Νέα
  • ΓΔ: 1384.6 +1.29%
  • Τζίρος: 95,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνέδριο ICAP CRIF για ESG: Πώς η έλλειψη ενιαίου πλαισίου απειλεί την πράσινη χρηματοδότηση

H ενσωμάτωση ESG παραγόντων και κλιματικών κινδύνων στο μοντέλο αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου είναι απαραίτητη. Για το κρίσιμο αυτό θέμα συζήτησαν στο 17ο Credit Risk Management Συνέδριο της ΙCAP,  η κ. Άννα Βάσιλα, Manager, Sustainability and Industry Affairs στο Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών, ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, Senior Sustainability Director της Viohalco, ο κ. Δημήτριος Κοκοβίνος, Director, Climate ESG & Enterprise Risk Management της Alpha Bank και ο κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, Head of Risk Strategy & ESG Risks της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι η έλλειψη ενός ενιαίου πλαισίου αξιολόγησης δημιουργεί εμπόδια για την πράσινη χρηματοδότηση, καθώς περιορίζει την ουσιαστική σύγκριση ανάμεσα στις εταιρείες.

«Από την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου προσφέρουμε αδιάλειπτα υπηρεσίες τυψηλού επιπέδου. Προσφέρει καινοτόμα και κινληρρων εταιρεώς διεθνώς. Προωθούμε στρατηγικά τον προορισμό Αθήνα και τη βιώσιμη πλευρά της μέσα από πρωτοβουλίες. Το ΔΑΑ έχει πιστοποιηθεί από το 2016 ως το πρώτο αεροδρόμιο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην Ελλάδα. Από το 2019, έχει αναλάβει με την πρωτοβουλία «Route 2025» τη δέσμευση για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα για τις εκπομπές μέχρι το 2025, πολύ πριν από το στόχο του 2050 που έχει ανακοινωθεί από το ACI Europe. Τον Απρίλιο του 2023,ο ΔΑΑ εγκαινίασε τον μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, που παράγει ήδη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ίση με το 45% περίπου ετήσια κατανάλωσης της εταιρείας του αεροδρομίου. Η επόμενη φάση του έργου -που εκτιμάται ότι θα είναι μια επιπλέον εγκατάσταση 35,5 MW προς ολοκλήρωση εντός του 2025- ο ΔΑΑ θα έχει εξασφαλίσει την παραγωγή του συνόλου ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ετησίως μέχρι το 2046» τόνισε η κ. Βάσιλα και συνέχισε: «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα για αναβάθμιση του αεροδρομίου θέτοντας πάντα τους στόχους βιωσιμότητας που πρέπει να τηρούνται. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολυφωνία στο ESG, δεν γνωρίζουμε πως αξιολογούμαστε».

Μιλώντας για τις προκλήσεις του κλάδου των αεροδρομίων, σημείωσε πως: «Μακάρι να είχαμε μια κρυστάλλινη μπάλα να προβλέψουμε τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας. Στα καλά νέα η βιωματική εμπειρία του ταξιδιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Κι μια από τις τις προκλήσεις που ανέδειξε ο κορονοϊός, είναι ένα νέο προφίλ, του υπεύθυνου ταξιδιώτη. Ως εταιρεία συνηθίζουμε να απαντάμε στις προκλήσεις με τολμηρά οράματα και δράση. Δεν έχουμε κάνει καθόλου πίσω στο χρονοδιάγραμμα. Προχωρούμε με οδικούς χάρτες. Μετουσιώνουμε οράματα σε δράση. Απαντάμε με συνέργειες και επικοινωνία, θέτοντας τον καταναλωτή στο επίκεντρο».

Ένας από τους πιο ενεργοβόρους κλάδους είναι αυτός της βιομηχανίας. Ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, Senior Sustainability Director, της Viohalco τόνισε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση ειναι τα ρίσκα μετάβασης στον μετασχηματισμό της βιομηχανίας.  Τα φυσικά ρίσκα τα βιώνουμε και τα βλέπουμε. Μορούμε να κάνουμε πράγματα, π.χ. για την πρόληψη από πυρκαγιές και πλημμύρες. Τα μεταβατικά ρίσκα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας. Οι οι πολιτικές της ΕΕ δημιουργούν συνθήκες που χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας προς άλλες χώρες. Είναι μεγάλο ρίσκο για τις βιομηχανίες και δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε με τον ίδιο ρυθμό στην πράσινη μετάβαση».

Από την πλευρά του ο κ. Iωάννης Πετρόπουλος, Head of Risk Strategy & ESG Risks, Τράπεζα Πειραιώς στην τοποθέτησή του εξήγησε πως: «Οι τράπεζες δουλεύουν ως καταλύτες σε πιο βιώσιμα μοντέλα λειτουργίας των εταιρειών. Έχοντας οι ίδιες ενσωματώσει ESG κριτήρια είναι καλύτερα θωρακισμένες στους κινδύνους, ενώ είναι σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσουν τους πελάτες τους σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία:  τόσο μέσω χρηματοδοτικών προϊόντων όσο και συμβουλευτικκά. Όπως για παράδειγμα «πράσινα δάνεια» σε εταιρείες που θα πετύχουν περιβαλλοντικούς στόχους με καλύτερη χρηματοδότησης. Η επικοινωνία και η εκπαίδευση των πελατών είναι ιδιαίτερα σημαντικές ως καταλύτες αυτ΄ής της μεταβάσης».

Ο κ. Δημήτριος Κοκοβίνος, Director, Climate ESG & Enterprise Risk Management της Alpha Bank μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, οι οποίες είναι σε δύο διαφρετικές διαστάσεις. « Η πρώτη είναι οτι οι τράπεζες είναι και οι ίδιες επιχειρήσεις και καλούνται να εναρμονιστούν σε αυτό το το πλαίσιο και να μειώσουν εως το 2030 τις εκπομπές. Λόγω έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου και της πολυφωνίας που υπάρχει ο κάθε οίκος αξιολόγησης δουλεύει με διαφορετικό πρότυπο και μπορεί να έχει άλλες μετρήσεις. Αυτό δεν επιτρέπει τη σωστή συγκρισιμότητα διαφορετικών οίκων. Οι τράπεζες ως φορείς χρηματοδότησης καλούνται να αξιολογήσουν το αποτύπωμα ESG των πελατών και είναι πρόκληση γιατί δεν υπάρχει ενιαίο πλαίσιο μεθοδολογιών. Καλούμαστε να πάρουμε απόφασεις χωρίς να υπάρχουν συγκρίσιμα αποτελέσματα» .

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ