Την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ Towards a just and secure energy future for Europe, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τα τωρινά φωτοβολταϊκά επί 15 και ουσιαστικά επί 4 τις ανεμογεννήτριες», σημείωσε. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως απαιτούνται μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας με χωρητικότητα τουλάχιστον στο 10% της εγκατεστημένης ισχύος.
Εξάλλου υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις στα δίκτυα πρέπει να επιταχυνθούν και να διπλασιαστούν για να επιτευχθούν οι στόχοι. Οι επενδύσεις στα δίκτυα στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια είναι στα 20 δισ. στο χρόνο στη διανομή και θα πρέπει να πάνε στα 35 δισ. ετησίως και οι επενδύσεις στη μεταφορά ήταν 10 δισ. ετησίως και θα πρέπει να πάνε στα 15-25 δισ. ευρώ.
Ως προς την ηλεκτροκίνηση, επεσήμανε πως μέχρι το 2030, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να αποτελούν το 35% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους και το 2050 να αποτελούν το 80%.
Επεσήμανε πως τα δίκτυα διανομής ενέργειας πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, λέγοντας πως «ουσιαστικά ζούμε μια καινούργια εποχή».
«Τι έγινε το 50, το 60, το 70 στην Ελλάδα που πήγε παντού το ηλεκτρικό ρεύμα; Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο», εξήγησε ο κ. Μάνος. Ο ίδιος επεσήμανε πως στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να γίνουν διπλάσιες επενδύσεις σε σχέση με τη μεταφορά. Και συνέχισε λέγοντας πως οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί 2,5 έως το 2030.
«Το πρώτο κομμάτι το οποίο έχουμε δώσει τεράστια έμφαση είναι το περιβάλλον. Δώσαμε όμως έμφαση στο κομμάτι των επενδύσεων και των ΑΠΕ. Στις ανανεώσιμες κάναμε επί τρεισήμισι φορές σύνδεση στο δίκτυο από 200 μεγαβάτ το 2019, πάνω από 1,1-1,2 gigawat το χρόνο μέχρι πρόσφατα και ουσιαστικά κοντά στα 2 φέτος», υπογράμμισε.
Υποστήριξε επίσης με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ενεργειακές εξελίξεις που προκλήθηκαν, «από τη δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ το 2021, το 2022, και το 2023, το ελληνικό σύστημα ενέργειας γλίτωσε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους καταναλωτές».
«Το κόστος ενέργειας έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Όσο επενδύουμε στα δίκτυα τόσο μειώνεται το συνολικό κόστος ενέργειας. Άρα έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε», επεσήμανε ο κ. Μάνος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!