«Αυτή τη στιγμή έχουμε 4,7 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας στο χαρτοφυλάκιό μας και στόχος μας είναι το νούμερο αυτό να το διπλασιάσουμε έως το 2026 και να το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2031», τόνισε η διευθύντρια στρατηγικής της ΔΕΗ Έλενα Γιαννακοπούλου κατά την τοποθέτησή της στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Υπάρχουν δύο συνιστώσες αυτή τη στιγμή που έχουν που καθορίζουν το χώρο της ενέργειας: Η μία είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το άλλο είναι το κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας. Οπότε αυτά τα δύο επηρεάζουν και το στρατηγικό σχεδιασμό, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, το οποίο φαίνεται και από τη δράση μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και από τον περαιτέρω σχεδιασμό μας».
Συνεχίζοντας και εξειδικεύοντας το στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, η κ. Γιαννακοπούλου επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας περίπου 4,7 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας. Ο στόχος είναι αυτό το νούμερο να το διπλασιάσουμε μέχρι το 2026 και μέχρι το 2031 να το τριπλασιάσουμε».
«Είναι σημαντικό να πω ότι το 2030 είναι αύριο, δηλαδή οι επενδυτικές αποφάσεις που παίρνουμε όλοι μας, θα υλοποιηθούν στο τέλος της δεκαετίας. Και αυτό χρειάζεται δύο κομμάτια:
- Το ένα είναι το κομμάτι των ανανεώσιμων της καθαρής ενέργειας,
- και το άλλο είναι το κομμάτι της ευελιξίας.
Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι πάντα ηλιόλουστο καιρό, δεν έχει πάντα άνεμο και το κομμάτι της ευελιξίας που μας ενδιαφέρει στο χαρτοφυλάκιό μας αυτό αφορά τις μπαταρίες. Αφορά τα υδροηλεκτρικά μας, τα οποία προσφέρουν καθαρή ενέργεια», υποστήριξε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε:
«Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι το οποίο δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το αντικαταστήσουμε, που είναι η εποχιακή αποθήκευση που παρέχεται μέσω του φυσικού αερίου, που κι αυτό είναι κομμάτι του χαρτοφυλακίου μας. Επίσης, η ευελιξία έρχεται και με τις διασυνδέσεις. Οπότε έχεις τις τεχνολογίες από τη μια πλευρά και το έχεις και το κομμάτι διασυνδέσεων, δηλαδή τη συμπληρωματικότητα την οποία μπορούμε να επωφεληθούμε, που βρίσκεται σε διαφορετικές χώρες και αυτό είναι και το σκεπτικό. Και ήταν ένας από τους λόγους πίσω από την απόφαση για τη Ρουμανία».
«Άρα αν σαν όμιλος έχουμε κεντρικό άξονα την καθαρή ενέργεια αλλά και την ευελιξία, ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι τον ενεργειακό διάδρομο που δημιουργείται και τις συνέργειες που έρχονται από επενδύσεις σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικές δυνατότητες ενεργειακού δυναμικού».
Η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε επίσης πώς «δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία με την πράσινη μετάβαση, με την αύξηση της διείσδυσης τεχνολογιών οι οποίες είναι καθαρές αλλά και πολύ φθηνότερες, να δημιουργηθεί μια καινούργια οικονομία, αυτό που λέμε εμείς στην οικονομία εξηλεκτρισμού, δηλαδή να καλύψουν ανάγκες που παραδοσιακά καλύπτονταν με συμβατικά καύσιμα, μέσω του εξηλεκτρισμού, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι αντλίες θερμότητας».
«Εμείς ήδη έχουμε ήδη ξεκινήσει να τα προσφέρουμε στους καταναλωτές μας καινούργια εργαλεία, καινούργια προϊόντα. Οπότε το πολύ βασικό είναι να δώσουμε στον καταναλωτή να καταλάβει ότι εξελίσσεται μια ενεργειακή μετάβαση που δεν είναι μόνο πράσινη. Το σκεπτικό του φεύγω από τον λιγνίτη και πηγαίνουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει μια σημασία».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!