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια –με την Heineken παγκοσμίως να έχει θέσει στόχο για μείωση 50% των ρύπων που οφείλονται στην παραγωγή μέχρι το 2030 και ελπίζουμε να πάμε λίγο πιο πάνω στην Ελλάδα– ωστόσο προηγουμένως θα πρέπει να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε μέσα από τις διαδικασίες μας. Και όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και όσον αφορά το νερό. Έχουμε π.χ. μειώσει την τελευταία δεκαετία σε ποσοστό 13% τη χρήση νερού για παραγωγή 100 λίτρων μπύρας».
Νερό για το αύριο
Ακόμη, η εταιρεία τρέχει ένα πρόγραμμα στη Θεσσαλία με εξαιρετικούς επιστήμονες, λέγεται «Νερό για το αύριο» και αφορά σε μία περιφέρεια που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει και στο μέλλον φαινόμενα λειψυδρίας. «Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μία λίστα προτάσεων για τη βελτίωση της χρήσης των υδάτινων πόρων στην περιοχή αυτή», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης.
Ξεκάθαρα θεσμικά πλαίσια για να μη χαθούν επενδύσεις
Τέλος ο κ. Δανιηλίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι σαφή τα θεσμικά πλαίσια που θέτονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και ειδικά στην Ελλάδα, καθώς πολλές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν αλλά δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Υπογράμμισε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη. Π.χ. τόνισε πως «αν κάποιος ήθελε να μετατρέψει όλο το πλαστικό σε χαρτί θα χρειαζόμασταν...τρεις Αμαζόνιους», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να γίνει πιο σωστή διαχείριση.
Συνέργειες για το θέμα του DRS
Κατέληξε κάνοντας αναφορά στο θέμα του συστήματος ανακυκλώσιμων συσκευασιών με εγγυοδοσία (DRS) για το οποίο «χρειάζονται συνέργειες και μεταξύ των εταιρειών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είμαστε σε επικοινωνία εδώ και καιρό με το υπουργείο, ενώ βρισκόμαστε και σε γόνιμο διάλογο και με άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες του κλάδου. Αν δεν βρούμε λύσεις από κοινού δεν θα είναι βιώσιμες».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!