Νέα
  • ΓΔ: 1530.87 +0.40%
  • Τζίρος: 148,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

P. Koerte (Siemens) στην «Η»: Η τεχνητή νοημοσύνη θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα μας κάνει πιο δημιουργικούς

Με την εισαγωγή της ρομποτικής, πριν από 30 χρόνια, συγκρίνει την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης ο Chief Technology and Chief Strategy Officer της Siemens, Peter Koerte, με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Η»  στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Οι άνθρωποι ήταν πολύ φοβισμένοι με τα ρομπότ. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του μπλε κολάρου; Θα εξαφανιστούν όλοι; Λέγαμε τότε. Και τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων με λευκό κολάρο. Θα εξαφανιστούν και αυτοί;», παρατηρεί ο κ. Koerte, επισημαίνοντας πως οι εργάτες του μπλε κολάρου δεν εξαφανίστηκαν, απλώς έχουν γίνει πιο παραγωγικοί, επειδή τα ρομπότ τους βοηθούν και αναλαμβάνουν εργασίες που δεν θέλει να αναλάβει ο άνθρωπος.

«Νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και εδώ. Η τεχνητή νοημοσύνη θα απελευθερώσει δυνάμεις. Και αυτό είναι απαραίτητο, ειδικά σε μια οικονομία όπως στην ελληνική, όπου το δημογραφικό πρόβλημα «δουλεύει» εναντίον μας, όπου ο πληθυσμός γερνά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Koerte. Οι καθημερινές δουλειές μπορούν να αποκεντρωθούν στην τεχνητή νοημοσύνη, παρατηρεί ο Chief Technology and Chief Strategy Officer της Siemens και αυτό δεν είναι απειλή, αλλά μια τεράστια ευκαιρία. Προειδοποιεί μάλιστα πως πρέπει να αγκαλιάσουμε την τεχνητή νοημοσύνη καθώς «εκείνοι που θα αγκαλιάσουν την τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν εκείνους που δεν θα χρησιμοποιούν AI». 

Το Industrial Metaverse 

Εξηγώντας τι είναι το Industrial Metaverse, ο κ. Koerte επισημαίνει πως: «Στη Siemens, αυτό που κάνουμε είναι να ενώνουμε το hardware με το software, επειδή πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός τους είναι το πλεονέκτημα για τους πελάτες μας, να γίνουν πιο ανθεκτικοί, πιο ανταγωνιστικοί, πιο βιώσιμοι».

Το βιομηχανικό metaverse είναι η ιδέα της σύνδεσης του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου στη βιομηχανία, λέει κι εξηγεί: «Σκεφτείτε ένα εργοστάσιο. Μπορείτε να το σχεδιάσετε σε έναν ψηφιακό κόσμο και στη συνέχεια να το κατασκευάσετε και να το συνδέσετε με τον ψηφιακό κόσμο. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ψηφιακό διπλότυπο αυτού του εργοστασίου. Έτσι έχετε και τα δύο: Ένα εργοστάσιο που λειτουργεί στον ψηφιακό κόσμο και ένα εργοστάσιο που λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο και συνομιλούν μεταξύ τους. Έτσι ξέρετε πάντα τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο ή στον ψηφιακό κόσμο και αντίστροφα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλύσετε προβλήματα πολύ γρήγορα στον ψηφιακό κόσμο - όπως ελλείψεις υλικών ή άτομα που δεν εμφανίζονται στη δουλειά - και στη συνέχεια να υποδείξετε στον πραγματικό κόσμο ποιοι χειρισμοί πρέπει να γίνουν. «Και αυτό έχει τεράστια απόδοση της επένδυσης για τους πελάτες μας», είπε ο κ. Koerte. 

Το στέλεχος της Siemens υποστηρίζει πως στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη ποσότητα δεδομένων στον κόσμο δεν βρίσκεται σε κανένα είδος κώδικα ή οπουδήποτε αλλού. Βρίσκεται σε εργοστάσια. «Τα εργοστάσια παράγουν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων. Σήμερα αυτός δεν χρησιμοποιείται. Το πρώτο βήμα είναι να συνδεθούν οι μηχανές. Και το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα, να τα κατανοήσουμε και να κάνουμε προτάσεις στους χειριστές πώς να γίνουν πιο παραγωγικοί». 

Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους στο βίντεο

Η πλατφόρμα Accelerator 

Η Siemens λάνσαρε στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες την πλατφόρμα Accelerator. Η νέα πλατφόρμα έχει να κάνει με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη βιομηχανία, λέει ο κ. Koerte. «Γνωρίζουμε ότι πολλές εταιρείες θέλουν να ψηφιοποιηθούν, αλλά αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες. Παλεύουν για το πώς να ξεκινήσουν. Και είπαμε πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολο; Πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο γρήγορο και πώς μπορούμε να το κάνουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα; Γι' αυτό λανσάραμε την πλατφόρμα Accelerator στην Ελλάδα. Συγκεντρώνει ένα χαρτοφυλάκιο hardware και software, επειδή συνήθως πρέπει να έχουμε και τις δυο τεχνολογίες, το hardware όσο και το software  να λειτουργούν απρόσκοπτα μαζί». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024