Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Chief Risk Officer, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων στη διαδικασία του πιστωτικού κινδύνου, στο 17ο Credit Risk Management Συνέδριο με θέμα «Η αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον».
Οι κλιματικοί κίνδυνοι αφορούν, όπως είπε, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον και ουσιαστικά διαχωρίζονται σε φυσικούς κινδύνους (ακραία καιρικά φαινόμενα, βαθμιαία μεταβολή κλίματος) και κινδύνους μετάβασης , δηλαδή στην προσαρμογή – μετάβαση νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην οικονομία χωρίς άνθρακα. Και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα σε ότι αφορά την μετάβαση καθώς συνολικά η Νότια Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη. «Αν δεν κάνουμε κάτι στην μετάβαση θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Χαραλαμπίδης.
Όπως εξήγησε οι κλιματικοί κίνδυνοι και τα αίτια τους μετατρέπονται στους παραδοσιακούς κινδύνους που ξέρουμε (credit, marketing κλπ) και επηρεάζουν τον πιστωτικό κίνδυνο για τον δανειολήπτη.
Οι τράπεζες όπως είπε ο Μ. Χαραλαμπίδης, είναι αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζουμε, όπως τόνισε είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή data (ιστορικά και επικαιροποιημένα)
Οι τράπεζες εξάλλου θα πρέπει να ενισχύσουν, να αναπτύξουν εσωτερικές δομές με εξειδικευμένα στελέχη κα οι κλιματικοί κίνδυνοι να τους ενσωματώσουν πλήρως στη διαδικασία πιστοδοτήσεων.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι τράπεζες θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση εποπτική και ρυθμιστική σε ότι αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
Τέλος, ο Μ. Χαραλαμπίδης ανέφερε η προσαρμογή και η ενσωμάτωση των κινδύνων δεν είναι μόνο κόστος αλλά και ευκαιρία, μέσα από νέα τραπεζικά προϊόντα. «Βλέπουμε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν μια τάση προς τα πράσινα προϊοντα..
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!