Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης εισέρχεται σε νέα φάση, με τις ανάγκες για κρίσιμες πρώτες ύλες, να καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές. Η Metlen του Ευάγγελου Μυτιλιναίου, επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα της μεταλλουργίας και των σπάνιων γαιών, και πέραν της επένδυσης των 296 εκατ. ευρώ στο γάλλιο, εντάσσει δύο κρίσιμα ορυκτά για την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και εξοπλισμού, το γερμάνιο και το σκάνδιο στο στρατηγικό της πλάνο ανάπτυξης.
Τα εμπόδια
Τα κύρια εμπόδια για την προώθηση αυτών των σχεδίων παραμένουν το ενεργειακό κόστος και η χρηματοδότηση. Ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της Metlen, κ. Ευ. Μυτιληναίος στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Στεφάν Σεζουρνέ, κατά την επίσκεψή του στο Αλουμίνιο της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, με αφορμή την επένδυση στο Γάλλιο.
Ο ισχυρός άνδρας της Metlen, ο οποίος δεν έχει συνηθίζει να μασάει τα λόγια του, κάλεσε τον κ. Σεζουρνέ «να αξιοποιήσει τη δύναμή του», ώστε η Επιτροπή να συνειδητοποιήσει ότι η φθηνή ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των εργοστασίων μεταλλουργίας στην Ευρώπη. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τη σημασία αυτής της παραμέτρου, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγική δυναμική της Ευρώπης. «Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι, ανταγωνιστικότητα για ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ευρώπη σημαίνει ενέργεια. Και η Επιτροπή δεν έχει δώσει έως τώρα πραγμαμτική προσοχή. Σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε τη δύναμή σας, να ασκήσετε πίεση, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία της Επιτροπής και να υποστηρίξει τη βιομηχανία. Όσο υπάρχει τόσο μεγάλο κόστος της ενέργειας τόσο δεν θα υπάρχει βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Για τη χρηματοδότηση, η Metlen χει καταθέσει πρόταση να ενταχθεί η επένδυσή της για εξόρυξη βωξίτη και ενίσχυση της παραγωγής αλουμίνας και γαλλίου στο Innovation Fund. Η Κομισιόν ενέκρινε 47 στρατηγικά επενδυτικά έργα που αφορούν τις κρίσιμες πρώτες ύλες στο πλαίσιο της στρατηγικής CRM Act, με την Metlen να περιλαμβάνεται για το καθετοποιημένο έργο της εξόρυξης βωξίτη. Ο όμιλος ελπίζει ότι αυτή η έγκριση θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων
Το παράπονο
Μετά από ξενάγηση του κ. Σεζουρνέ (στενού συνεργάτη του Γάλλου προέδου, Εμανουέλ Μακρόν) στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ο κ. Μυτιληναίος άδραξε την ευκαιρία για να εκφράσει το παράπονό του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια που προσπαθούμε να καλέσουμε έναν Επίτροπο από τις Βρυξέλλες να έρθει να επισκεφθεί το εργοστάσιό μας, να του εξηγήσουμε τι κάνουμε εδώ, πώς το κάνουμε και πώς βλέπουμε το μέλλον. Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο κ. Σεζουρνέ, ο οποίος βρίσκεται μαζί μας για να δει πώς πρόκειται να παράγουμε το γάλλιο, που τόσο χρειάζεταθ αυτή την περίοδο η Ευρώπη, σε αυτή τη γεωπολιτικά ασταθή χρονική στιγμή», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και συνέχισε: «Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το εργοστάσιο βρισκόμαστε πάντα στην πλευρά της καινοτομίας, πάντα στην πρώτη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, που είναι ακριβώς και το χαρτοφυλάκιό σας».
Έρχονται σκάνδιο, γερμάνιο...
Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή του γαλλίου στην παραγωγή, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2027, η Metlen προγραμματίζει την επέκτασή της στην εξόρυξη δύο ακόμα στρατηγικών μετάλλων, του σκανδίου και του γερμανίου.
Σύμφωνα με πηγές στην εταιρεία, το έργο για το σκάνδιο βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, η έρευνα και ανάπτυξη του σκανδίου είναι πιο ώριμη και ήδη εξετάζονται μέθοδοι παραγωγής, ενώ για το γερμάνιο η πρόοδος είναι πιο περιορισμένη και χρειάζεται περισσότερο χρόνο, χωρίς να αποκαλύπτεται το χρονοδιάγραμμα.
Το σκάνδιο θα παράγεται από την «παλιά κόκκινη λάσπη, που πέταγαν στη θάλασσα οι Γάλλοι (της Πεσινέ, προηγούμενη ιδιοκτήρια του εργοστασόυ Αλουμίνιο της Ελλάδος) και έχει ήδη ξεκινήσει το πιλοτικό έργο εξαγωγής και επεξεργασίας σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών που θα μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα στην αξιοποίηση αυτών των καταλοίπων.

Η Metlen διαθέτει πάνω από 750 εκατομμύρια τόνους βωξιτικών καταλοίπων υψηλής περιεκτικότητας σε σκάνδιο ετησίως, κάτι που την καθιστά ικανή να αναδειχθεί σε σημαντικό παγκόσμιο παραγωγό του μετάλλου.
Το σκάνδιο χρησιμοποιείται σε στρατιωτικά όπλα, στην αεροδιαστημική βιομηχανία, στα κοκπιτ στα αεροπλάνα στα κινητά τηλέφωνα κλπ., ενώ το γερμάνιο είναι θεμελιώδες στη βιομηχανία ημιαγωγών, στην αμυντική βιομηχανία, για την κατασκευή οπτικών ινών κ.λ.π.
... και το Λονδίνο
Ο κ. Μυτιληναίος απέφυγε να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες για τους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας, επαναλαμβάνοντας ουκ ολίγες φορές ότι θα ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του στο Λονδίνο στις 28 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Capital Markets Day. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετ ά την ανακοινωση των αποτελεσμάτων, είχε προαναγγείλει δύο σημαντικές επενδυτικές κινήσεις, οι οποίες πρόκειται να αποκαλυφθούν στην βρετανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Λονδίνο αναμένονται σηαμντικές ανακοινώσεις που θα αφορούν την αμυντική βιομηχανία και τη μονάδα της Metlen στο Βόλο.

Θεοδωρικάκος: Στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη η επένδυση της Metlen στο γάλλιο
Τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν συνόδευσαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίνγκου. Μαζί ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Τσιόδρας (ΝΔ) και Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), και η γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Στελλίνα Σιαράπη.
«H επένδυση της METLEN για την παραγωγή γαλλίου είναι μία επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα για την ελληνική, αλλά και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Μυτιληναίο για αυτή την πολύ σημαντικό και καινοτόμο επένδυση. Το Υπ. Ανάπτυξης υποστηρίζει εμπράκτως αυτή την επένδυση, καθώς το τελευταίο διάστημα νομοθέτησε και δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες στη χώρα μας και η αρμόδια επιτροπή του Υπ. Ανάπτυξης έχει ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επένδυση εμβληματική. Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να υποστηριχθεί και με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής των στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησής μας. Είναι σαφές ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας είναι κρίσιμη προτεραιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την οικονομία μας. Αποτελεί εθνική αναγκαιότητα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε η οικονομική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και ανθεκτική, να αφορά όλες τις περιοχές της Ελλάδας και να είναι μια ανάπτυξη ισόρροπή. Είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι περιφερειακές και οι κοινωνικές ανισότητες. Η χρηματοδότηση των παραγωγικών, βιομηχανικών επενδύσεων και της καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί, αν θέλουμε να έχει δραστικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
