Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα του brain gain, καθώς επαγγελματίες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης ή και νωρίτερα επιστρέφουν πίσω είτε ως διαχειριστές κάποιου fund είτε ως επιχειρηματίες, σημειώνει με συνέντευξή της στην «Η» η Διευθύνουσα Σύμβουλος, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Το σημαντικότερο που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια είναι πως έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε τα παιδιά μας από το εξωτερικό», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Σε ένα μεγάλο βαθμό υπάρχουν Έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό είτε ως διαχειριστές είτε ως επιχειρηματίες, διότι βλέπουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Έχει μειωθεί η γραφειοκρατία, υπάρχουν κίνητρα, δημιουργούνται υποδομές, υπάρχει πρόσβαση σε κεφάλαια. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Και αυτό είναι το σημαντικότερο επίτευγμα: σιγά σιγά να έρχονται πίσω τα ταλέντα, διότι βλέπουν πως εδώ υπάρχει πια εύφορο έδαφος για να κάνουν τις επιχειρήσεις τους».
Σε ένα μεγάλο βαθμό υπάρχουν Έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό είτε ως διαχειριστές είτε ως επιχειρηματίες, διότι βλέπουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.
Πάνω από μισό δισ. επενδύσεις φέτος
Η ίδια εξηγεί πως τα κονδύλια που μοχλεύει η ΕΑΤΕ έχουν σημαντικά αυξηθεί, καθώς «πέρσι είχαμε δεσμεύσει για επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ και φέτος έχουμε ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ σε 24 funds». Ειδικά από το κρατικό ταμείο Mubadala του Abu Dhabi «έπονται κι άλλες επενδύσεις πολύ σύντομα», καθώς υπάρχει ένα «πολύ δυνατό pipeline ελληνικών funds και διαχειριστών που έχει μπει στο ραντάρ των Αράβων».
Πέρσι είχαμε δεσμεύσει για επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ και φέτος έχουμε ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ σε 24 funds
Νέος accelerator για τα κονδύλια του EIC
Στα structural funds, όπως το ΕΣΠΑ και το ΤΑΑ, η Ελλάδα τα πάει «εξαιρετικά», λέει η κ. Λυμπεροπούλου, ωστόσο πρέπει να ενισχυθεί η πρόσβαση σε εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως αυτά που προσφέρει το EIC, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας. «Εντοπίσαμε πως ο αριθμός των ελληνικών αιτήσεων είναι πολύ μικρός και σχεδιάζουμε την ίδρυση ενός εθνικού επιταχυντή ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και σε υποστηρικτικές υπηρεσίες για να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά χρήματα από το EIC με μεγαλύτερη επιτυχία». Μέσα από τη χρηματοδότηση αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν εξωστρέφεια και ορατότητα εκτός συνόρων.
Ο ρόλος των διαχειριστών
Οι διαχειριστές είναι ο σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα αξίας του οικοσυστήματος - επισημαίνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ - διότι «οι διαχειριστές έχουν την υποχρέωση να προσελκύσουν ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια, να εντοπίσουν τις κατάλληλες ευκαιρίες, να συνδράμουν τους επιχειρηματίες και στο τέλος να βρουν το κατάλληλο exit για να επιστρέψουν στους επενδυτές τα λεφτά τους».
Η μόνη λύση για να πάμε μπροστά ως Ευρώπη είναι οι συνέργειες. Να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και την τεχνολογική κυριαρχία στην ήπειρό μας, να μην φύγει για ΗΠΑ και Ασία.
European Fund Investors Network
Μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη μπροστά στο μέτωπο των επενδύσεων είναι οι συνέργειες, λέει η κ. Λυμπεροπούλου, η οποία είναι και Αντιπρόεδρος του European Fund Investors Network. Το δίκτυο αυτό είναι το δίκτυο των αντίστοιχων ΕΑΤΕ σε όλη την Ευρώπη και έχει πετύχει μια συμφωνία skale up «για να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα και στο μετέπειτα στάδιο των επιχειρήσεων, όχι μόνο στο αρχικό, επειδή υπάρχει έλλειμα χρηματοιδότησης στο μετέπειτα στάδιο, ώστε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και την τεχνολογική κυριαρχία στην ήπειρό μας, να μην φύγει για ΗΠΑ και Ασία. Η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!