Μονοψήφιες θα είναι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας φέτος, καθώς η κυβέρνηση στέλνει τελεσίγραφο στις ασφαλιστικές εταιρείες να «ψαλιδίσουν» τις προγραμματισμένες αυξήσεις των ασφαλιστικών τιμολογίων υγείας, που φτάνουν το 14,6%.
Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση και εθελοντική μείωση των αυξήσεων η κυβέρνηση θα νομοθετήσει σχετικά, διεμήνυσε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ώστε να επιβάλλει νομοθετικά το ψαλίδισμα των αυξήσεων.
Μονοψήφιες αυξήσεις κοντά στο 7%
Οι αυξήσεις που θα ισχύσουν φέτος θα πρέπει να είναι μονοψήφιες, διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, χωρίς όμως να προσδιορίζουν το ακριβές ύψος τους.
Πηγές της αγοράς ωστόσο εκτιμούν πως ένα ανεκτό επίπεδο αυξήσεων για τον πελάτη αλλά και εύλογο για τις εταιρείες θα ήταν κοντά στο 7%. Δηλαδή, ο στόχος είναι οι προγραμματισμένες για φέτος αυξήσεις να ψαλιδιστούν στο μισό
Σε κάθε περίπτωση διψήφιες αυξήσεις δεν είναι αποδεκτές διεμήνυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, καλώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως στις νέες κατευθύνσεις.
«Για τη φετινή χρονιά θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6%, καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό», ξεκαθάρισε. «Αναμένουμε, σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται» πρόσθεσε, δείχνοντας προς τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση και μείωση χρεώσεων τραπεζών καθώς και για το πλαφόν 3% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων.
Αλλαγή μοντέλου
Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του μοντέλου, βάσει του οποίου αναπροσαρμόζονται τα ασφάλιστρα υγείας, ώστε να σβήσει η «φωτιά» των υπέρογκων αυξήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης του ΙΟΒΕ βάσει του οποίου αναπροσαρμόζονταν τα ασφάλιστρα υπερεκτιμά την ηλικία του ασφαλισμένου. Έχει μεγάλο ρόλο στην στάθμιση η ηλικία. Και αυτό θα διορθωθεί με τον νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ, ο οποιος θα είναι πολύ πιο σωστά σταθμισμένος και θα ισχύσει από 1/1/2026. Θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλια.
«Δεν είναι αποδεκτό κάποιος να κλείνει μια συμφωνία, να πληρώνει αρκετά χρόνια και όταν μεγαλώσει να καλείται να πληρώνει αλλεπάλληλες και υπέρογκες αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εισαγωγή ενός νέου αντικειμενικού δείκτη για τις αυξήσεις στα ασφαλιστικά τιμολόγια, ο οποίος θα προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και θα λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές συνθήκες.
Ο νέος δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ θα συνοδεύεται - κατά τον ΥΠΑΝ - με επιπλέον ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών υγείας και τη συνεχιζόμενη ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές και να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές.
Πρακτικά οι ασφαλιστικές θα είναι υποχρεωμένες να επικοινωνούν με email και με επιστολές με τους πελάτες τους αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική και να τεκμηριώνουν τις κινήσεις τους, ώστε αυτό να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα στην αγορά.
Επιτροπή Ανταγωνισμού
«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης» τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης θεοδωρικάκος.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναλαμβάνει να ξεκινήσει έρευνα για το ζήτημα των χρεώσεων στα νοσήλια των ιδιωτικών νοσοκομείων και την αποτροπή καρτέλ στον τομέα της ιδιωτικής υγείας.
Ο υπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση ενστερνίζεται το υγιές ανταγωνιστικό πλαίσιο για την υγειονομική ασφάλιση, ενώ παράλληλα εργάζεται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι με τη νέα λύση θα συνδυάζεται η προστασία των καταναλωτών και η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πρέπει να προστατευτεί το σύνολο των ασφαλισμένων. Δίνοντας τα δεδομένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι σήμερα είναι σε ισχύ 900 χιλιάδες ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλιάδες είναι δια βίου, τα οποία πραγματικά έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωσή τους. Τα δια βίου συμβόλαια από 711 χιλιάδες το 2011 έφτασαν στις 370 χιλιάδες το 2018, λόγω της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων.
«Από τον πρώτο μήνα στο υπουργείο Ανάπτυξης συζήτησα με όλες τις ενώσεις καταναλωτών και το θέμα έχει τεθεί σε επανειλημμένες συσκέψεις στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΤτΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού», εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε πως το μείζον είναι ότι να συνεχιστεί η πολιτική μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας.
«Προτίθεμαι να απευθυνθώ εκ νέου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ζητήσω την άμεση ανακοίνωση ελέγχου για την ύπαρξη καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, όπως είναι καθήκον και ευθύνη της. Θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο και να κάνει τις ανακοινώσεις για το τι βρήκε» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματική μάχη για την αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα, στα βασικά είδη διαβίωσης και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!