Η 2η έκδοση της Εργαλειοθήκης Επιχειρηματικότητας, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με την υποστήριξης της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας είναι ένας οδηγός εκκίνησης των νέων επιχειρηματιών και η αρχική σύλληψη της ιδέας δημιουργίας του Startup Toolkit πραγματοποιήθηκε το 2014 από την Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου. Έκτοτε επικαιροποιείται συνεχώς με σκοπό να καλύψει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες τη αγοράς.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Ηλίας Σπυρτούνιας, γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος υπογράμμισε: «Η σύλληψη της ιδέας δημιουργίας του startup Toolkit είχε αφετηρία το 2014 από τη Λίτσα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Η ελλιπής γνώση στο επιχειρείν, που μπορεί να στοιχίσει στους υποψήφιους επιχειρηματίες χρόνο και χρήμα αλλά και να τους φορτώσει με άγχος ή απογοήτευση από τα πρώτα κιόλας βήματα της προσπάθειάς τους, διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας τόσο στις ημερίδες τις οποίες πραγματοποίησε το Επιμελητήριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και σε άλλες πόλεις, με ενημερωτικό και πληροφοριακό περιεχόμενο, όσο και στις πρώτες παρουσιάσεις του ίδιου του Toolkit σε ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΓΠΑ και σε άλλα πανεπιστήμια της επικράτειας. Στόχος είναι να καταστεί ένα χρήσιμο βοήθημα σε όλους εκείνους που επιθυμούν να εισέλθουν με σοβαρότητα στον χώρο των επιχειρήσεων».
Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε: «Σκοπός της Εργαλειοθήκης είναι να αναλύσει και να διαβάσει κεντρικά ζητήματα του επιχειρείν που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις, ειδικά τις νεοφυείς. Το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας μέσα από συντονισμένες δράσεις, ενθαρρύνει και προωθεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν να συνδράμουν στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και στην ισχυροποίηση του επιχειρείν».
Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε στην ιδέα δημιουργίας της Εργαλειοθήκης Επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτός που πάει να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, μπορεί να έχει μια πολύ καλή ιδέα, αλλά δεν έχει ιδιαίτερη γνώση τι ακριβώς αναλαμβάνει δημιουργώντας μια επιχείρηση. Σκεφτήκαμε ότι τα έμπειρα μέλη του επιμελητήριου θα μπορούσαν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους, ώστε να βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες. Έτσι ξεκίνησε η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί αυτός ο οδηγός. Στην προσπάθειά μας αυτή στάθηκε αρωγός και η Εθνική Τράπεζα με τον περίφημο διαγωνισμό NBG, με αποτέλεσμα ο οδηγός αυτός να έχει διανεμηθεί σε πολύ κόσμο. Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι η 2η έκδοση είναι εμπλουτισμένη και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω προσθήκες».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και η Χριστίνα Θεοφιλίδη, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, συζήτησαν για τις επιχειρηματικές δεξιότητες και το οικοσύστημα.
Η Χριστίνα Θεοφιλίδη ανέφερε: «Αγκαλιάσαμε από την αρχή την πρωτοβουλία της Εργαλειοθήκης, ενός σημαντικού οδηγού επιχειρηματικότητας για όλους τους νέους επιχειρηματίες. Χορηγούμε για δεύτερη φορά την έκδοσή της και συμμετέχουμε στη συγγραφή και στις πολλαπλές εκδηλώσεις παρουσίασής της. Η στήριξη αυτών των πρωτοβουλιών του Ελληνο -Αμερικάνικου Επιμελητηρίου αποτελεί για εμάς αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος ΝΒG Business Seeds που λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια, στηρίζοντας έμπρακτα τις καινοτόμες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα».
Στην ενότητα «Σύντομη Παρουσίαση της Εργαλειοθήκης Επιχειρηματικότητας» συμμετείχε η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, δικηγόρος, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Founder & Ceo, Forsight Strategy & Communications, η Ελίνα Παρασκευοπούλου, δικηγόρος, η Βαρβάρα Μέργου, δικηγόρος, ο Νικόλαος Πορφύρης, διευθυντής Λειτουργιών Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Όλγα Αζιλαζιάν, Digital Marketing & Comms Manager, Microsoft.
Η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, ανέφερε: «Τα άυλα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικά σχέδια κλπ) είναι σημαντικά μονοπωλιακά περιουσιακά στοιχεία μίας εταιρείας, της προσδίδουν οικονομικό πλεονέκτημα, ενισχύοντας την επιχειρηματική της αξία, την ανταγωνιστικότητα και την εν γένει θέση της στην αγορά. Δεδομένου ότι οι επενδυτές και εν γένει χρηματοδότες προτιμούν εταιρείες με κατοχυρωμένα και ασφαλή δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας είναι σημαντικό η εταιρεία να έχει χαράξει την στρατηγική της όσον αφορά την διασφάλιση των δικαιωμάτων ώστε να μην χάσει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το κεφάλαιο των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας της Επιτροπής Καινοτομίας του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου δίνει βασικές γνώσεις παρέχοντας πρακτικές συμβουλές όσον αφορά την διασφάλιση και καλύτερη αξιοποίηση των σημαντικών αυτών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που πρέπει να θέσει μία εταιρεία που επιθυμεί να προστατεύσει τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας της».
Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, υπογράμμισε: «Στην εποχή μας η επικοινωνία είναι η ανάπτυξη και διαχείριση ιστοριών που χτίζουν σχέσεις, διαμορφώνουν αποφάσεις και συνθέτουν αντιλήψεις είτε πρόκειται για ένα startup που αναζητά στήριξη, μία οικογενειακή μικρή επιχείρηση ή έναν κολοσσό του Fortune 100»
Από την πλευρά της η, Ελίνα Παρασκευοπούλου, δήλωσε: «Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε μας έδωσε την ευκαιρία να πολλαπλασιάσουμε το αποτύπωμα της δουλειάς που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από την Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικου Επιμελητηρίου. Είμαι πολύ περήφανη που το δικηγορικό μου γραφείο βρίσκεται στο πλάι αυτού του νέου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας, βοηθώντας εκατοντάδες επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα μέσω των διαδικτυακών αυτών συναντήσεων αλλά και των επισκέψεων που έχουμε κάνει κατά το παρελθόν σε Πανεπιστήμια ανά τη χώρα».
Η Βαρβάρα Μέργου, επεσήμανε: «Έχει σημασία οι νέοι επιχειρηματίες να γνωρίζουν την ύπαρξη και λειτουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Η εξέλιξη της αγοράς κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για την διοχέτευση κεφαλαίων σε νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις επιταχύνεται σημαντικά. Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την δυναμική ανάπτυξη μιας επιχείρησης και ακολούθως για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη».
Ο Νικόλαος Πορφύρης, τόνισε: «Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω των χρηματιστηριακών αγορών είναι πολύτιμη για καινοτόμες εταιρίες που έχουν σκοπό να αντλούν κεφάλαια για να επεκταθούν και να ανταγωνιστούν. Η στοχο-προσήλωση στο επενδυτικό πλάνο, η διαφάνεια στην πληροφόρηση, η σωστή εταιρική διακυβέρνηση, η επαρκής διασπορά (free-float) και ο σεβασμός στους μετόχους αποτελούν διαβατήριο για το Χρηματιστήριο αλλά και για το μέλλον της εταιρίας, καθώς η αγορά εκτός από κεφάλαια διαθέτει κρίση και μνήμη».
Η Όλγα Αζιλαζιάν, υπογράμμισε: «Στην περίοδο που διανύουμε, το business continuity αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκε η βοήθεια που προσφέρει το toolkit σε κάθε startup ώστε να καλύψει τις ανάγκες που ανακύπτουν και να συνδράμει στην εξέλιξη των νεοφυών επιχειρήσεων».
Ο συντονιστής της συζήτηση Γιάννης Ριζόπουλος, σημείωσε: «Χάρη στις προσπάθειες όλων στην Επιτροπή, η Εργαλειοθήκη του AmCham έγινε μέσα σε λίγα χρόνια, από ιδέα, πράξη σημαντική, συμβάλλοντας στο μερίδιο που της αναλογεί όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο, ώστε οι νέοι μας να γίνουν καλύτεροι επιχειρηματίες, ευκολότερα και ταχύτερα. Προφανώς, θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και να βελτιώνεται - τους το χρωστάμε».
Στην ενότητα «Practices that Inspire», συμμετείχε ο Νέστωρ Παπαθανασίου, Managing Director, Αλέξανδρος Τσουκαλής, Managing Director and CTO Micrel Medical Devices. Την συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Αρσένης, NBG Business Ceeds
Κατά την ομιλία του ο Νέστωρ Παπαθανασίου, ανέφερε: «ELTON |καινοτομία: μία διαρκής αναζήτηση. Ένας μονόδρομος για τις επιχειρήσεις προς την απελευθέρωση όλης τους της δυναμικής. Η καινοτομία δεν είναι κάτι το νέο. Από τότε που ξεκίνησε η επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι αυτή που έδωσε ανάπτυξη και αλλάζει τον κόσμο προς το καλύτερο. Η ένταση του ανταγωνισμού, οδηγεί σε αναζήτηση καινοτόμων προϊόντων με σκοπό την επικράτηση στις αγορές. Η καινοτομία μπορεί να αφορά προϊόντα, υπηρεσίες, τρόπους παραγωγής, αλλά ξεκινά πάντα από καινοτόμες ιδέες. Αυτές οι νέες ιδέες πρέπει να εκφράζονται χωρίς δισταγμούς, ακόμα και εάν είναι ανεφάρμοστες τώρα. Τα νέα προϊόντα, οι υπηρεσίες, οι ιδέες δεν είναι όλα επιτυχημένα, αλλά η αποτυχία είναι και αυτή μέρος της αλλαγής προς το καλύτερο και δεν πρέπει να μας τρομάζει γιατί μας βοηθάει να αναθεωρήσουμε - αντικαταστήσουμε τις ιδέες και τα προϊόντα προς άλλα νέα και ακόμα καλύτερα»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!