Ένα εργαλείο κλειδί για την πραγματοποίηση επενδύσεων πρότεινε χθες κατά τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά την κεντρική ομιλία του. Μίλησε για το εργαλείο των υπεραποσβέσεων, που με τις φοροελαφρύνεσεις που φέρνουν μπορούν να κινητοποιήσουν νέες επενδύσεις.
Όπως εξήγησε οι υπεραποσβέσεις, μπορούν να αποτελέσουν τη φορολογική επιβράβευση όσων επιχειρήσεων επενδύουν, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν τους ιδίους πόρους των επιχειρήσεων, χωρίς να χρειάζονται επιδοτήσεις. Με τη σειρά τους οι περισσότερες επενδύσεις θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, καλύπτοντας μια μεγάλη ανάγκη της οικονομίας να αυξήσει τις εξαγωγές και επομένως ενισχύοντας τις εξαγωγές και την οικονομία της χώρας.
«Ας βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, ας γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, και ας στοχεύσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις αγορές άλλων χωρών. Η επανατοποθέτηση της πατρίδας μας στο διεθνή χάρτη έχει δημιουργήσει θετικό μομέντουμ. Ας μην επιτρέψουμε στις διαρθρωτικές αδυναμίες που ακόμη αντιμετωπίζει η χώρα, να γίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξή μας», τόνισε υπογραμμίζοντας και την ευθύνη των μελών του ΣΕΒ να φροντίζουν για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.
Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί η διασφάλιση ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων ταυτόχρονα με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων» είπε και εξήγησε: «Στην Ισπανία, η συνεννόηση κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης οδήγησε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που στοχεύει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της δημιουργίας σύγχρονων εργασιακών σχέσεων, έρχεται να εμπλακεί και η Ευρώπη, φέρνοντας, για πρώτη φορά προς συζήτηση, θέματα ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία σε ένα ανοικτό εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, με στόχο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο επ’ ωφέλειά όλων. Η πολυπλοκότητα της εποχής δεν μπορεί να απλουστευθεί μέσα από προσεγγίσεις και πρακτικές που ανήκουν στο παρελθόν».
Κίνδυνος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Ο κ. Θεοδωρόπουλος μίλησε για το πρόβλημα που δημιουργεί στην οικονομία το επιδεινούμενο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αποτέλεσμα μιας οικονομίας με χαμηλή παραγωγικότητα, και τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος να βελτιωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι η αλματώδης αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.
«Το επιδεινούμενο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ταλανίζει σχεδόν διαχρονικά την Ελλάδα, ενώ αποτέλεσε μία από τις δύο σημαντικότερες αιτίες της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας», είπε και υπογράμμισε ότι πρέπει να παράγουμε περισσότερα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές.
Για την αύξηση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών, η απάντηση είναι η αλματώδης αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, είπε όπως και ότι χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο εκείνες που δημιουργούν υψηλότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Προκειμένου η Ελλάδα, να αυξήσει τις παραγωγικές επενδύσεις της στο 13% του ΑΕΠ της, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, χρειάζεται επιπλέον περίπου 11 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
►Διαβάστε επισης: Θεοδωρόπουλος: Προτείνει υπεραποσβέσεις σε όλες τις παραγωγικές επενδύσεις για το αναπτυξιακό άλμα
Επειδή όμως φιλοδοξούμε να καλύψουμε το κενό παραγωγικών επενδύσεων, το οποίο εν πολλοίς δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία της κρίσης και υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ, η απαιτούμενη κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Υπεραποσβέσεις σε όλες τις παραγωγικές επενδύσεις
Η στροφή στις επενδύσεις πρέπει να είναι καθολική και να γίνει από όλες τις επιχειρήσεις, και το κίνητρο των υπεραποσβέσειων να δοθεί σε όλους ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας. Και κυρίως αν μην εξαρτάται συτή η φορολογική επιβράβευση από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς χρειάζονται επενδύσεις αυτοματισμών και υψηλής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.
Επίσης, είπε, ότι χρειάζεται να μπορεί να γίνει άμεσα η έναρξη της επένδυσης χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων.
Όσον αφορά τυχόν δημοσιονομικές ανησυχίες, επεσήμανε ότι από τη φύση τους, οι υπεραποσβέσεις αποδίδουν φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για το κράτος, πολύ πριν δημιουργήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
►Διαβάστε επίσης: Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Πρέπει να στοχεύσουμε στις επενδύσεις που έχουν πολλαπλασιαστικό effect
Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν
Αναφερόμενος στα νέα προβλήματα, είπε ότι ξεχωρίζει η υψηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της και οι μεγάλες διακυμάνσεις της. Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, σημείωσε, όπως και ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών.
«Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, τόνισε, και όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης». Χρειάζονται μέτρα, σημείωσε, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε, τονίζοντας οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Επιπλέον, το πρόβλημα του κόστους ενέργειας επιτείνει, η ανεπαρκής συνδεσιμότητα με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για αξιοποίηση εργαλείων μείωσης του κόστους, όπως είναι το net billing και άλλα.
Τα διαχρονικά προβλήματα που ανέφερε περιλαμβάνουν τη χωροταξία, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την άδικη φορολόγηση των μεσαίων στελεχών, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, την ελλιπή διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, όπως και τις ελλείψεις σε υποδομές στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!